hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 重組 23/23M/26M
開啟左側

重組 23/23M/26M

kay 發表於 2017-7-29 21:28 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今次做了一個折衷方案

第一階段:

1.
23 26M合併為26A 10-15分鐘一班

往觀塘方向,加經順利消防局及利恆樓

2.
23M  更改走線 班次不變

聯合醫院後,直往順利消防局,利恆樓
然後直接前往順天總站調頭,返回原有路線

取消車站:寧波第二中學

建議好處,以直達順利爭取支持

第二階段:
在重組後,調查順利一帶乘車習慣
如使用26A落觀塘乘客較多,23M則會改為順時針落山

順利一帶可使用更頻密的26A,以及23M輔助往觀塘
世界很簡單 人類很複雜
10598C 發表於 2017-7-29 21:54 | 顯示全部樓層
第一階段實行之後 順利冇左行順利邨道快速落觀塘嘅線?(我冇理解錯嘅話啫係23M改做順時針兜四順)

基本上順利要求就係26A 23M統統都要兜入去消防局果邊

同意23M嘅改法同26A兜順利嘅改法 不過建議26A觀塘方向改做直接行順利邨道

班次方面 23M就10分鐘一班 26A就15分鐘一班

至於BBI 23M依然係做四順觀塘BBI線 26A就做彩虹方向BBI 回程27做BBI
 樓主| kay 發表於 2017-7-29 22:01 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-7-29 21:54
第一階段實行之後 順利冇左行順利邨道快速落觀塘嘅線?(我冇理解錯嘅話啫係23M改做順時針兜四順)

基本上順 ...

有,第一階段23M去到順天返轉頭,順利消防局出入,唔跟26A落山
而針對23+26M後,順利消防局少左班次落觀塘

26A有少少焗住往觀塘都要兜一兜

除左寧波第二中學少左班次
其他地方都係差唔多服務水平
世界很簡單 人類很複雜
S3BL100 發表於 2017-7-29 23:50 | 顯示全部樓層

短期而言,咁改可能係一條出路

不過九巴遲 D 會開 14H,雖然得一個鐘一班,而且藍田油塘段走線作嘔,
但 14H 有好大空間可以同其他區內線整合

如果 14H 可以加到 20 分一班,基本上已經解決順利落山的問題,26A 鍾意點都得

fb.com/scientisthk2usa/
10598C 發表於 2017-7-30 00:11 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2017-7-29 22:01
有,第一階段23M去到順天返轉頭,順利消防局出入,唔跟26A落山
而針對23+26M後,順利消防局少左班次落觀塘

都係有啲唔明 根據你上面講嘅野 我理解嘅係咁https://goo.gl/maps/Md6vKNds7f82啫係
聯合醫院→消防局→利恆→利康→安逸→順天→順安→利業→利恆→消防局→安頌→聯合
不過我相信應該係我理解錯 應該唔會咁兜

再唔係如果要先兜順天嘅話就應該係咁 不過里數就多過而家(新線5.2公里 vs 現有4.4公里)
https://goo.gl/maps/a5ciLKPqurD2

樓主| kay 發表於 2017-7-30 08:27 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-7-30 00:11
都係有啲唔明 根據你上面講嘅野 我理解嘅係咁https://goo.gl/maps/Md6vKNds7f82啫係
聯合醫院→消防局→ ...

聯合醫院→消防局→利恆→順天→順安→利業→利恆→消防局→安頌→聯合
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| kay 發表於 2017-7-30 08:30 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-7-29 23:50
短期而言,咁改可能係一條出路

不過九巴遲 D 會開 14H,雖然得一個鐘一班,而且藍田油塘段走線作嘔,

14H不期望

26A兜入去,23M改道,順利都無藉口反對
世界很簡單 人類很複雜
10598C 發表於 2017-7-30 08:38 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2017-7-30 08:27
聯合醫院→消防局→利恆→順天→順安→利業→利恆→消防局→安頌→聯合
...

順利邨道: https://goo.gl/maps/Bc7nMsevwdr

利安道:
https://goo.gl/maps/Lgunx98F6242

你一係詳細講下點樣利恆直去順天啦 一係利恆之後行利安道去順天 一係行順利邨道兜過去

不過兜到成6.2-7.2公里 冇乜理由唔加車囉 亦都冇需要為咗要順利支持 而特登兜入順利再屈返轉頭去順天掛... 咁不如直接改順時針算啦 順天之後跟而家走線仲要同26A逆方向喎
EX-TL 發表於 2017-7-30 11:42 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-7-30 08:38
順利邨道: https://goo.gl/maps/Bc7nMsevwdr

利安道:

利恆樓直行利安道去順天好難明嗎?
10598C 發表於 2017-7-30 12:33 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2017-7-30 11:42
利恆樓直行利安道去順天好難明嗎?

真係幾難明架 而家又冇車直行去 佢又由始至終都冇講過行“利安道”三隻字喎

不過最唔明係點解為咗順利嘅支持 要特登先兜入去消防局再去順天掉頭啫 里數又多左 又同26A逆走