hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [大雜燴] 將軍澳、觀塘區內路線重組
開啟左側

[大雜燴] 將軍澳、觀塘區內路線重組

SE7378 發表於 2017-7-29 23:26 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

一、93A、93K、95M、98A、296M、298E:

取消途經坑口、靈實醫院,另理順寶林區內行車路線,先行減車 1 輛

往彩福方向繞經翠林總站,方便三彩來往秀茂坪、將軍澳,以及將軍澳南來往聯合醫院;
      全程收費上調至 $5.1,另往彩明方向於和樂邨增設 $4.9 分段,全日 15/20 分鐘一班,派車 9 輛
      (地圖錯誤:往彩福方向行經運隆路北行)

• 配合全新 93A 之開辦,93K 來回改經觀塘碼頭、偉業街及九龍灣,不經觀塘道;
      往寶林方向提早於觀塘碼頭設置 $5.1 分段,派車數目不變
      (往旺角東站方向往寶林方向

方便康城、坑口來往觀塘市中心、將隧轉車站(未來),
      全程收費上調至 $6.1,往工業邨方向於景榕樓加設 $5.1 分段,
      除繁忙時間 10 分鐘一班外,其餘時間 15/20 分鐘一班,加車 5 輛;
      另坑口站來往百勝角之特車予以保留,正名為 298P;
      並增設 298S,坑口站起按原有 298E 走線前往工業邨,於 0720 0735 0750 0805 開出

• 配合上述改動,98A 來回不經坑口圈,減車 2 輛

總結:整項重組可減車 2 輛

二、13M、14B、16M、28B、216M:

• 13M 改為 觀塘碼頭 <-> 寶達(循環線),基本班次、派車數目不變

來回改經啟田道及全段碧雲道,方便樂華來往藍田、油塘,
      取代 16M 及 216M,全線收費維持 $5.1,全日 15/20 分鐘一班,加車 2 輛

• 16M、28B 及 216M 取消服務,受影響乘客可改乘重組後 14B、23M、93A

總結:整項重組可減車 11 輛

三、23M、26M:

方便四順來往九龍灣商貿區,全線收費上調至 $5.1,
      除繁忙時間 15 分鐘一班外,其餘時間 20 分鐘一班,派車數目不變

方便彩雲、四順來往藍田、油塘,全線收費上調至 $5.1,
      除繁忙時間 15 分鐘一班外,其餘時間 20 分鐘一班,加車 2 輛
      (地圖錯誤:往廣田邨方向行經彩虹邨通道及太子道東)

總結:整項重組需加車 2 輛

好處:整個建議共減車 11 輛,可釋放更多資源,供巴士公司為當地居民提供更佳之對外交通(意即縮數

歡迎討論。

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
LAK2 + 1 大師級作品

查看全部評分

曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲。
10598C 發表於 2017-7-30 00:18 | 顯示全部樓層
1. 地圖唔得 你有冇set路點?

2. 95A係邊到重組出嚟?
 樓主| SE7378 發表於 2017-7-30 00:41 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-7-30 00:18
1. 地圖唔得 你有冇set路點?

2. 95A係邊到重組出嚟?

1. 你係咪用手機睇?我用電腦 check 曬 link 完全無問題喎

2. 實屬小弟筆誤,原文 95A -> 93A,謝指正

10598C 發表於 2017-7-30 01:07 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2017-7-30 00:41
1. 你係咪用手機睇?我用電腦 check 曬 link 完全無問題喎

2. 實屬小弟筆誤,原文 95A -> 93A,謝指正

係 我係用手機睇 唔知點解完全睇唔到 但係手機版google map又支援路點架喎
唔緊要啦 我試下其他方法啦 唔好意思啊(啱啱試左用網頁版嘅google map 得左)

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
7767 發表於 2017-7-30 16:32 | 顯示全部樓層
吳芷天@FB 發表於 2017-7-30 18:26 | 顯示全部樓層
7767 發表於 2017-7-30 16:32
冇左28B,九巴會返至2013年之前盈利程況,即係蝕錢

邊有可能。。。。冇咗28B,九巴可能仲可以賺更多呢
 樓主| SE7378 發表於 2017-7-30 18:35 | 顯示全部樓層

7767 發表於 2017-7-30 16:32
冇左28B,九巴會返至2013年之前盈利程況,即係蝕錢

反問返 28B 同九巴 2013 年之前的「盈利程況」有咩重要關係? 冇左九巴就全盤蝕?
7767 發表於 2017-7-30 19:55 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2017-7-30 21:20 | 顯示全部樓層
整體唔錯~

只係建議26M可以取代埋14H
即係26M兜啟田/碧雲道代16M/216M,
14B維持原有路線(只延長至樂華)

另外, 建議可以無視某7頭會員

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
10598C + 1 + 5 無視7頭

查看全部評分

S3BL100 發表於 2017-7-30 23:24 | 顯示全部樓層

我其實真係唔係好同意將觀塘山同將軍澳短途線的問題一併處理,
因為難度實在極高,兩區之間關係又唔好,無必要咁做

況且 93A 真係有將軍澳人坐落開源道返工…

我明樓主咁做係想盡量慳車,但其實將觀塘同將軍澳的問題分拆返,
觀塘堆頹線自己重組,將軍澳堆頹線又自己重組,每邊慳 5 部車未必好難

舉個例,唔好 28B+93A+95M+296M 咁大諗頭,
95M+296M 就算,坐底都慳到 2 部,仲唔使走入秀明道同貴線 290A 搶流水

如果直頭唔落觀塘,296H 將軍澳聯合醫院循環,30 分一班,5 部車都搞得掂

然後 93A 98A 298E 我覺得有其他想像空間,甚至唔一定要搞 93A 都得,一樣可以慳到車
(而我覺得樓主條新 298E 其實唔需要開咁密,就算開咁密都唔使加 5 部車咁多)

之後觀塘可以自行重組,當然大方向都係 16M 216M 用其他方式吞併,23M 唔去樂華改去啟晴食半條 28B

咁樓主可能會問,唔用 93A+95M 食埋條 28B,咁應該點食佢?

至低限度,有 215X 做藍田山流水客,14B 未必有需要兩個方向都咁兜,可以變循環,
全日做 20 分一班的話,減一部車都得

跟住 28B 就變成彩福 - 牛頭角道 - 觀塘巿中心 - 聯合醫院 - 秀茂坪道 - 連德道 - 平田,
咁到時樓主條 26M 再加埋呢條線就瓜分左成條 14H,又吞併埋 16M

加加埋埋都已經慳到唔少車出來

當然四順如果可以的話,我都會繼續 23+26M = 26A 慳兩部車
然後油塘四順線,四順入面跟 23M 逆時針,但最後用車數同樓主應該無分別,所以已經係後話
fb.com/scientisthk2usa/