hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴272E開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴272E開辦消息

rusf101001 發表於 2017-8-2 18:19 | 顯示全部樓層

ASV50 發表於 2017-8-2 02:20
如無記錯,277E 個 E 字係純粹解 Express
只不過本線 277X 已經用咗 X,所以開線果陣放過 E 字落去
首先個人觀點 277E 同 273系 扯唔上關係
我都話係講英文字母
冇講273系同277系扯上關係
我前面有講都係81同87系

係相同服務範圍有撞英文字母
應該係273A撞得最多
270A同276A
以前冇咁重視撞號碼個問題
新開既278A同來緊會開279A都係撞左個總站未唔理lo

至於277E唔止想唔撞英文字母
個期九巴寧舍特別方丈架la
你叫我277A我就開?
改個第號碼順便唔撞273系
273A 清河總站
273B 清河總站 上水鐵路站
273D 上水總站

至於277E點會係277X既特特快版
北區成個服務範圍完全唔同
一個做上水,一個做粉嶺
完全係搵藉口開返70X真特快版
373附屬夠有673,978
265B附屬夠有265S

936收皮935全日
YY487 發表於 2017-8-2 20:44 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
HS1588 發表於 2017-8-2 21:42 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2017-8-2 16:03
咁如果好似以前272P咁,行青沙到沙田嶺轉返上大埔公路出深水埗呢?

準巨先生, 行大埔道嘉頓出咪唔夠青沙出荔枝角快
272P 做唔起係因為開得太早, 就算行大埔道都有一定吸引力

其實我覺得 272P 改完仲衰, 去葵芳葵興又慢過 73X 轉車, 行科學園更加唔知想點
一早將 272P 改做 272E 仲好,
無理由為左要將 $11.1 upgrade 做 $13.2 拖咁耐
rusf101001 發表於 2017-8-2 21:50 | 顯示全部樓層

HS1588 發表於 2017-8-2 21:42
準巨先生, 行大埔道嘉頓出咪唔夠青沙出荔枝角快
272P 做唔起係因為開得太早, 就算行大埔道都有一定吸引力 ...
行大埔道嘉頓出咪唔夠青沙出荔枝角快
大埔道南行可以去呈祥道西行再落蝴蝶谷道既

咁就有可能快過青沙公路要屈返落四小龍塞燈位

936收皮935全日
JA9302@80M 發表於 2017-8-2 21:56 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2017-8-2 00:27
會唔會係類似T270,T277個類特快,所以又貴啲

條 272E 不如叫 T272...
又搞D 類似 Premium bus service 概念嘅繁時特班.

(但其實如果用新車都係有D頂腳 lor... )
HG6729 發表於 2017-8-2 21:58 來自手機 | 顯示全部樓層
其實272P 唔入科學園就ok 因為272P 針對72 73X不足改良
YY487 發表於 2017-8-2 22:09 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
tatl 發表於 2017-8-2 22:12 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2017-8-2 15:50
咁我唔知,但我肯定嘅係72 81 86B同272P都一定有行青沙,因為唔行青沙巴士根本無另一條路上返大埔路出九 ...

當然你可以咁講,因為青沙公路同大埔公路(大圍段)喺美林果段係連埋一齊。如果咁講即係連72,81,86B都係行青沙啦
kmb71k 發表於 2017-9-22 20:40 | 顯示全部樓層
暫定於9月底開辦路線

今日已經係22/9星期五, 下星期係九月最後一星期, 但仍沒有272E開辦消息?

以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| FBI2 發表於 2017-10-5 17:42 | 顯示全部樓層

10月9日起開
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工