hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議取消213D線,並開辦27X線代替
開啟左側

建議取消213D線,並開辦27X線代替

miklcct 發表於 2017-8-3 10:27 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

由於213D線又貴又慢,經常吉車遊街,我建議將其完全取消,並於27線開辦特別服務27X線取代,詳情如下:

27X 上秀茂坪 ↺ 旺角

$7.2
上秀茂坪
秀暉樓
寶達邨
仁達樓
愛達樓
錦泰樓
白虹樓
坪石
$5.8
采頤花園
(九龍城天橋、太子道西不停站)
拔萃男書院
$7.2
太子站
旺角道
嘉道理道
(亞皆老街天橋、九龍城天橋)
景泰街
彩虹邨
$5.8
牛池灣街市
彩雲聖若瑟小學
白虹樓
基順學校
安泰邨
愛達樓
安達
寶達邨
上秀茂坪

預計此路線全程行車時間約60分鐘,比現時213D及27線相若路段快7分鐘。

此路線將設有以下轉乘優惠:
由此路線任何方向互轉91、91M、91P或92線任何方向,第二程可節省$4.2,建議轉車站為白虹樓(東行)/坪石(西行)。
由此路線西行轉乘1A或27線相同方向,第二程免費,建議轉車站為采頤花園。
由2A、2X、16、27或95線東行轉乘此線東行,第二程可獲得優惠,由前三者轉乘此線總車費為$7.2,由95則免費轉乘此線,建議轉車站為景泰街或彩虹邨。
由此路線西行轉乘2A、2X或42線,第二程可節省$4.2,建議轉車站為采頤花園。
由42線東行轉乘此線,第二程可節省$4.2,建議轉車站為彩虹邨。

與此同時,27線追加以下轉乘優惠:
由27線西行轉乘2X或42線,第二程可節省$4.2,建議轉車站為采頤花園。
由2X或42線東行轉乘27線,第二程可節省$4.2,建議轉車站為彩虹邨。

建議此路線班次如下:
每日
06:20 - 23:20  15

此路線將與27線共用車隊,配合此改動,13D線將削減7輛車,而此線將增加7輛車。
進智公交
hellomato 發表於 2017-8-3 11:31 | 顯示全部樓層
不如講得直接啲,叫213D縮到上秀+太子道西/亞皆老街飛站
但是認同樓主要求27X(213D飛站加快)的建議——
27和213D車費相差足足$2.9,彩虹至旺角一段幾乎完全重疊
且前者班次頻密得多,尤其順天邨好像有一條電梯可以通往安達......
我是一部小小MMC~~~~
10598C 發表於 2017-8-3 11:34 | 顯示全部樓層

第一 上秀冇位

第二 秀茂坪做總站嘅車理應沿用13系號碼 啫係話你改213D做27X係多此一舉 亦都唔符合一直嘅慣例

第三 我就唔覺213D真係客量少到要取消 我就成日見到晏晝三四點秀茂坪方向多人到要企囉 安達一站可以落五分鐘先落完客

第四 你話就話取消 但係條走線有九成同之前一樣 只不過係縮短左去上秀同埋飛天橋 同埋改左個編號 換湯唔換藥 但係又要居民重新適應新嘅路線 簡直係擾民政策

倒不如而家沿用編號213D 同時213D縮短去寶達 用13D條坑 同13D做聯合班次 213D西行跟樓主方法飛橋 同加停伯爵街 繁時開特班跟現有213D停站(有唔少學生係喇沙利道落車) 回程旺角道至富豪東方酒店大致跟296C停站 再返回原線213D去寶達

至於轉乘優惠 我係希望藉著改213D嘅機會 推廣九龍城轉車站 設置213D↔途徑九龍城迴旋處嘅路線(譬如1A, 3B, 5, 6D, 11B, 11D, 14, 15, 16, 17, 21, 27, 甚至61X, 75X, 85, 85A, 85B, 85X)(當然部分沙田線可以搭88係老隧轉車)
hellomato 發表於 2017-8-3 17:59 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-8-3 11:34
第一 上秀冇位

第二 秀茂坪做總站嘅車理應沿用13系號碼 啫係話你改213D做27X係多此一舉 亦都唔符合一直嘅 ...

但是單靠飛站半直通,也未必有效吸引乘客
還是那句,213D和27重疊太多(也難怪樓主想到要改號)
而且飛站等於喪失“執雞”的作用(大家都知道27由朝爆到晚)
看來還是要將213D延長一點增加新客源,也使車資“趨於合理”
例如改雙向,拉去九龍站,經海弘道和渡船街(這兩條街13D和95都沒有進入)
延長後單程約16.2公里,剛好每位可以收足$7.8
我是一部小小MMC~~~~
10598C 發表於 2017-8-3 19:25 | 顯示全部樓層
hellomato 發表於 2017-8-3 17:59
而且飛站 ...

其實延伸去大角咀都冇乜用 真正去果邊嘅秀茂坪客唔多 假如唔想縮線去寶達或者改快 倒不如實用啲 觀塘段延長去藍田山 反正果邊一條快少少嘅旺角線都冇

而至於改編號 27始終係四順車 而秀茂坪開嘅係用13系 開條27X入秀茂坪真係好不倫不類 又唔係服務四順 寫27X好誤導啫

學下城巴8X同19 寫明同路又得 唔搞咁多野 簡單啲要比213D執雞 其實白虹樓起直接加個分段比213D就得
expertuser2004 發表於 2017-8-3 20:00 | 顯示全部樓層
hellomato 發表於 2017-8-3 17:59
而且飛站 ...

說起巴士公里里數, 其實我想問下, 二條線快慢車二邊總站一樣但里數相同, 會不會影響里數最終可收更高一級車費?
法定收費表有沒明文規定? 因見有d 是同價, 有d 是不同價, 如條 27X 快得好緊要其實可收 $9.9 (參考紅小秀旺線 vs 98C, 取中間點)

同意 27X 加速直通版可考慮, 98C 有旺角道空載特見, 加上假日好多時長沙灣道都坐滿人去旺角道
27X 去到安達安泰寶達秀茂坪, 某程度上已有 98C + 27X 聯合班次, 更進取可選擇限站停, 亞皆老街有 27 原線, 95; 太子道東有 95, 42, 27, 26
不適合用 27 主線抽車行, 本身後者有班次密 + 收得平, 沒左 213D 後 27X 要停晒大部份站

秀旺紅小未限速前約 20-25分鐘到秀暉樓, 巴士可於 30-35 分鐘左右去到的話其實可接受 (安泰安達直通旺角站, 35分鐘唔大問題)

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
 樓主| miklcct 發表於 2017-8-3 21:45 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-8-3 19:25
其實延伸去大角咀都冇乜用 真正去果邊嘅秀茂坪客唔多 假如唔想縮線去寶達或者改快 倒不如實用啲 觀塘段延 ...

我覺得與13D扯上關係太誤導,因為13D重點客源是在牛頭角,而現時213D西行與13D是0關係;反之,如轉用27相關的號碼,可顯示出其與27服務範圍基本上一樣,同樣途經順利、彩雲、坪石等地區,只是順利一段上了山頂。

而27眾所周知由朝爆到晚,但可惜其路線已經是最直接最快的,只能透過減少停站來加快車程。
進智公交
10598C 發表於 2017-8-3 23:31 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2017-8-3 21:45
我覺得與13D扯上關係太誤導,因為13D重點客源是在牛頭角,而現時213D西行與13D是0關係;反之,如轉用27相 ...

其實你知唔知路線明明係點樣架...

13系係秀茂坪做總站/以秀茂坪為主要服務對象嘅路線嘅路線 而213就係以安達臣新發展區做總站/為主要服務對象嘅路線

路線係唔會為咗途徑嘅地方/多客嘅地方而去命名 正等如95會唔會因為秀茂坪多客而改做13系?唔會吖嘛

13D縱然而家牛頭角道比較多人 佢開線嘅時候嘅目的係比秀茂坪嘅人去13D嘅沿路 狹窄啲講可以話係秀旺線

同樣地213D就主要服務安達安泰 冇理由因為途徑彩雲同唔係好關事嘅四順而改一個不倫不類嘅27系比佢

至於13D同213D 從運吉嘅角度 兩條都係秀茂坪來往旺角嘅線 佢地兩者拉埋關係好正常

從路線編號嚟講 咁啱安達安泰係用213系 為方便市民記 地鐵站嘅就用M 所以係213M 去尖沙咀就用X 所以係213X 去旺角就順理成章地用D字嘅213D

正等如大部分嘅將軍澳線都係有規律 去觀塘用A尾 去龍翔道就用B尾(雖然全部都取消曬) 去九龍城旺角深水埗就係C尾 去尖沙咀就D/P尾

再者 開線嘅時候安泰都未入夥 根本條線都同四順拉唔上關係 又唔係四順開 九巴極其量只可以好似城巴8X/19咁 寫到明兩條線同路
 樓主| miklcct 發表於 2017-8-4 08:32 來自手機 | 顯示全部樓層
13D及213D於秀茂坪行走相反方向,213D不經牛頭角,西行不經亞皆老街,又不入大角咀,就連回程旺角站位都要分開,西行更可說是完全0重疊。荒謬程度有如將265B/265S;373/978放同一組一樣。反之城巴19最初規劃是叫8A,至今仍然是8X的分支。
lwb701 發表於 2017-8-4 08:49 | 顯示全部樓層

取消左仲好啦,仲搞咩新線,以後堆車行返13D
italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地