hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴83A,83X服務調整消息(19/8起)
開啟左側

[路線消息] 九巴83A,83X服務調整消息(19/8起)

Ravenclaw 發表於 2017-8-4 00:17 | 顯示全部樓層

Snowbb 發表於 2017-8-3 23:07
但 89X 係沙田站方向多區內客用
而且班次亦係 89X 優勢之一

區內系應該塞哂比80K做,比多條86系當幫手...
89X個跨區客量唔系細,盡量唔好用呢d大客量既線去做區內流水,你區內流水佢唔系獨市,即系流水量時細時大,咁搞條線班次會好唔穩定...

長遠對89X冇好處...

不過,老九可能計過數,唔擺沙火都要擺崗背街,車時其實差唔遠,咁不如唔好搞...

BTW,89D飛起廣源既話可以省幾多部車呢?

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
neoplan720p + 1 盡量唔好用呢d大客量既線去做區內流水.

查看全部評分

jocosben 發表於 2017-8-4 01:20 來自手機 | 顯示全部樓層
bennyho1004 發表於 2017-8-3 23:11
最簡單99延長/開條808大巴版去解決廣源-馬鞍山問題

又到溫故知新既時候,根據當年(14-15rdp) 89D重組方案,89D每日來往黃泥頭及馬鞍山乘客只有240人,根本睇番受影響人士,BBI係最合適既補償方案,為左240人要開條全日線幫九巴放血,唔係掛http://www.districtcouncils.gov.hk/st/doc/2012_2015/common/committee_meetings_doc/ttc/3925/st_ttc_2014_025_tc.pdf
詳情見第40頁
kaiyip24 發表於 2017-8-4 02:37 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2017-8-4 00:17
區內系應該塞哂比80K做,比多條86系當幫手...
89X個跨區客量唔系細,盡量唔好用呢d大客量既線去做區內流 ...

89X好多時仲密過80K,班客理得條線跨唔跨區,總之啱路就上車啦,威記第一城坐89X去市中心多數快過80K,雖然89X分段收得平,但點
都係貴過80K嘛,一程車做多一水客九巴點會有錢唔搵?89X好難走甩
沙火呢個就腳客倉。

至於89D,繁時不嬲唔經廣源都爆到瀉,非繁夜晚俾盡減得一架,我就
建議無謂減喇,平日夜晚八點幾九點幾返馬鞍山啟泰苑上車近乎例牌企,
當加快車速兼加密班次做靚89D個招牌啦!

GW4866 發表於 2017-8-4 03:43 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2017-8-3 22:39
其實,如果同83X同89D同時經黃泥頭,又點解唔得?89D又唔係全日經黃泥頭,又講到馬鞍山去黃泥頭的需求「咁 ...

因為要比埋89D提速囉

另外回埋樓上89X唔擺沙火可以擺沙田圍(講過第幾多次)
打開門,行出去,去遠啲!
GU9338 發表於 2017-8-4 07:13 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2017-8-3 23:23
89D唔入廣源,83A都入,無問題架﹗

我唔明你講緊乜
當初就係講 83X 全日同時放走 89D , 但而家情況係廣源坐享 83X 全日同時 89D 仲甩唔到黃泥頭

咁唔係左擁右抱係乜 , 同埋都唔關 83A 事
請用文明來說服我。
drbean7218 發表於 2017-8-4 08:31 | 顯示全部樓層

我之前諗了方案, 如果唔開區內線, 就將89D拆線
1. 89D - 不經黃泥頭, 但經彩虹
2. 289D - 經黃泥頭, 但不經彩虹

各自有一個地方快了, 相對上較容易接受。

後來聽到小道消息, 有關方面想開區內線, 以換取89D飛黃泥頭, 詳情有待公佈。

orzcalpower 發表於 2017-8-4 08:49 | 顯示全部樓層

drbean7218 發表於 2017-8-4 08:31
我之前諗了方案, 如果唔開區內線, 就將89D拆線
1. 89D - 不經黃泥頭, 但經彩虹
2. 289D - 經黃泥頭, 但不經 ...

下...區內線?
之前有版友提到,89D每日來往黃泥頭及馬鞍山乘客得240人
老九係米嫌賺錢賺得太多,又想開條蝕錢線出黎
ricky 發表於 2017-8-4 08:59 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2017-8-4 07:13
我唔明你講緊乜
當初就係講 83X 全日同時放走 89D , 但而家情況係廣源坐享 83X 全日同時 89D 仲甩唔到黃 ...

我想講89D就算照經黃泥頭,都無問題架,反正一向又唔係全日經黃泥頭,又有人死攬住89D。
前荃葵青區居民
HR1377 發表於 2017-8-4 09:00 來自手機 | 顯示全部樓層
叫馬生開條808B, 由廣源來往馬鞍山咪可以塞住DC把口。
PF2802 發表於 2017-8-4 09:09 | 顯示全部樓層

不如利用大老山隧道搞個反方向轉乘啦

除左馬鞍山仲可以搞埋大埔北區轉乘 一舉N得
TR5774