hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴2B調整班次
開啟左側

[服務調整] 九巴2B調整班次

HR1377 發表於 2017-8-6 19:07 來自手機 | 顯示全部樓層

cong 發表於 2017-8-4 09:20
而且條2F一樣係惡等

自從214開辦後,黃大仙部份乘客已經改搭214去深水埗、長沙灣一帶
lucky_al 發表於 2017-8-6 21:13 | 顯示全部樓層
deep3@italk 發表於 2017-8-6 17:43
又或者2F 來回改經竹園, 唔經龍翔道, 咁又得唔得?

肯肯定唔得啦

2F同N咁多條線喺黃大仙有轉乘

如果唔經,叫人去邊轉乘
巴總路線相片庫
HV7025 發表於 2017-8-6 22:16 來自手機 | 顯示全部樓層
Gary_B 發表於 2017-8-5 13:41
上個月星期日搭過一次
竹園開 4:30pm   淨係總站上都有成廿幾人 大家都較岩時間行出嚟排隊

就住時間搭2B嘅唔只竹園,仲有由青山道返白田嘅客
2B返白田快過2F一截,而且正如其他版友所言,2F唔見得好等,唔少識途老馬都會就住時間搭2B

自從縮班後,我都多咗搭2B返竹園,就到就搭 就唔到就落地底,好過以前無得預,多數落地底
有ETA後,時間更加好預,眼見2B上座率比以前更好
2B客量未至於吉到運凳,賺錢當然無份,但得幾架車,咪數又唔大,應該唔會點蝕入肉,相信維持現狀對九巴都無大害
HR1377 發表於 2017-8-7 09:49 | 顯示全部樓層

deep3@italk 發表於 2017-8-6 17:37
其實2F skip 富美街同歌和老街, 跟214 咁行, 2B 集中做番富美街同歌和老街, 咁會唔會好d ?

...

九巴唔會將收費便宜的路線改行老龍(指東行方向),214東行位位收7.9,2F收5.8,當然特快要俾貴d。

樓主| FBI2 發表於 2017-8-7 10:04 來自手機 | 顯示全部樓層
我以前坐慣2B,條線一直頹,但又唔見佢客量下降,唔似以前41咁,一有地鐵就冇左1/3客。
deep3@italk 發表於 2017-8-7 10:30 | 顯示全部樓層
lucky_al 發表於 2017-8-6 21:13
肯肯定唔得啦

2F同N咁多條線喺黃大仙有轉乘

仲有3C 嘛

lucky_al 發表於 2017-8-7 10:43 | 顯示全部樓層

3C不能完全代替2F架

有d站3C有但係2F冇,有d站2F有但係3C冇喎

而且少一條線等嚟轉,等候時間可能會大幅延長

所以......
巴總路線相片庫
cong 發表於 2017-8-7 11:28 | 顯示全部樓層
leonchunghk 發表於 2017-8-7 13:56 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2017-8-6 22:16
就住時間搭2B嘅唔只竹園,仲有由青山道返白田嘅客
2B返白田快過2F一截,而且正如其他版友所言,2F唔見得 ...

呢樣我都認同,

小弟亦經常選擇2B由橫頭磡往來白田,

等車時間較2F好預好多
colby 發表於 2017-8-7 14:31 | 顯示全部樓層

victoryfay 發表於 2017-8-6 15:49
2F 個站同7M 個站距離好遠下,唔方便乘客喎

會唔會係2F 同211轉乘?

http://www.districtcouncils.gov. ... 8522/TTC_SM_007.pdf
P. 13

當年建議係
去程7M 回程211
竹園 > 7M $3.8 > 宏業樓 > 2F 免費 > 長沙灣
長沙灣 > 2F $5.8 > 黃大仙 > 211 免費 > 天虹/翠竹

不過回程個BBI真係好冇誠意
就咁拎返個已有既BBI黎放上枱
211仲要係唔到竹園總站 又要同翠竹班客逼車
仲要係兜埋黃大仙先轉車上到天虹果頭 曬時間
完全係HEA塞出黎既建議

好心比D誠意
2F回程兜入樂富總站
比班客直接轉7M上山咪仲好 唔洗兜黃大仙

其實最好就2F去程都改埋入樂富總站
有瓦遮頭比班客等車 唔洗係路邊既食廢氣
始終2F都要成20分鐘 唔算易等 仲要係BBI轉車
見要等得耐仲可以去樂富商場行陣先