hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴2B調整班次
開啟左側

[服務調整] 九巴2B調整班次

kay 發表於 2017-8-7 18:06 | 顯示全部樓層

班次拍得住2D,真係比個GOOD九巴

世界很簡單 人類很複雜
castanopsis 發表於 2017-8-7 23:57 | 顯示全部樓層
deep3@italk 發表於 2017-8-6 17:37
其實2F skip 富美街同歌和老街, 跟214 咁行, 2B 集中做番富美街同歌和老街, 咁會唔會好d ?

...

2B/2F/214三條線我度咗好耐,我覺得可以同觀青一齊玩

我個方案係——

2F(慈雲山<>黃大仙<>深水埗<>長沙灣)
過黃大仙後行龍翔道大埔道直飛營盤街,飛走橫頭磡、九龍塘、白田、石硤尾
回程可以南昌街>元洲街>北河街>大埔道>龍翔道咁行
由於行車時間大幅減少(至少節省15分鐘),減兩架車應該都做到繁時10非繁15

2B(竹園<>橫頭磡<>歌和老街<>白田石硤尾<>深水埗<>長沙灣)
加兩架車,加密返落15/20補償橫頭磡班客

214(安達臣道石礦場<>安達邨<>秀茂坪道<>順天順利(安泰)<>彩虹鑽石山<>深水埗<>長沙灣)
停鑽石山站之後,飛龍翔道大埔道不停站直達深水埗欽州街
回程改行長沙灣道,同上,長沙灣道>南昌街>元洲街>北河街>大埔道>龍翔道咁行
另一端唔去油塘上石礦場,唔行安秀道落新清,改行秀茂坪道順天順利

加油塘<>安達臣雙向分段收費,如果客量一直無改善,減班過車去214

取消,留兩架車做42H,半粒鐘一班來往青衣南<>荔景/馬嘉烈醫院

19(新半特快流水線,麗港城<>觀塘道<>龍翔道<>澤安白田石硤尾<>蘇屋)
成日話觀青無服務,白田石硤尾又無車去觀塘,我覺得值得開新線解決
用車12部開全日10分鐘一班,可以賣大包跟2F收5.8吸客

16X(油塘<>碧雲道<>啟田(啟旺樓)<>旺角<>深水埗<>長沙灣)
藍田山油塘旺角特快,藍田一站直飛旺角,客量極之有保證
同時處理縮短214遺留落來既碧雲道<>西九空洞

16M取消,16因應16X開辦減兩車,但加觀塘道新界線轉乘補償16M
抽車開刀

6P取消

6X 第二代(蘇屋>深水埗>新蒲崗>九龍灣觀塘>油塘)
新早繁特別線,做蘇屋深水埗>觀塘道特快
可以善用16X早繁私牌車開,而唔需要用任何額外資源

既得利益者逐區分析:

慈雲山無咗去白田石硤尾既服務
但只要加返2F/3C<>19轉乘,密車轉密車,其實又唔差
同時2F自身班次密咗唔少,去西九車程又快咗好多,整體其實有賺
尤其慈雲山無特快市區線一直為人詬病,2F轉特快相信好有效吸納37M轉鐵去西九班客

橫頭磡角度
雖然係無咗條2F,但兩條線重疊問題得到解決
而2B亦落返合理班次,就好時間搭車其實問題不大

四順無咗42,但多咗條受惠安達臣發展,班次大有加密空間既214
乘客角度無損失,而巴士公司角度,做起一條214其實好過做一條頹頹地又無肉食既長途流水線

到安達臣
安泰邨要行多3-5分鐘落去搭214
但同時條線密咗,車程快咗10分鐘,其實有著數
安達邨繼續有入邨車,車程無大變化但班次密咗,服務都有提升
最重要既係,按現時規劃石礦場本身望穿秋水都唔會有西九車,214咁改可以上埋去服務多幾萬人口

藍田油塘角度
16X絕對有條件做線皇,啟旺樓上車一站直飛旺角吸引力好大
而對長深荔客而言,16X全日大部分時間都會快過214
當然代價係16會減班、16M取消
但16無咗藍田去旺角班客,唔見得會爆煲,而搵16做新界線轉乘亦好過15/20分鐘一班既16M
影響其實都唔係大

而成個package其他好處好多
1. 蘇屋/深水埗早繁有特快車6X出東九,其他時段有一條平但唔慢既19
2. 麗港城本身多咗一條觀塘道/龍翔道流水,未來重組40/油荃服務範圍會方便好多
3. 白田澤安一直無車去黃大仙以東,宜家19做埋
4. 龍翔道區區有快車出西九,黃大仙天馬苑有2F,鑽石山彩虹有214,兩條都係飛站直達深水埗
HR1377 發表於 2017-8-8 11:59 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-8-7 23:57
2B/2F/214三條線我度咗好耐,我覺得可以同觀青一齊玩

除非 閣下建議中的19快過MTR, 否則老龍一塞d客去哂搭MTR。如果老龍有得做,觀青紅小一早全日經老龍去深水埗。

214縮短而16X經旺角,藍田山一定反枱。
castanopsis 發表於 2017-8-8 15:29 | 顯示全部樓層

HR1377 發表於 2017-8-8 11:59
除非 閣下建議中的19快過MTR, 否則老龍一塞d客去哂搭MTR。如果老龍有得做,觀青紅小一早全日經老龍去深水 ...

可能我講得唔清楚

老龍最塞係塞早繁東行,但早繁其實全段時間都有第二代6X
條6X我係打算行界限街飛橋,北河街下站景泰街
咁既走線,分分鐘10-15分鐘已經由深水埗飛到九龍灣
而由於6X係善用16X私牌車開,16X開到幾密,6X就有幾密,亦唔需要計較客量
最終個結果,係6X可能可以早繁6-9開7-10分鐘一班咁入油塘
7-10分鐘一班,15分鐘內到觀塘道,係非常吸引

至於非繁,其實19都唔係太慢
To wit, 現時走線類近既214,根據九巴網站,富華街去牛池灣村,20.4分鐘
19蘇屋去九龍灣,相信都只係30-35分鐘
而港鐵又點?深水埗去九龍灣,約20分鐘,但加埋上上落落,同行去蘇屋10分鐘,其實無優勢
加上19價錢平,唔會無吸引力

而最壞打算
就算19吸唔到觀青客
蘇屋去黃大仙、白田去黃大仙九龍灣觀塘、麗港城來往九龍灣黃大仙
首選都肯定係19

×××××××××××××××××××××××××××××××××

16X代替214去西九,我係藍田人真係會欣然接受

參考google map

藍田碧雲道出發,去深水埗跟我建議既16X行(停完啟旺樓下站太平道,再行彌敦道上去)
車程係27分鐘

而跟214咁,過山落老龍
車程係33分鐘

剩係私家車速度,214走線已經慢咗5分鐘

如果換做巴士行,16X大半程都無站(碧雲道去深水埗6-7個站)
行車時間唔會同私家車差太遠
214呢?中間22個站,每個平均停你15秒,已經再慢多5.5分鐘
如果計埋上落山巴士遠慢過私家車,16X分分鐘比214快超過10分鐘到深水埗
HR1377 發表於 2017-8-8 16:34 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-8-8 15:29
可能我講得唔清楚

老龍最塞係塞早繁東行,但早繁其實全段時間都有第二代6X

閣下6X建議其實同當年6E相似,如果6E唔係冇客唔駛取消啦。
至於16X, 朝早亞旨老街西行塞車,始終覺得行老龍好過經亞皆老街塞車
castanopsis 發表於 2017-8-8 17:27 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2017-8-8 16:34
閣下6X建議其實同當年6E相似,如果6E唔係冇客唔駛取消啦。
至於16X, 朝早亞旨老街西行塞車,始終覺得行老 ...

唔熟6E,但你搵條26年前取消既線同我講6X無客,未免太武斷
26年前既觀塘九龍灣,同宜家既觀塘九龍灣,不可同日而語
更加唔好話當年6E取消既原因係因為可以坐40,呢個原因仲成唔成立?

再仔細少少望下6E走線
行長沙灣道同蘇屋邨入面開
無論覆蓋既人口同對比競爭對手既吸引力,都差好遠

況且6X用16X私牌車開,比起直接私牌車程只係多咗20-25分鐘
收$7.5既話,理論上只要每班有17個客就已經值得做
有幾難?

論西行

朝早亞皆老街聽聞交通狀況其實唔差
反而朝早新清落山例牌塞車
16X唔會慢得過214到西九

下繁亞皆老街交通情況確實好差
但望返新清,其實都唔好景得去邊,塞到上彩雲都見過

論東行

唔使講,214輸曬
早繁龍翔道塞車龍尾去到鑽石山甚至黃大仙
下繁龍翔道又係經常性塞到鑽石山
反而亞皆老街東行其實唔會塞車,頂盡都係旺角道要燈返兩轉燈

stevechau 發表於 2017-8-18 15:38 | 顯示全部樓層

deep3@italk 發表於 2017-8-6 17:37
其實2F skip 富美街同歌和老街, 跟214 咁行, 2B 集中做番富美街同歌和老街, 咁會唔會好d ?

...

咁做對2F同2B係最好....幾年前小弟有提過下, 不過有慈雲山人話咁樣會影響到3C喎~
以而家2B既情況, 2F飛起橫頭磡-澤安一段後, 2B行20/30MINS一班係好足夠平衡到需求~
2B咁既班次做到既客量已經足夠佢唔使做頹線~
stevechau 發表於 2017-8-18 15:41 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2017-8-6 19:07
自從214開辦後,黃大仙部份乘客已經改搭214去深水埗、長沙灣一帶

此說只是部分正確...214基本上並未能搶走2F於黃大仙的客源...
只能將部分2F未能上車既客接到上車....以而家214既班次, 死等214未必快過見車就上既2F~
而2F係黃大仙返深長, 早就常見係黃大仙一帶上唔到...反而2F因為有慈雲山來往樂富既流水客、學生客...
反而橫頭磡上車既問題無黃大仙咁大~
stevechau 發表於 2017-8-18 15:42 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2017-8-6 22:16
就住時間搭2B嘅唔只竹園,仲有由青山道返白田嘅客
2B返白田快過2F一截,而且正如其他版友所言,2F唔見得 ...

無辦法...正路2F行先10MINS, 就算路面唔塞, 2B係白田都追得返2F~
stevechau 發表於 2017-8-18 15:44 | 顯示全部樓層

HR1377 發表於 2017-8-7 09:49
九巴唔會將收費便宜的路線改行老龍(指東行方向),214東行位位收7.9,2F收5.8,當然特快要俾貴d。

其實2F提到速, 就算比佢加到同214同價都唔係貴...