hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴2B調整班次
開啟左側

[服務調整] 九巴2B調整班次

stevechau 發表於 2017-8-18 16:01 | 顯示全部樓層

HR1377 發表於 2017-8-8 11:59
除非 閣下建議中的19快過MTR, 否則老龍一塞d客去哂搭MTR。如果老龍有得做,觀青紅小一早全日經老龍去深水 ...

其實觀青平時都盡量做老龍特快...繁時只要老龍唔塞一定上...
非繁係要就返SKM班客所以先唔上...而唔係老龍無條件開條咁既線~
對觀青黎講, 西行佢行太子道既方法唔慢過老龍幾多, 但又真係做到多D客所以先無乜上老龍既必要
原則上老龍塞車影響不大...你有咁既客係度, 塞唔塞都係會照上...
你又唔好見老龍塞車40或者290/A就會無晒客?!
stevechau 發表於 2017-8-18 16:16 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-8-7 23:57
2B/2F/214三條線我度咗好耐,我覺得可以同觀青一齊玩

其他線唔比意見...
你既改法2B唔使咁密, 繁時20非繁30應該夠做兩邊需求~
2F果度, 來回唔好飛起SKM...巴士唔同小巴, 2F又唔係新界線, 無必要飛得咁盡, 太快都唔會有市場~
回程經北河街明顯係私家車諗法...無謂FF喇, 行返南昌街好地地, 未必慢過北河街大埔道咁上~
stevechau 發表於 2017-8-18 16:34 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-8-8 15:29
可能我講得唔清楚

老龍最塞係塞早繁東行,但早繁其實全段時間都有第二代6X

其實唔完全係...下繁西行都有D頭痛, 個情況同早繁東行差不多~
不過而家暑假界限街完全唔塞, 我今朝8:30長沙灣起程揸私家車返九龍灣...
都要8:45先過到啟德橋...你SURE巴士係暑假後真係做到15MINS去到九龍灣??
早繁東行時間都未必快得過行界限街好多...因為例位獅隧出入口一定慢車...
再加上停站時間...同埋早上東行龍尾荷里活慢車塞到去啟業...
連觀青紅VANOSUK起步沿途不停站加兜上斧山道避塞都要15-20MINS先去到九龍灣...
你有客量但你應該做唔到咁既時間囉~

而家下繁6P, 6:20係九龍灣站開車...都要7點零先返到保安道, 老龍同一時間未必快得幾多~
HR1377 發表於 2017-8-18 17:06 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2017-8-18 15:44
其實2F提到速, 就算比佢加到同214同價都唔係貴...

2F提速加到7.9,DC反對之餘更會趕客落MTR

290/A和40車程有機會快過MTR
巴士的膠 發表於 2017-8-18 17:06 來自手機 | 顯示全部樓層
加左214任轉80、89、⋯⋯去觀塘全程7.2已經好方便,係唔明點解當日BBI有安達逆向轉84M都無BBi益西九
tony223 發表於 2017-8-18 23:31 | 顯示全部樓層
lucky_al 發表於 2017-8-7 10:43
3C不能完全代替2F架

有d站3C有但係2F冇,有d站2F有但係3C冇喎

仲有搭新西線轉去九龍塘得2F先有優惠,3C係無
利申:一星期有五日要搭268C轉2F來回大西北同浸大附近

其實2F淨係飛走富美街時間上已經差好遠,
就算好似214行龍翔道落南昌街其實同龍翔道落竹園道聯合道歌和老街都只係差2-10分鐘:
龍翔道落南昌街: https://goo.gl/maps/noqxusBcAjG2
龍翔道經竹園道、聯合道、歌和老街去南昌街: https://goo.gl/maps/48y3gRxmp4k

castanopsis 發表於 2017-8-19 00:26 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2017-8-18 16:16
其他線唔比意見...
你既改法2B唔使咁密, 繁時20非繁30應該夠做兩邊需求~
2F果度, 來回唔好飛起SKM...巴士 ...
其他線唔比意見...
你既改法2B唔使咁密, 繁時20非繁30應該夠做兩邊需求~0 |, b8 ]0 z. E; U) r
2F果度, 來回唔好飛起SKM...巴士唔同小巴, 2F又唔係新界線, 無必要飛得咁盡, 太快都唔會有市場~
回程經北河街明顯係私家車諗法...無謂FF喇, 行返南昌街好地地, 未必慢過北河街大埔道咁上~# J. p8 Z/ y# l) d2 D. u

/

唔同意市區線“行得太快=無市場”一說
行得快唔代表唔夠客源,尤其慈雲山作為香港其中一個最大既公屋區,去長深荔實夠夠客
而行得慢有無客,好視乎兜多咗既路有無客源
除非你話好多人來往白田同慈雲山兩個住宅區,否則我見唔到點解南昌街咁重要

而車程上
粗略數一數燈數,從南昌街—元洲街燈位起,行大埔道只係停3支燈,行南昌街要停9枝,未計停站
行大埔道上應該可以節省5-10分鐘

再者,建議入面,南昌街已經有條頗為密車既19來往 石硤尾/白田 同 黃大仙
無謂塞條2F落去執雞

然後你話北河街係私家車走線,巴士唔行得,我亦唔認同
唔似得長沙灣道以南,有關既一段北河街,有兩條線,而且大埔道同元洲街都闊
巴士絕對可以通行

最後2B, 橫頭磡本來有 繁時10-15/非繁20既2F,同一條全日30既2B
抽走2F之後只係補一條繁時20/非繁30既2B,政治上唔容易過
我會覺得2B新班次底線係全日20

castanopsis 發表於 2017-8-19 00:50 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2017-8-18 16:34
其實唔完全係...下繁西行都有D頭痛, 個情況同早繁東行差不多~
不過而家暑假界限街完全唔塞, 我今朝8:30長 ...

係,下繁西行其實19行龍翔道南昌街,交通狀況都唔係好好

但呢點無計
要知道,下繁客源本來就比較分散,要好似上繁咁開6X返西九,好難夠客
而且6X如果開下繁西行,行太子道西,吸引力係唔及東行
一來太子道西一樣會塞
二來俾你飛完橋去荔枝角道之後,從荔枝角道塞返去青山道都需要唔少時間
最後6X去蘇屋未必快得過19好多,做唔到早繁東行界限街直飛個特快效果

另外,朝早6X可以用16X開返油塘既私牌車做,因為早繁返藍田山無客
但下繁不然,下繁絕對會有人藍田山搭16X去旺角
如果6X要用新資源開,太冒險

不過而家暑假界限街完全唔塞, 我今朝8:30長沙灣起程揸私家車返九龍灣...8 z* |1 t6 m% {( Y+ `
都要8:45先過到啟德橋...你SURE巴士係暑假後真係做到15MINS去到九龍灣??
早繁東行時間都未必快得過行界限街好多...因為例位獅隧出入口一定慢車...
再加上停站時間...同埋早上東行龍尾荷里活慢車塞到去啟業...8 L* ^- D. X7 G2 `: ?$ D/ X/ b
連觀青紅VANOSUK起步沿途不停站加兜上斧山道避塞都要15-20MINS先去到九龍灣...
你有客量但你應該做唔到咁既時間囉~

15分鐘,係指深水埗尾站上橋去界限街,去九龍灣站既時間
同一段路,Google map話交通暢順時,私家車用8分鐘
6X條走線同私家車無分別(一樣係有橋飛橋、有站飛站),大致做到私家車個速度應該無難度
當然塞車要時間,但留意建議6X服務時間係朝早6-9,6點出九龍灣,同一段路可能10分鐘已經飛完
我有信心6X服務時段內,至少部分班次可以做到15分鐘出到九龍灣

castanopsis 發表於 2017-8-19 01:09 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2017-8-18 17:06
加左214任轉80、89、⋯⋯去觀塘全程7.2已經好方便,係唔明點解當日BBI有安達逆向轉84M都無BBi益西九 ...

就算加,都純屬小修小補
一來214深水埗站位唔近最需要觀塘線既區域(蘇屋/青山道)
二來轉乘一向知名度低,同直達線差好遠
巴士的膠 發表於 2017-8-19 17:46 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-8-19 01:09
就算加,都純屬小修小補
一來214深水埗站位唔近最需要觀塘線既區域(蘇屋/青山道)
二來轉乘一向知名度低 ...

好似98A 、296A、213M咁,如果真係方便,實有客搭,而且我預主要服務對象係白田-東九

觀青轉乘加6D-17講左咁耐都未成事添啦,講緊想乞個轉乘,連開特車都唔係,咪一樣唔搞,仲妄想開線咩