hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議取消14B線並開辦新路線來往藍田至尖沙咀 ...
開啟左側

建議取消14B線並開辦新路線來往藍田至尖沙咀

lwb701 發表於 2017-8-4 05:25 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

參考當年取消14C以換取開辦全新吸血路線14X為藍本,提出以下建議:
取消14B並開辦新循環線14E(藍田廣田邨↺尖沙咀)作替代。

14E(藍田廣田邨↺尖沙咀)
建議路線:按此參考Google Map 走線圖
建議收費:
全程$8.5
藍田站 往尖沙咀$7.5
九龍佑寧堂 往藍田廣田邨$8.5
牛頭角上邨 往藍田廣田邨$5.8
物華街 往藍田廣田邨$4.5

預計行車里數及時間:~29公里、130分鐘
建議服務時間及班次:每日0600-2130,每30分鐘一班
用車:5部(全數來自現時14B)
italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地
S3BL100 發表於 2017-8-4 11:32 | 顯示全部樓層
當日 14C 變 14X 行得通,就唔代表而家照辦煮碗複製條 14E 出來都行得通

首先當日條 14C 已經係差到不能再差,
14B 而家當然都係好差,但距離當日 14C 仲有一段距離

其次,當日大家接受到換線,而且行得通的原因,係油塘無相似全日線,
莫講話無尖咀車,連佐敦特快都無

但而家既然已經有 14X,換一樣佢地已經有既野,佢地接受的誘因根本唔大

仲要你條 14E 不論尖咀定油塘,站位都同 14X 相反,根本做唔到聯合班次、
變相幫 14X 加班的效果

有車剩,直接幫 14X 加班仲實際啦

fb.com/scientisthk2usa/
love_kmb 發表於 2017-8-4 12:39 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-8-4 11:32
當日 14C 變 14X 行得通,就唔代表而家照辦煮碗複製條 14E 出來都行得通

首先當日條 14C 已經係差到不能再 ...

咁既走線真係客都吸唔到,基本上係無獨市位,
佐敦尖咀應該唔會有客搭,仲要無啦啦兜入九龍站,
你知唔知嗰頭塞起上黎好恐怖,100%會脫班。
肯定會仲蝕過而家14B,你話九記會唔會無野搵野黎做。
 樓主| lwb701 發表於 2017-8-5 09:26 | 顯示全部樓層

love_kmb 發表於 2017-8-4 12:39
咁既走線真係客都吸唔到,基本上係無獨市位,
佐敦尖咀應該唔會有客搭,仲要無啦啦兜入九龍站,
你知唔知 ...

咩叫仲要無啦啦兜入九龍站?咁你教我九龍站返牛頭角應該坐咩車好?
你知唔知加士居道成日塞車,成個尖沙咀又有地鐵又有船就一定唔係獨市位啦,咁要笠曬啲巴士線佢囉。

樓主| lwb701 發表於 2017-8-5 09:31 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-8-4 11:32

首先當日條 14C 已經係差到不能再 ...

14X根本就係拎佐敦條14嘅車去做215X嘅客。
呢家你仲想想14B果5部車去做尖沙咀嘅客,仲要牛頭角道係得一個站受惠。
搶夠未?
S3BL100 發表於 2017-8-5 11:27 | 顯示全部樓層
lwb701 發表於 2017-8-5 09:31
14X根本就係拎佐敦條14嘅車去做215X嘅客。
呢家你仲想想14B果5部車去做尖沙咀嘅客,仲要牛頭角道係得一個 ...

當日 14C 換 14X,最初係只做佐敦,但結果做唔掂,
而油塘又好想有全日尖咀線,咁將 14X 變成尖咀循環,成件事有咩問題?

你又點解唔諗下,油塘角度,佢地本身已經有條 14X,
點解要多一條站位同 14X 完全相反的 14E 去尖沙咀,仲要只係做多個九龍站咁大把?

14X 半粒鐘一班,14E 又半粒鐘一班,但站位相反,
高超道乘客應該邊個方向等車呢請問?

同樣地,彌敦道出發的乘客,兩邊都係半粒鐘一班,應該南行定北行站位等車?

油塘角度,點解要接受一個根本做唔到變相加班的方案?

想用 14E 食 14B,但結果照顧唔到真係想做的尖咀客,算唔算係弄巧反拙?

fb.com/scientisthk2usa/
love_kmb 發表於 2017-8-5 11:39 | 顯示全部樓層

lwb701 發表於 2017-8-5 09:26
咩叫仲要無啦啦兜入九龍站?咁你教我九龍站返牛頭角應該坐咩車好?
你知唔知加士居道成日塞車,成個尖沙咀 ...

你咁講,好多地方都無直接車去九龍站,咁係咪又要改啲路線入九龍站。
除非你有事實證明九龍站去牛頭角係好有需求。
你自己都識講加士居道成日塞車,仲要入九龍站,
半個鐘一班你話有無人會等,一塞車分分鐘成個鐘都無車黎。
 樓主| lwb701 發表於 2017-8-5 12:04 | 顯示全部樓層
love_kmb 發表於 2017-8-5 11:39
你咁講,好多地方都無直接車去九龍站,咁係咪又要改啲路線入九龍站。
除非你有事實證明九龍站去牛頭角係好 ...

係你自己妖魔化佐敦道塞車在先je。
行尖東返九龍咪又係理工出面塞死,咁係未代表215X唔快?
加士居道塞車都快過你碌馬頭圍道、太子道東同觀塘道呀,你吹佢漲?

山上有條95,彩虹道有11, 203E, 95三條線出到佐敦西/九龍站
咁點解同一區可以有3條線直達,人地果區有1條都唔得?

88X夠半粒鐘加塞車搞到45分鐘一班車返沙田,咪又係頂曬閘
咁係未又執左佢呀?

呢家你同鐵路爭係未應該針對返連鐵路都要兜嘅區域,
而唔係人地輕鬆上到地鐵嘅位呀?
love_kmb 發表於 2017-8-5 12:52 | 顯示全部樓層
lwb701 發表於 2017-8-5 12:04
88X夠半粒鐘加塞車搞到45分鐘一班車返沙田,咪又係頂曬閘
咁係未又執左佢呀?
...

你究竟明唔明咩係需求問題,你既然覺得牛頭角去九龍站咁有需求,咁咪直接去到九龍站掉頭。
去尖沙咀又要陪兜九站,九站上車又要陪兜尖咀。
你可以用296D黎駁我架,但人地客源係尖咀,而且兜完尖咀先番九站。
仲有,係咪人有你就要有而唔使睇需求先,坑口寶林都好似無直接車去九站,點睇人口都多過牛頭角,
樂華都無車去九站,不如兜埋你條14E上去,咁至公平嘛。

佐敦道塞車你話人妖魔化真係好笑,你知唔知一塞好多線就會脫哂班。
88X條走線直接,加埋藍田獨市位有一定需求,所以先仲做得住。
你自己望返你14E咩走線,
你仲好意思用215X黎比,人地咩班次呀。
就算多咗14X,215X繁時番觀塘都照爆,
你條半個鐘一班又唔同站會點吸到客,13X都密過你啦。
喺佐敦行多兩步搭13X,紅van咪仲著數,好過慢慢等。

樓主| lwb701 發表於 2017-8-5 13:21 | 顯示全部樓層

love_kmb 發表於 2017-8-5 12:52
你究竟明唔明咩係需求問題,你既然覺得牛頭角去九龍站咁有需求,咁咪直接去到九龍站掉頭。
去尖沙咀又要 ...

樂華呢,我就一直爭取28順手拉埋入九龍站嘅。
你同我講需求,出尖沙咀有28, 13X, 213X 家下三條線做,夾硬計埋1A就有四條線做。
就當你尖沙咀需求真係大到咁,我呢家跪地插沙是旦搵條線入到去係山卡啦海皮嘅九龍站,
係未需求細就可以無視?你有無諗過九龍站個情況係幾乎迫住走落下面坐地鐵,
都唔想行15分鐘出上海街行20分鐘出佐敦坐巴士小巴,咁咪變成你所講嘅無需求囉。

每日急步行20分鐘出去坐13X/213X你估我未試過?
用成20分鐘行到出曬水,已經講緊慢過坐地鐵上上落落左轉右轉。
Fine,呢家有ETA,坐到出佐敦咪比多$5.1轉8/11,坐到出尖咀比多$6.4又或$7.5係尖沙咀坐兩個站入去九龍站。
仲要比巴士佬白眼坐幾個站浪費佢地車程,要佢地聽閂尾閘叮叮響,我好好受?
我錯囉,鬼叫我窮咩。