hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 重組新巴2A/8H
開啟左側

重組新巴2A/8H

kay 發表於 2017-8-6 21:09 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

8H由2A抽調資源,對2A乘客不公
現時8H客量不理想,故有以下建議

8H:
東華東院方向不變
小西灣方向,增停馬師道,祟光,延長東華東院開出時間至23:00

2A:
灣仔北方向不變
平日下午繁忙時間,抽調2A資源開辦X2A

X2A 灣仔菲林明道>耀東邨
停站
菲林明道

經馬師道天橋,東區走廊直達

太古城中心(只供落客)
太康樓
鯉景灣
西灣河站
東欣苑
東熹苑
東熹苑逸熹閣
耀東邨耀華樓
耀東邨

服務時間: 1700-2000 EVERY 20MINS
X2A 服務時間期間,2A改為20分一班
收費:
菲林明道開始 $6.0
太康樓開始 $4.1

P.S.
8H行車時間增加,建議停辦82M (-1)
X2A途經太古城及西灣河,視乎資源,720/2X各減一車往X2A

2A減班,但未致於0服務
東行受影響乘客,可選
菲林明道開始(2A/2X/X2A如往太古城以東)
馬師道開始(2A/2X/8H/77)
維多利亞公園開始(2A/8H/77/81/102/106)
七海商業中心開始(2A/8H/77/81/99/102/106)

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +9 收起 理由
Tsoi0113 + 1 + 9 多謝分享

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
S3BL100 發表於 2017-8-6 22:43 | 顯示全部樓層

你條 X2A 令我諗起我早半年建議果條 721P
不過就唔係同 8H 捆綁去做,而係用其他方式爆出來

不過我覺得有 X2A 時段 2A 減到 20 分一班好似過分左

8H 我暫時都係傾向將耀東柴小同西灣河以西電車路分開處理,
用醫院線名義做耀東柴小流水 + 耀東銅鑼灣特快

雖然 2X 有耀東轉乘,而且 2A 等到車的話又唔係好慢,
但如果有條東廊特快,應該都有一定吸引力

不過係太古城至東華東院一段要用另外方式去做…

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| kay 發表於 2017-8-6 23:00 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-8-6 22:43
你條 X2A 令我諗起我早半年建議果條 721P,
不過就唔係同 8H 捆綁去做,而係用其他方式爆出來

開頭無留意你條721P
不過我係抽走3班2A去X2A,換兩班8H

又老實,2A灣仔有幾多人坐到耀東...

X2A本身都有諗過直唔直落西灣河
但菲林明道一站上東廊,似乎唔夠客

咁不如兜太古城

反正720係灣仔個名都臭晒,如果換一條固定時間開出
唔駛塞菲林明道會展個段,應該可以吸到人回流

而X2A本身同2X/720部份重疊,2A唔夠車拆,都可以打720/2X主意
世界很簡單 人類很複雜
S3BL100 發表於 2017-8-6 23:12 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2017-8-6 23:00
開頭無留意你條721P
不過我係抽走3班2A去X2A,換兩班8H

所以我當時個 package 係爆埋條 721 出來,跟 722 落橋去太古城同筲箕灣,
而唔跟 720 行太古城入面,不過其實時間唔會有咩分別

仲可以將 722 東行脫離金鐘灣仔提速

如果 2A 灣仔去耀東唔多客的話,減 2A 班換馬師道上橋問題可能仲大

反而如果係換銅鑼灣特快去西灣河耀東,都仲有得諗…

fb.com/scientisthk2usa/
brianso198 發表於 2017-8-7 21:10 | 顯示全部樓層
咁拆有個問題,
就係灣仔>鰂魚涌太古服務大幅倒退...

耀東少客都唔緊要最大獲既係鰂魚涌/太古康怡果批係大舊,
將2A分一半搞到呢堆客既話好難支持...

樓主| kay 發表於 2017-8-8 14:51 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2017-8-7 21:10
咁拆有個問題,
就係灣仔>鰂魚涌太古服務大幅倒退...

本來打算寫埋23>82/8H/77/99 BBI TIM
世界很簡單 人類很複雜
Ming@5119 發表於 2017-8-9 00:44 | 顯示全部樓層

即係咁講, 8H由2A同82抽資源嘅主因係三者嘅走線相似, 服務對象都係電車路嘅流水客
Given that "市民"嘅需求係直達東華東院嘅服務,要善用資源的話,
最好嘅辦法係先要令8H有分流2A/82客流嘅作用:
服務時間 - 調整8H嘅服務時間, 盡可能配合東華東院嘅探病時間/睇醫生時間, 服務時間以外車源應該放返落2A同82
班次 - 2A, 8H, 82嘅班次應該盡量配合, 盡量令流水客可以至少叫兩飛等車, 最緊要8H有定點時間表方便去東華東院嘅乘客等車
收費 - 提供小西灣<>琴行街/新都城大廈嘅$4.1嘅雙向分段收費, 增加小西灣/柴灣當8H係82黎用嘅誘因
往東華東院方向停站 - 由筲箕灣起嘅停站應該要跟返2/2A, 方便分流往灣仔嘅流水客
(當然8H其實可以保留「新時代廣場」呢個站方便d客轉車上寶馬山)
往小西灣方向停站 - 8H回程喺「加路連山道」之後左轉禮頓道,跟601停「禮頓中心」同去天樂里,右轉電車路就跟2A停「馬師道」、「祟光百貨」(收$4.1) 後返回原線

另外,2A同X2A其實可以配合2A銅鑼灣特車嘅安排去做,令到往耀東邨嘅服務以馬師道天橋為界拆線
2A往灣仔北 -> X2A往耀東邨(灣碼、史釗域道、跟8P停杜老誌道後上橋,跟2X收返$5.6就差唔多)
2A往銅鑼灣 -> 2A往耀東邨(馬師道起載)
最後就加返2X/8/8P->2A總收費$4.1嘅BBI作拆線嘅$4.1替代服務
brianso198 發表於 2017-8-9 19:50 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2017-8-8 14:51
本來打算寫埋23>82/8H/77/99 BBI TIM

問題係呢D BBI一落地係會畀人鬧...

2A灣仔>鰂魚涌太古果段路唔畀返12/15分鐘一班車既話個人好有保留,
就算呢個建議下有部分得益都係咁話...

根本要將新巴以前720A下繁被消失果四部車找返出黎做呢D野係夠數,
反而抽2A車再觸動太古鰂魚涌班居民神經唔會係好事...

同埋耀東有個問題係,
堆車一經鯉景灣西灣河站時間一輸可以輸得好慘...
(以前85兜入去輸5-8分其實係正常時間,如果耀東四寶多客起上黎輸三四個字都試過)

所以班議員不斷話爭取免費bbi將堆客全部推哂去西灣河站有原因,
而新巴自己都講過推哂堆人去西灣河站轉車唔一定有好處...
(不過後來明顯係某D原因所以先加返哂堆免費BBI落去)
但我作為居民唔覺得咁做有咩長期益處...

2A減得太過火係會有其他問題出現,
特別係8H開左線之後2A灣仔北開果個班次都開始出出地事既時候...

樓主| kay 發表於 2017-8-10 07:36 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2017-8-9 19:50
問題係呢D BBI一落地係會畀人鬧...

2A灣仔>鰂魚涌太古果段路唔畀返12/15分鐘一班車既話個人好有保留,

今次新巴郁得2A擺明就唔CARE 2A D客

如果電車有冷氣,2A真係得返耀東有價值
世界很簡單 人類很複雜