hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [不喜勿插之世界大戰系列] 將軍澳北對外路線重組 ...
開啟左側

[不喜勿插之世界大戰系列] 將軍澳北對外路線重組

10598C 發表於 2017-8-8 17:42 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

鑑於現時將軍澳北路線混亂 以及坑口一帶交通極差 需依賴小巴或鐵路 而同時部分路線因路線過長而造成脫班 集合部分版友建議 重組將軍澳北對外路線

縮減服務路線
1. 93K縮減服務時間
改為上午開出四班
分別於0700 0720 0740及0800由寶琳開
班次將由其他路線抽調行駛
騰出用車11架

西貢區對外接駁路線
2. 93A取消 由298H 坑口北↔觀塘碼頭代替
坑口至欣明苑跟現有98A
惟來來回繞經欣景路
及後返回原有路線
班次30分鐘一班 收費5.1
與98H共用車隊11架 實行跳飛機

3. 95M取消 由開辦新線98H 坑口北↔觀塘碼頭代替
坑口北至寶達邨走線跟現有98A
惟觀塘方向繞經翠林及康盛總站
寶達至和樂邨段跟現有95M
和樂邨段至觀塘碼頭跟93A
與298H聯合班次每15分鐘開出一班
收費5.1 班次30分鐘一班
與298H共用車隊11架 實行跳飛機

4. 開辦293A 寶琳↺牛頭角站
寶琳至寶達段跟現有93K
寶達至牛頭角站跟現有98A
惟雙向改經觀塘道下通道 不停APM, 觀塘站
繁忙時間牛頭角方向繞經觀塘道迴旋處並設站
新增與現有98A之轉乘優惠
收費5.1 班次8-10分鐘一班
用車12架

5. 98A與91合拼
改為291A 延長至清水灣↺牛頭角站
清水灣至坑口站跟91S
坑口站至牛頭角站跟102小巴特班
惟雙向改經觀塘道下通道
每日上午繁忙時間往清水灣方向繞經科大南下午繁忙時間觀塘方向繞經科大南
保留91每日0550由彩虹通路開出之特別班次
新增轉乘91M及新界路線之轉乘優惠
收費6.8 班次10-15分鐘一班
用車9架

6. 91R及92修改行車路線
為配合91重組
92上午繁忙時間繞經科大北
以替補來往鑽石山至科大服務之減少
91R改為清水灣來往鑽石山站
清水灣道近坑口道迴旋處至白虹樓之間不停站

西貢區對外接駁路線後續建議(需額外加車)
7. 開辦298A 將軍澳工業邨↺牛頭角站
將軍澳工業邨至環保大道迴旋處跟現有298E
將軍澳隧道公路至牛頭角站跟小巴102
收費6.1 班次12-15分鐘一班
用車6架 (重組後剩2架 仍需4架)

將軍澳至九龍西路線
8. 95縮短為翠林↔維港灣
翠林至彩虹站跟現有95
彩虹站至富豪東方酒店跟27
富豪東方酒店跟現有13D
新增95↔9, 10, 21, 29M轉乘優惠
收費7.4 班次15-20分鐘一班
用車9架

9. 開辦93C 寶林↔美孚
寶林至寶達邨段跟現有93A
寶達邨至美孚段跟現有98C
惟雙向改經亞皆老街天橋 東行改經九龍城天橋
新增九龍城路線之轉乘優惠
收費9.9 班次10-15分鐘一班
用車14架

10. 98S全日服務 編號改為98C
惟過坑口後前往將軍澳隧道
以及雙向改經亞皆老街天橋 東行改經九龍城天橋
新增九龍城路線轉乘優惠
收費10.5 班次10-15分鐘一班
用車14架

11. 開辦兩味路線98X坑口北↔美孚
路線與現時98C相同
惟美孚方向過繞道後
改經九龍城天橋直達太子道西
不停站直上天橋前往荔枝角道
停楓樹街站後右轉黃竹街後
返回長沙灣道原有路線
坑口方向過長沙灣道後經天橋前往界限街
不停站直達太子道東富豪東方酒店
及後返回原有路線
美孚方向
星期一至五0730-0830每30分鐘一班
星期六日及公眾假期1030-1230每20分鐘一班
坑口方向
星期一至五不提供服務
星期六日及公眾假期1700-2000每20分鐘一班
此線車輛由93C及98C抽調車輛行走
收費11.5

12. 開辦全新路線93D 寶琳↺尖沙咀
寶琳↔康翠↔寶達↔繞道↔九龍灣商貿區(宏照道)↔啟德隧道↺順時針繞經尖沙咀
全日班次15-20分鐘一班 收費9.9
用車7架

配合將軍澳北重組而作出改動之觀塘山路線
13. 13D取消服務

14. 開辦16輔助路線 16D來往廣田至維港灣
大部分路段與16相同
惟維港灣至亞皆老街一段跟現有13D上繁路線
收費6.8 班次20分鐘一班
與16共用車隊 16用車增加2架至25架
同時由於此線由16抽調班次行走 16調整班次

15. 213D縮短至寶達
新增九龍城路線及其他路線之轉乘優惠
例如1A, 2A, 3B, 5, 5C, 6D, 11, 14, 15, 16, 17, 21, 24, 26, 27, 29M, 42, 61X, 85, 85A, 85B等
延長服務時間至深夜11點

15. 11X延長至安達
回程新山道起跟15X直達觀塘道
回程觀塘道首站設於創記之城
停觀塘市中心後返回原有路線

配合將軍澳山路線重組而作出改動至九龍西路線
17. 6F改為盛德街開出
收費不變 用車不變
班次加密至20分鐘一班

其他將軍澳山路線修改建議
18. 296M轉為定點班次
296M於現時25分鐘一班之班次
改為每正點及30分開車

結果:
剩餘2車
後續建議中之298A仍需4車才能開辦
建議以康城新發展區為由爭取新資源開辦

問題:
1. 栢景灣的16班次可能減少  

優點:
1. 為坑口及寶琳提供更快捷來往觀塘及西九龍之路線 因大部分時間將山上對外路線與上下脫鉤

2. 康翠有全日往返尖沙咀之路線

經過版友指點後再次重組
謝謝觀賞 歡迎理性討論並提出建議

10/8 0100 修改
-建議中新95M翠林↺彩虹站刪除
-改為95與13D合拼 翠林↔維港灣
-新增16D 並加2車予16
-98H 298H由各自全日30分鐘一班 增強至20分鐘一班 並93A延長至坑口北改為298H
-刪除底下用車問題

1024修改
-298H不再繞經寶琳總站 改為繞經康盛及翠林總站
-98A不再以坑口寶琳+康翠寶達拆線
-改為清水灣+坑口及寶琳康翠寶達

11/8 0022修改
-減少298A用車至8架 班次增加至10分鐘一班
-微調293A班次至8-10分鐘一班
-298H改為來回繞經欣景路 取消繞經翠林康盛總站
-修改98H收費5.8→5.1
-增加98H及298H用車1架 兩者共用車隊並實行跳飛機模式
-取消以296D延長服務康翠尖 改為以93D代替
-新增問題2
-重組後剩3車

1748修改
-衡量各區交通配套後 298A改為服務工業邨 並提供繁忙時間短途班次由坑口站前往工業邨 清水灣沿路請使用91 298A用車增加1架至9架
-刪去有剩餘用車 用車重組後並無加減

21/8 0848修改
經版友提醒後發現用車過多
故98H及298H共減兩架車
兩線各減至30分鐘一班 並聯合班次15分鐘一班

26/8 0340修改
298A由將工↺牛頭角站 改為與91合拼清水灣↺牛頭角站 經坑口 及修改91R, 92及新增轉乘優惠
修改98C將軍澳區走線及95C延長至寶琳
新增296M修改班次建議
取消翠林擠迫問題

29/8 0215修改
原本298A改稱為291A
修改92 下繁不再途經科大南 改由291A途經
新增後續建議(7.)298A 將工↺牛鐵
98C改為康城開出經坑口 不再跟98D走線
新增剩餘2車 及298A開辦理由

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +6 收起 理由
castanopsis + 1 + 5 支持加返“修改”一欄。成個建議亦開始成形.
Snoopy@FB8617 + 1 可以鼓勵

查看全部評分

S3BL100 發表於 2017-8-8 23:58 | 顯示全部樓層
如果只睇客量,改行隧道後的 98A 無理由只減兩部車咁少,
當然再減多D的話就會倒寶林轉乘客,而家佢地爬山但起碼班次唔差,亦唔慢得幾多

同樣地,98C 亦無理由減得兩部咁少,當然再減就會令班次好難睇

另一方面,98A 上繁唔少返學客坑口上山,無理由得返 30 分一班 98H 就算

而 95 秀茂坪往返旺角段使用量唔低,人地肯放走先奇

我覺得你成個建議的主要問題,係為左做大一堆客量成疑的隧道線
就夾硬減個別幾條真係有客的山上線的資源

當然果堆坑口寶林線,太疏會趕客,但因為要維持班次
而夾硬減其他線,亦係問題

你最後問可唔可以 98A 減到 10 部,95A 減到 5 部,呢樣更加係無可能

況且如果唔係夾硬減資源去做隧道版 98A 同 98C 的話,山上尖咀線可以有更好的選擇

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| 10598C 發表於 2017-8-9 00:30 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-8-8 23:58
如果只睇客量,改行隧道後的 98A 無理由只減兩部車咁少,
當然再減多D的話就會倒寶林轉乘客,而家佢地爬山 ...

客量方面 行將隧嘅98A同98C我相反唔擔心 反而比較擔心山上條95A同95C

將98A塞入隧道無非只係想係唔同小巴硬碰硬嘅情況底下 比坑口有一個合理出觀塘嘅路線 98C同理 而我亦都暫時未諗到有任何更好嘅方法去為98A同98C提速 如果是但搞康城或者清水灣嘅結局都係唔夠車

以98A為例 而家我嘅拆法就13+9車 啫係總共可以用22車 如果連埋將工嚟做(食埋298E嗰5架) 寶翠觀就12架車 將工坑觀就15架車 其實只係啱啱好 分分鐘會爆煲 而且想做短棍都未必得 連清水灣做同理 而且仲要處理埋價錢問題 所以話好難拆就係咁解 如果你有咩更好嘅建議 歡迎提出討論

其實95執線其實係參考有其他版友嘅拆法 而對秀茂坪嚟講95雖然真係快 但係始終呢條係將軍澳線 我就唔希望一條將軍澳線得極少將軍澳人搭 但係比大量流水客“侵占”左 所以補償就係為佢地提速13D 亦都有轉乘頻密嘅27嘅轉乘優惠 去程(就算轉車要等車)基本上同而家95時間相同 因為可以兜少個彩虹道 回程就慢少少都還好

再者 暫時未諗到有咩其他選擇係慳車過296D 而又可以善用資源 而家296D又唔係多人 非繁更加只係得二三十人搭 咁倒不如加2車直接拉上去康翠 已經係一個唔錯嘅選擇 去尖東嘅 亦都有轉乘 唔知你覺得有邊啲更好嘅將尖建議 歡迎提出

至於將軍澳區內流水 其實如果可以進一步減一架車出嚟 係可以同時將93A延長去坑口北 基本上就係將軍澳區內流水全日做緊15分鐘一班
~誰@359~ 發表於 2017-8-9 20:21 | 顯示全部樓層

你下次出POST之前可唔可以搵個繁時睇下apm幾多人上落98A?

想唔脫班呢,叫九記唔收車就得嫁啦,唔洗改道令班客不便
字大只顯得人自大
 樓主| 10598C 發表於 2017-8-9 20:41 | 顯示全部樓層
~誰@359~ 發表於 2017-8-9 20:21
你下次出POST之前可唔可以搵個繁時睇下apm幾多人上落98A?

想唔脫班呢,叫九記唔收車就得嫁啦,唔洗改道令 ...

我唔駛你講我都知繁時有一定嘅人係apm落車 不過就係因為一個apm站令到去牛頭角站同轉車客要陪你塞迴旋處?

而家296A都冇停到apm 又唔見有人要求佢行迴旋處?咁啫係話創記之城行返過去都係合理步程

最多98A創記之城站位移後 都唔想下下塞多十分鐘排隊入迴旋處 講得誇張啲 296A掉頭返到觀塘市中心 可能你架98A先埋apm站咋

時間定步程 就要睇啲乘客嘅選擇 唔滿意嘅 最多咪繁時有部分班次繞經apm 同埋我想講呢 新98A係停apm囉...
S3BL100 發表於 2017-8-9 22:44 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-8-9 00:30
客量方面 行將隧嘅98A同98C我相反唔擔心 反而比較擔心山上條95A同95C

將98A塞入隧道無非只係想係唔同小 ...

唔該你望下 98A 98C 有幾多比重的乘客係來自山上,到時你應該唔會再擔心山上客量,
甚至唔會再夠膽問 95A 可唔可以減到五部車

我諗你要接受一個事實,95 觀塘山係持份者,佢地一定唔會俾你咁改。
況且 95 而家客量叫做不過不失,九巴都無誘因大改

情況就好似條 9 號仔明明係觀塘區做總站,但觀塘區使用人數極少,
不過最後想拉上彩福,都要過到黃大仙果關,結果都要維持兜路,於是彩福食垃圾

如果你唔係為左做大堆隧道線,搞到得返兩部車做山上將尖的話,
大可以直接改 93K,寶達後觀繞落九龍灣,啟祥道入隧道直出佐敦尖咀

再微調 98D 班次,6 部車都夠做

同埋你真心覺得 15 分一班車應付到上繁坑口上山返學的人流?

樓主| 10598C 發表於 2017-8-9 23:43 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-8-9 22:44
唔該你望下 98A 98C 有幾多比重的乘客係來自山上,到時你應該唔會再擔心山上客量,
甚至唔會再夠膽問 95A ...

其實296D而家又唔係多人 點解唔用兩架車去換山上將尖?而相對93D(我曾經提出過嘅寶琳↔康翠↔寶達↔觀繞↔九商↺尖沙咀)要用7架車 我可以慳返5架出嚟做其他野 可以善用資源 何樂而不為?

問題係你仲未講到用296D做將尖有咩唔好 相反我自己覺得93D又要塞九商 同時又同111重疊 亦都未能善用資源(296D) 我最後都放棄左93D——————————————————————————
95要重組嘅 一係麻煩秀茂坪自己用自己資源去組一條線去油尖旺 而家95慢到直程係康翠眼中釘

而另一個想法係直接幫95提速 而95過彩虹站直去伯爵街 回程跟296C飛橋 收7.8 同時13D維持原路 但係縮落翠屏
——————————————————————————
其實你都未比到任何一個更好嘅拆法出嚟 講就好易 實質拆就真係好麻煩

打個比喻
298A 將工↔坑口↺牛頭角站 要16架車(食298E 5架 夾埋啫係-4)
293A 寶琳↔康翠↔寶達↺牛頭角站 要12架車(+12)
95 改做飛九龍城橋 10車(-2)
93A 98H 5+5(由而家93A同95M重組)(±0)
93K取消(-11)
296D延長去康盛(+2)
剩3架 但係咁搞98C亦都冇得提速
——————————————————————————
假若維港灣去觀塘改做由16加1車 並抽調部分班次改做維港灣開唔經栢景灣 13D就可以free返出嚟 以9車做曬康翠↔秀茂坪↔新清↔維港灣

咁執嘅話 仲有兩架車剩 怕將軍澳區內流水唔夠嘅亦都可以上繁加班 不過我自己覺得就夠囉
~誰@359~ 發表於 2017-8-10 00:23 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-8-9 20:41
我唔駛你講我都知繁時有一定嘅人係apm落車 不過就係因為一個apm站令到去牛頭角站同轉車客要陪你塞迴旋處? ...

咁我會調轉要求95A停返apm,但係掟98A行隧道

296A冇人request停apm係因為唔順超果D人就唔會搭296A,但95A唔得
況且我會覺得而家既98A停apm會落到半車客,牛頭角朋友耐少少係fair enough
字大只顯得人自大
 樓主| 10598C 發表於 2017-8-10 00:42 | 顯示全部樓層
~誰@359~ 發表於 2017-8-10 00:23
咁我會調轉要求95A停返apm,但係掟98A行隧道

296A冇人request停apm係因為唔順超果D人就唔會搭296A,但95 ...

啫我自己就覺得 最多繁時部分班次停就好 非繁想出去轉車都要比個迴旋處塞你十分鐘真係頂唔順
再唔係嘅折衷嚟睇 有冇可能95A創記之城站位停到近102個位取代apm個站

S3BL100 發表於 2017-8-10 01:14 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-8-9 23:43
其實296D而家又唔係多人 點解唔用兩架車去換山上將尖?而相對93D(我曾經提出過嘅寶琳↔康翠↔寶達↔觀繞↔ ...

我會問的第一個問題,係

你條行車時間同 293A 差唔多的 298A,
對比起 293A 仲有康翠寶達上秀已知客量支持,而 298A 有其他競爭對手
兼且目標客源除左 298E 現有乘客外幾乎全部唔係搭緊巴士的前提下,
何德何能竟然可以比起 293A 用更多車?

我支持開 293A 298A,但唔係掟 16 部車咁開 298A

你唔掟 16 部車咁開 298A 的話,成個 package 仲有好多想像空間;
你夾硬浪費 16 部車的話,好多應該做、值得做既野都做唔到,
相反仲搞到有唔少人受害

講返 93D,要留意 93K 改線已成定局,而 106 111 又唔夠載,
所以點睇都應該保留返山上直達九龍灣商貿區的巴士