hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [不喜勿插之世界大戰系列] 將軍澳北對外路線重組 ...
開啟左側

[不喜勿插之世界大戰系列] 將軍澳北對外路線重組

樓主| 10598C 發表於 2017-8-10 10:38 | 顯示全部樓層

啱啱再次修改98A拆線 不過唔肯定298A清水灣↺牛頭角站 10架車 而293A寶琳↺牛頭角站就用12架車 擔心緊夠唔夠車 夠嘅話 仲有7架車剩左出嚟添
S3BL100 發表於 2017-8-10 13:16 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-8-10 08:23
我就參考98A嚟擺車落去嘅 如果將工開兜坑口出觀塘就起碼26公里 仲長過而家98A唔少 做10-15分鐘一班嘅 16 ...

里數長過 98A,但行車時間唔一定長過 98A

首先你比較下沿線燈位同車站數目

其次要估算行車時間同派車數,其實唔難。
298A 由工業邨到牛頭角站循環的行車時間,等於 298E 工業邨至坑口站,
加坑口站至牛頭角循環。
前者官方行車時間 38 分,實際一轉連休約 40 分。
而後者其實同 296A 差唔多,296A 一轉連休俾緊 48 分

你計到要 16 部車,係因為你做緊同 98A 一樣甚至更密班次,
但我上面已經講左,根本無咁多客做呢個班次

你望住 98A 而家做緊最密 8 分一班,就以為 298A 都要做返呢個班次先夠載;
但實際上 98A 而家幾乎無人坐足全程,根本無藉口開返 98A 的班次

但你就為左 298A 開到同 98A 差唔多班次水平而狂倒車落去,
搞到其他線唔夠車做,被迫縮短同減班,影響現有乘客,代價實在太大

298A 客量,根本只值同 298E 相若班次;
如果淨係計坑口至觀塘段,根本開 20 分一班都嫌多,當然開再疏又會趕客

所以我根本唔知你點計到要 16 部車咁荒謬

咁 298A 行車時間大約等於 298E+296A,一轉個半鐘都夠,
根本最多 6-7 部車就夠跑

仲未計如果兩繁留 298E 短棍,同 298E 梅花間竹的話,隨時 5 部車都夠跑

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2017-8-10 13:29 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-8-10 03:06
更正一點
98A絕大部分觀塘客都來自山上
但98C其實唔係

我諗對比起 98A,98C 想拆線後坑口尾站的問題係

98C 全程路程長好多,拆線需要加更多車
去維持巿區路段的班次

相比之下,98A 要拆線後整條坑口尾站的話,
因為仲有條 298E 可以拉埋落水,而 298E 本身又唔係咩密車線,
就算成條拉出觀塘,都唔需要倒好多車落去,98A 縮落寶林已經慳到幾部

但 98C 無呢個條件,巿區段太長

除非拆完後條坑口尾站特快斬落太子循環,類似 27 213D,去深水步打後要轉車

但之後就去到值唔值得做的問題。
我自己就覺得,成個將軍澳北計,其實仲有 bigger fish to fry,
如果為左條坑口直出旺角線,而搞到其他更值得做既野做唔到,我覺得係非常可惜

最後 98A 有條現成 298E 可以一齊重組,
但 98C 無,再加上 796C(甚至 RPP 796E)都係新巴囊中物,
要拉埋康城工業邨玩有相當難度,但只靠坑口又夠唔夠客?

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| 10598C 發表於 2017-8-10 16:30 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-8-10 13:16

298A將工↔坑口↔牛頭角站 我自己就想開全日15分鐘一班 20分鐘都嫌趕客 咁嘅話最少都8架掛 同埋以坑口+康城嘅客量我絕對有信心
3ASV174 發表於 2017-8-10 22:06 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-8-10 02:42
最大問題係炒起曬寶林路堆線之後,山下交通又唔覺得有幾大改善.......
從來寶林行山同行隧道都唔係差好遠 ...

佢最先個建議正正就係 98A 98C 都去到消防局先調頭入隧道,
咁行對原先班客黎講同行山根本無分別,
對巴士公司而言又倒晒山路客,完全為行隧道而行隧道。
如要討論,請先自貼差餉單一次
castanopsis 發表於 2017-8-10 23:20 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-8-10 08:24
唔好意思啊琴晚改完就訓左 不過見到上面寫住最後編輯幾時應該都知改左野嘅...
...

就算望到最後編輯,實際上改咗邊part,係改錯字定改內容,都係無從得知

下次最好唔好啦........

castanopsis 發表於 2017-8-10 23:31 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-8-10 09:38
入寶琳總站就係因為唔想倒走班總站客 而家93A總站非繁幫幫都可以有10個人搭 而相反欣明苑冇乜人 不過寶琳 ...

我都知93A寶林總站好多人上
我好幾次見日間總站轉出來差唔多坐滿窗口位
但唔入寶林總站,唔代表唔入新都城
兜入欣景路停15小巴、798、290/A個位,其實一樣食正新都城班客,但對坑口客觀感好好多
至於欣明苑個站,照cut可也

至於康盛翠林兩個巴總
都係一句,兜入去觀感真係好差,你兜曬兩個分分鐘寶林會成個package反對
講真,康翠客搭98A/C/93A/290都係行出去搭車,頂盡兩分鐘,唔見有幾影響吸引力

castanopsis 發表於 2017-8-10 23:33 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-8-10 13:16

接駁線,其實一定要開10分鐘或以下班次
12已經開始影響吸引力,15/20除非獨市否則實趕客
你話坑口唔夠客,我寧願你開單層10分鐘一班,好過雙層20
反正單層成日有剩通街走

我prefer用91改既原因,正正就係因為一架車都唔使加,班次就直接落到12
 樓主| 10598C 發表於 2017-8-10 23:51 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-8-10 23:31
我都知93A寶林總站好多人上
我好幾次見日間總站轉出來差唔多坐滿窗口位
但唔入寶林總站,唔代表唔入新都 ...

延長左嘅93A(298H)我覺得可以唔駛兜寶琳總站 可以兜入欣景路 但係延長左嘅95M(98H)就點都要兜康盛同翠林總站 始終本身95M係做緊好多老人家穿梭翠林↔康盛↔聯合 問題係班老人家唔想行出去搭車 亦都冇咁嘅腳骨力行出去 因為山上真係人口好老化... 講得誇張啲 冇左95M簡直係殺左佢地 佢地而家去牛頭角 瑞和街市 聯合呢啲舊區 都係靠95M呢條線
castanopsis 發表於 2017-8-11 00:15 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-8-10 13:29
我諗對比起 98A,98C 想拆線後坑口尾站的問題係

98C 全程路程長好多,拆線需要加更多車

唔同我上面提到既觀塘接駁線,旺角線15分鐘一班絕對係可接受範圍

粗略計一計,新98X要做全日15,9部車應該綽綽有餘
98C縮短,班次不變,減兩部不成問題
所以成組線只需用多7部車,仲未計98S本身兩繁各有一粒鐘有四班車開緊
你話好多又唔係真係好多
加上有新增人口同新巴競爭,巴士公司投放資源誘因有喺度

你提到796E係新巴囊中物,九巴都有條98S比起796E更早插旗
而如果新巴肯好似796P咁,踩過界做康城坑口特快旺角線,我又真係唔介意
九巴虐待咗坑口咁多年,新巴做我絕對樂意幫襯,$7.9仲平過九巴堆線一截
(哈,如果真係796系做,出長沙灣平過出觀塘轉車足足$1,又一次證明102有幾貴)

但之後就去到值唔值得做的問題。
我自己就覺得,成個將軍澳北計,其實仲有 bigger fish to fry,
如果為左條坑口直出旺角線,而搞到其他更值得做既野做唔到,我覺得係非常可惜

我估你意指你建議既山上九龍灣尖沙咀線?
咁講,我都覺得值得做
但以九巴性格,如果佢覺得班客落緊自己袋,係唔會點理你
你見296C有條796C喺隔離,九巴做得非常積極,又早過曬其他線轉定點,又飛橋改得快
42A/35A一類獨市線就十年如一日,由頭碌到尾

而我覺得山上將尖呢類線,其實可以由重組13X/213X/224X/14X等路線做埋
近期我落街望13X/213X客量,問題開始浮現
當絕大部分東九龍走廊線坐滿既時候,跟213X尾既13X,運唔少空凳入寶達
根本213X/13X個所謂分工已經完全失敗,係時候再度過兩線既服務範圍,順便處理康翠尖沙咀問題