hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴241X開辦消息
開啟左側

[服務調整] 九巴241X開辦消息

Haydn 發表於 2017-8-9 15:46 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2017-8-9 15:42
咁其實又係應該要改善44既服務
而唔係搵41一時救到一時救唔到咁既款囉

我同意要改善44既
不過留41只係比個位九巴收多幾個$8.4而唔係$6.4姐,雖然執到果d好多都係比$5.6
(但係乘客既角度睇,41同44西行應該要同路同價既)
10598C 發表於 2017-8-9 16:01 | 顯示全部樓層
Haydn 發表於 2017-8-9 15:31
我承認之前我絕對支持取消41, 但係自從呢排多左係下繁嘗試搭44西行之後,我就對41完全取消稍有保留
下繁4 ...

如果41嘅功能淨系得返執44雞嘅 咁不如等沙中先開左之後取消換44加班啦...

不過to be said 如果青衣仍然想要一條去九龍城嘅線 其實可以諗241X全日30分鐘一班+44加班(純粹概念 實際點做未諗)

始終而家41經嘅位如果要搭地鐵 落左地鐵都要行幾遠下 甚至要搭小巴/巴士駁腳...

至於41九龍城碼頭至美孚中間嘅流水/駁腳... 用45 46重組搞掂佢去啦
Snoopy@FB8617 發表於 2017-8-9 16:13 | 顯示全部樓層
Haydn 發表於 2017-8-9 15:46
我同意要改善44既
不過留41只係比個位九巴收多幾個$8.4而唔係$6.4姐,雖然執到果d好多都係比$5.6
(但係乘 ...

就算俾佢收$8.4但係架車遠遠由紅磡開出
其實唔係特別大著數

又或者真係想執執雞既
他日241X開回程上西廊開63X咁停一停美孚都仲得
(我諗241X應該都用慢慢取代41用)
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
kei_hk 發表於 2017-8-9 16:16 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-8-9 16:01
如果41嘅功能淨系得返執44雞嘅 咁不如等沙中先開左之後取消換44加班啦...

不過to be said 如果青衣仍然 ...

最理想會唔會係41取消﹐將資源投放在 44 & 42A﹐如仲有資源剩便加去41A。同一時間增加 6C/6F/2E <> 41A/42A/43C/44 的轉乘(總車費不超出現時41)。

最怕而家唔這樣做﹐去到沙中線開通﹐落實41要死﹐但係又唔增加資源去44﹐到時真係做了大輸家。

又或者係 45 要死﹐41要做埋45的客仔(配合轉乘上荔景山)﹐如果係這個安排﹐唔知41到時會唔會加番密。

william970216 發表於 2017-8-9 16:17 | 顯示全部樓層
41青衣方向落到旺角應該整分段收費 分散44客 貴44兩蚊有D離譜
其實何文田土瓜灣紅磡需要特快線去青衣葵涌荃灣 旺角直出公路最好
241X試下改全日雙向應該有得做
10598C 發表於 2017-8-9 16:45 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2017-8-9 16:16
最理想會唔會係41取消﹐將資源投放在 44 & 42A﹐如仲有資源剩便加去41A。同一時間增加 6C/6F/2E  41A/42A ...

荔景山冇地鐵 而且本身都少車 我估佢地應該唔會咁易放走45
咁倒不如41取消同時陰乾埋46 換44 42A加班 同時45全日15分鐘一班
然後45加返去油尖旺嘅轉乘 同埋新增45↔44, 42A, 41A等線

至於41A加班我覺得可以考慮 不過未必係first priority 始終41A同而家41個分別太大

至於241X係因應青衣需求而開 如果佢地企硬要有九龍城何文田線嘅 比特快位位收9蚊 用最少資源做呢條線
三巴合一 發表於 2017-8-9 16:50 來自手機 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2017-8-9 16:50 | 顯示全部樓層
william970216 發表於 2017-8-9 16:17
41青衣方向落到旺角應該整分段收費 分散44客 貴44兩蚊有D離譜
其實何文田土瓜灣紅磡需要特快線去青衣葵涌 ...

旺角返青衣的分段收費﹐過去多年都有人提出(好似十幾年前都有人講)﹐不過最終都係無左影。

至於特快線...... 紅VAN 已經做緊了﹐而家才開始攪特快線﹐已經係太遲了。(不包括青衣這個紅VAN禁區)
單是條30X﹐西鐵未通紅磡之時已經被紅van打殘(真係坐晒全程)﹐再加埋有西鐵﹐再少一批人。
而家又有埋觀塘線通黃埔仲有幾多人會坐30X往返紅磡至美孚之間。

好彩仲有荃灣區去九龍區的需求﹐如果唔係都應該已步212後塵。

在紅小+鐵路的競爭下﹐巴士公司應該唔會用特快線去搶客。

三巴合一 發表於 2017-8-9 16:57 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2017-8-9 17:06 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-8-9 16:45
荔景山冇地鐵 而且本身都少車 我估佢地應該唔會咁易放走45
咁倒不如41取消同時陰乾埋46 換44 42A加班 同 ...

將來沙中線開通﹐留41定45﹐真係睇下將來乘客數量去定了。

如果取消41﹐便正如我講便增加資源去 44 & 42A﹐這2條線係優先﹐如果仲有資源剩便為41A加班。
至於41A﹐這是基於我建議 6C/6F/2E 可以與41A做轉乘﹐這樣乘客便可在油麻地至旺角轉坐41A﹐特快返青衣山下區域。

荔景山的交通問題﹐45未必真係會大攪﹐事關成個荔景山的巴士服務都唔算好。
係仲想陰乾46?  成事機會更低。

PS. 其實有無機會增加46X 荔景山路/葵芳至美孚之間的雙向分段﹐以提升荔景山路的巴士服務?