hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴682B提升服務消息
開啟左側

[路線消息] 新巴682B提升服務消息

kingprowm 發表於 2017-8-12 21:26 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-8-12 14:29
682非繁唔少班次差唔多完全載空過海,講緊窗口位一半都未必有
182非繁整體客量計真係唔會差過682

根本沙田馬鞍山過海需求係咪大到要開咁多條線,部分其他區想開一條全日過海線都咁難,但沙田區就多到條條都其實客量麻麻,但巴士公司又唔減吓班減吓車
AVW28 發表於 2017-8-12 21:43 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-8-12 13:53
其實而家 682 非繁都唔見得特別標青

如果 682B 港島服務範圍唔變的話,我真係諗唔到點樣可以夠客做得住

港島應該都無得搞,西灣河上落東廊去柴灣既話,主要客源又做唔到。
要搞既睇下有冇得搞沙田段?
但沙田段都難搞,唔做水泉澳又唔洗旨意,拉長路線又唔知拉去邊。
唯一就係改回程路線(來回都經廣源)。
LL3850
jackylauman 發表於 2017-8-12 21:50 來自手機 | 顯示全部樓層
佢又唔做星期六日行街客
Snowbb 發表於 2017-8-12 22:19 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-8-12 13:53
其實而家 682 非繁都唔見得特別標青

如果 682B 港島服務範圍唔變的話,我真係諗唔到點樣可以夠客做得住

港島範圍好難再擴展 , 因為架 682B 講緊已經深入到柴灣 。。。
一係就玩逆走 , 跟 694 落西灣河再向西一路掃到天后 , 但係又要搵總站
二來又要捨棄筲箕灣至柴灣一段 。。。

682 以港島東既過海線黎講算係好果條 ,
唔計紅隧果堆線 , 東區既過海線客量真係冇邊條係特別好 。。。
Snowbb 發表於 2017-8-12 22:27 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2017-8-12 21:26
根本沙田馬鞍山過海需求係咪大到要開咁多條線,部分其他區想開一條全日過海線都咁難,但沙田區就多到條條 ...

馬鞍山養得起三條全日過海線你又吹佢唔漲 ( 不過 680 682 係夾埋碩門同小瀝源路黎做 )
試過下繁 682 係可以坐滿出港島 , 假日情況都差唔多

170 182 倒是可能有較大空間重組 。。。
RyanPun 發表於 2017-8-12 22:50 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2017-8-12 22:27
馬鞍山養得起三條全日過海線你又吹佢唔漲  ( 不過 680 682 係夾埋碩門同小瀝源路黎做 )
試過下繁 682 係 ...

過港島搭鐵轉5次車, 咁我搭680/681/682算數,既然搭鐵搭巴士兩者點都要一個鐘,我寧願搭巴士舒舒服服返屋企好過
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
S3BL100 發表於 2017-8-12 23:05 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2017-8-12 15:13
都叫做有個太古城嘅 ... 但平日有幾多需要去嗰 D 地方呢 ...

不過咁講,613 都做得住嘅時候,又真係唔好 ...

最新情況係點唔清楚,但我相信 613 埋單應該要蝕錢

我一直都覺得,無論 682B 又好,613 又好,港島段唔逆走,應該好難夠客

尤其是呢兩條線九龍/新界一邊本身有獨巿位,過海梗係應該去多人去的地方

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2017-8-12 23:07 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2017-8-12 21:43
港島應該都無得搞,西灣河上落東廊去柴灣既話,主要客源又做唔到。
要搞既睇下有冇得搞沙田段?
但沙田 ...

問題就係有 682 694 的前提下,682B 仲有無必要做筲箕灣柴灣?

沙田段我覺得都有空間再執,例如改美田開,經乙明、沙田圍、水泉澳、愉翠、廣源入隧道,
第一城就算把啦…

fb.com/scientisthk2usa/
680X 發表於 2017-8-12 23:51 來自手機 | 顯示全部樓層
682B 要加番同2,8呢d bbi 或者夠客既,但係老新有冇得用682系名唔做東區直情改做灣仔銅鑼灣呢?
ksmbh 發表於 2017-8-12 23:54 來自手機 | 顯示全部樓層

明明北角 砲台山非繁需求會大d