hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [換個角度] 觀塘將軍澳尖咀線重組
開啟左側

[換個角度] 觀塘將軍澳尖咀線重組

樓主| castanopsis 發表於 2017-8-12 04:08 | 顯示全部樓層

HG6729 發表於 2017-8-11 13:32
反建議 93K 95 合併 98D 放紅碼 出到去poly 上火車站 之後紅荔道 紅碼 回程跟268/9B 上火車站 之後跟98D 原線297 放九碼並來回改行太子道東 常悅道-九碼加6.4 分段

常言道,良藥苦口利於病,忠言逆耳利於行
今閱此帖,深不可測,深明忠言苦澀之意,卻未明忠言利於行之理

希望閣下進言時詳加解釋,以教化我等愚昧無知之輩
 樓主| castanopsis 發表於 2017-8-12 04:27 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2017-8-11 21:34
樓主想用 14X 做埋康翠 - 藍田 / 油塘短途客 ?
呢個走線好新奇 , 先唔講合唔合理 , 但價錢回程直接收 $7.5  ...
樓主想用 14X 做埋康翠 - 藍田 / 油塘短途客 ?
呢個走線好新奇 , 先唔講合唔合理 , 但價錢回程直接收 $7.5 好奇怪 , 只係斬腳趾避沙蟲 feel

我自己諗過 213X 改秀暉樓直出 , 13X 縮中秀 (但照行樂華) , 然後康翠尖咀線就跟而家 213X 經樂華出
寶達有條真特快 213X 可以名正言順收 $8.5 , 而樂華本身有 $7.5 13X , 亦可以由 213X 換康翠線可以做短途客 (當然係屈錢價)
不過 95M 處境就 ...

唔係主要目的,但順便做埋可以

回程直接收$7.5如果實際操作上做唔到,可以柯士甸道加分段
反正九龍站搭去藍田山/油塘相信多極有限
類似模式早已見於108、694,問題不大

213X改秀暉樓直出,我覺得長遠而言可以考慮
尤其等安達臣石礦場發展成熟之後
但短期內,我覺得安達臣未有條件自己一條尖沙咀線
始終安泰點都會有一定乘客走咗落去搭26

而單純213X改快然後13X唔改,其實塊餅唔會做大到好多
我個方案13X走落觀市
一來要補償14X個位
二來其實係想靠觀市佐敦特快,以及協和街新增客源做大個餅
S3BL100 發表於 2017-8-12 13:30 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-8-12 03:51
14X確實唔係好慢,但問題係好疏仲要玩循環,變咗純屬執雞性質
你教我,如果唔將215X部分既客源分俾14X, ...
第一,上面講咗,14X其實可以行啟田道上公路
雖然都要食兩支燈,但係行人燈,時間同偉發道幾支燈差好遠

感覺上仲兜,由興田入,兜完油塘又再上返山,死得

康翠明明有尖咀線機會已經非常渺茫,如果比直出兜多15分鐘,都係接受唔到
咁我無辦法,成個重組絕對可以唔預康翠玩

除左兜得唔合理外,更大問題係我相信你個方案無可能過到觀塘果關,
因為太多既得利益者攬炒

佢地要反對,總會有好多理由,碧雲道、油塘好可能會嘈無位坐,
鯉魚門成條線無左,碧雲道等車方向相反,山頂車程變慢,etc

唔好話咩「呢個方案佢地可以點點點,有咩好處」,因為根本無可能成個網絡推倒重來。
如果調轉,現況係同你重組方案一樣,要變成現況,佢地一樣都有大把理由反對

從來都係搞到越少人越好…

要個重組過到有兩大因素,首先九巴要有誘因去做,其次係要過到地區,缺一不可,
但我覺得你今次忽略左第二點。
至於第一點,由 14X 拉上康翠回程收 $7.5 開始計起,已經可能出問題

如果講九巴誘因,我唔認為抽觀塘資源去做康翠尖咀係唯一一個令佢地有誘因接受的方案,
因為呢個唔係唯一唔使加車可以達到目的的方法

如果將軍澳自行找數,過程中可以收拾蝕錢線/廢線的話,佢地同樣有誘因去做。
講到尾係睇重組前後,佢地收多/收少幾多錢,而呢樣野係成個網絡去睇,
唔係個別幾條線去睇

另一方面,你將 93K 11 部車變成 93K+14X 15 部車,
其實將軍澳只係賺左四部車,不過就被迫同油塘藍田山捆綁

相比之下,如果我直接 93K 換康翠尖咀線,
呢條線用 98D 分支 98P 名義去做、微調 98D 班次的前提下,
六部車已經夠做,剩返五部車,可以幫將軍澳重組換其他野,甚至慳返一兩部收起,
不過你要同油塘藍田捆綁,就做唔到,變相有資源被人 hold 住左

康翠出九龍灣,我有條繁時15,非繁20既終極縮骨93K
條線我完全係跟你風格定,三架車做20分鐘一班全日線
重組,應該用最少資源最做多既嘢,呢個我相信你絕對會認同?

回程停宏通街,我條13X一樣做到

只係差尖沙咀方向,我站位差你少少
但留意其實宜家唔少人其實會去九展等車出尖沙咀
我見過唔少次98D/296D 20分鐘開3班車,仍然每班上10幾個出尖沙咀
佢地已經係俾緊將軍澳價

你98P所做到既,好可能只係左手交右手
唔係你所講,有實質意義既新客源

呢樣我唔同意

93K 咁改,表面上回車好快,但實際上只做到一水客

而九龍灣出尖咀問題,其實真係唔見得有好多人會由 megabox 果頭行去九展,
因為佢地行去九展對面其實仲衰過行返德福搭地鐵,
更唔見得好多人會知道九展無雷公咁遠原來有幾條線落佐敦同尖沙咀

換個角度,九展個站只吸到附近客源,依然每班車十幾個客落尖沙咀的話,
如果一條線停正宏照道兩個客倉,分分鐘執到更多客

情況就好似 297 有 28 同 11X 夾住,下繁九龍灣都可以上到頂閘出土瓜灣

亦正如我上面所講,你想做協和街同觀巿往來佐敦尖咀新客(你個建議的最大新客源),
唔係事必要將藍田油塘玩到反轉,再塞康翠食 14X,都可以做到

搵方法直接拉條 13X 落觀塘道,已經可以

不過要搶觀塘佐敦,好大程度上難過搶九龍灣佐敦尖咀,或者複製 215X 觀巿尖東食糊的效果,
因為有地鐵競爭

fb.com/scientisthk2usa/
SE7378 發表於 2017-8-12 14:38 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-8-12 03:02
新93K一轉行車時間只係40分鐘,呢個數係我用98C/297個行車時間拼貼出來
所以理論上,如果完全唔塞車+即捕 ...

OK fine ......(依家 296D 某程度上同等死無咩分別)

不過歸根究底,我比較想知你會點樣處理 14X 鯉魚門問題,
再者鯉魚門咁難得爭到條尖咀線,日後仲會延長至 Peninsula East,會唔會咁易放手呢?

曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲。
Snoopy@FB8617 發表於 2017-8-13 02:24 | 顯示全部樓層
其實鯉魚門唔俾14X既
塞條14落去都得

康翠夾碧雲道油塘就算實際行車時間唔耐
但唔多唔少應該死係感覺身上
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| castanopsis 發表於 2017-8-13 17:54 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2017-8-11 22:07
根據你個方案
我覺得安達臣 213X 可以改經下秀、觀市
秀茂坪 13X 改由寶達開,經秀明道、牛頭角

唔好意思,之前想覆你既時候突然間上唔到italk,之後拖下拖下搞到咁遲

用213X做協和街觀市的確比較理想
而且用$8.5做貴價流水非常符合九巴性格
呢個我會修改

唯一要留意,未來如果安達臣人口繼續上升,安達臣—觀塘流水會唔會帶來額外重組阻力
始終安達有小巴去九龍灣,但無車入邨去觀塘,213X同九龍灣捆綁,未來抽走個阻力會細過同觀塘捆綁
(當然,安達臣人口上升亦可能係爭取 真 。觀塘線 既契機)
KT4135 發表於 2017-8-13 22:53 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-8-12 13:30

我諗佢嘅意思係過咗東隧口,沿鯉魚門道直去上繞道
expertuser2004 發表於 2017-8-14 20:31 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-8-12 03:02
新93K一轉行車時間只係40分鐘,呢個數係我用98C/297個行車時間拼貼出來
所以理論上,如果完全唔塞車+即捕 ...

先不看 98A, 93K
98C 要改班次都不是咁易做到, 星期日同假期開最疏班次, 通常有三分一客沒位坐 (說緊桂林街之後上車的客已經要企)
四十分鐘是足夠 98C 由深水埗坐到返秀茂坪的

如要整走一大堆線先到做到條康翠尖線出黎, 其實大可不受康翠玩
一來本身藍田西貢區二个價, 二來重組完比人 HOLD (收車) 難服議員支持重組, 最後重組完少過現有班次又點算?
13X / 213X 本身行 AB 車(一組車二條線共用, 並不是獨立), 最極端情況全部車開晒之後, 零資源重組
另一个影分身就是 13D / 213D 差不多, 安達安泰重組完也有可能有平車坐, 所以要考量的東西都好多

95M 仍被遺忘 ......

藍田落繞道只有偉發道上 / 將軍澳道直落 / 東隧口直上

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
 樓主| castanopsis 發表於 2017-8-17 18:56 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-8-12 13:30

本身上觀繞都有咁上下高度
行啟田過,一來係最快走線,二來至少唔會有E22A個種“兜30分鐘望返自己屋企”既感覺

除左兜得唔合理外,更大問題係我相信你個方案無可能過到觀塘果關,
因為太多既得利益者攬炒

佢地要反對,總會有好多理由,碧雲道、油塘好可能會嘈無位坐,
鯉魚門成條線無左,碧雲道等車方向相反,山頂車程變慢,etc

唔好話咩「呢個方案佢地可以點點點,有咩好處」,因為根本無可能成個網絡推倒重來。
如果調轉,現況係同你重組方案一樣,要變成現況,佢地一樣都有大把理由反對

從來都係搞到越少人越好…

又係你個既得利益者理論

我就覺得,你要說服觀塘區支持你個建議,最重要係每一個區都有著數
某一種客源受害,任何重組一定會出現
但只要同一條邨有更多既人係從重組之中受益,而所謂受害者有合理補償既時候,區議會角度應該要過
而歷史上甚至唔少重組無理想既補償都一樣照過(40觀青、85C橫頭磡聯合道、18灣仔碼頭北角 等)
搞重組,呢度唔掂,o個度唔搞,太無大志,亦唔合符重組原則

逐區講

新14X,斷估唔會去到碧雲道就無位坐,反而落到油塘就有機會
但油塘本身由一條15-30分鐘一班,要塞觀塘市中心既舊14X,變成一條10-15分鐘一班,直飛觀繞既新14X
呢點本身服務上係好大好大進步,我見唔到油塘反對個package既理由

鯉魚門的確係要補償
但其他版友都講咗,其實你塞條14落去,講轉乘接駁效果已經好過14X好多
整體服務係有進步

而實際上,鯉魚門班客去尖沙咀,其實行去搭14X仍然會係首選,無話完全拉走咗條線
當然我認同14X站位上可以再執執
我就成日覺得高超道鯉魚門邨邨口可以再加個站,等油塘工業區、鯉魚門邨班人唔使行咁遠

另一方面,你將 93K 11 部車變成 93K+14X 15 部車,
其實將軍澳只係賺左四部車,不過就被迫同油塘藍田山捆綁

相比之下,如果我直接 93K 換康翠尖咀線,
呢條線用 98D 分支 98P 名義去做、微調 98D 班次的前提下,
六部車已經夠做,剩返五部車,可以幫將軍澳重組換其他野,甚至慳返一兩部收起,
不過你要同油塘藍田捆綁,就做唔到,變相有資源被人 hold 住左

要知道,區議會本身對用車數唔係真係咁敏感
反而路線數目多咗,覆蓋大咗,區議員一般好歡迎
你同佢講新93K整體班次無大變、快咗到九龍灣,同時98A早繁加密,佢地好大機會會受落
之後再送多條免費尖咀線,更加係強烈支持

另外,除非你想做30分鐘一班,否則6部車應該唔夠你用
隔離296D行車時間短過你,非繁班次長期20,一樣用緊8正1蛇
你做返296D服務水平,加埋兜九龍灣所需既時間,坑口北起步,分分鐘用曬93K 11部都只係僅僅夠

呢樣我唔同意

93K 咁改,表面上回車好快,但實際上只做到一水客

留意回程本身已經同私牌走線無分別
就算你食兩水客然後私返翠林,資源運用都唔會好過我條新93K
你個方案,仲好有可能因為九龍灣上唔返滿而造成浪費

一轉連休60分鐘,收$8.9,一轉34個客已經有賺
除返開兩邊,只要出九龍灣同入將軍澳兩邊各做到17個客,小巴客量,已經有賺
當然,九龍灣本身客源好單向,但繁時九工有客源保證,拉上補下應該唔會點蝕甚至有得賺
加上只係三架車,作為一個補償措施係非常值得做
而九龍灣出尖咀問題,其實真係唔見得有好多人會由 megabox 果頭行去九展,
因為佢地行去九展對面其實仲衰過行返德福搭地鐵,
更唔見得好多人會知道九展無雷公咁遠原來有幾條線落佐敦同尖沙咀

換個角度,九展個站只吸到附近客源,依然每班車十幾個客落尖沙咀的話,
如果一條線停正宏照道兩個客倉,分分鐘執到更多客

情況就好似 297 有 28 同 11X 夾住,下繁九龍灣都可以上到頂閘出土瓜灣

你回程只停宏通街,個九工站位優勢已經無咗一半

而唔好唔記得,297食到咁多客,唔多唔少都係因為土瓜灣紅磡係人口龐大既住宅區
而出面九展11X一來疏,二來下繁完全無保證上到車
咁既情況下,297自自然然養到班客

尖沙咀唔同,本身主要係商業區,工貿區去商業區,客量本身已經打咗好大折扣
外面98D/296D/215X/14X/13X加埋絕對係車海,我好懷疑做唔做到297個效果

亦正如我上面所講,你想做協和街同觀巿往來佐敦尖咀新客(你個建議的最大新客源),
唔係事必要將藍田油塘玩到反轉,再塞康翠食 14X,都可以做到

搵方法直接拉條 13X 落觀塘道,已經可以

不過要搶觀塘佐敦,好大程度上難過搶九龍灣佐敦尖咀,或者複製 215X 觀巿尖東食糊的效果,
因為有地鐵競爭

14X延長去康翠 同 213X/13X重整服務範圍 兩組重組係可以獨立處理
但如果分開搞213X/13X組重組,資源上就要另外再搵
始終我個建議本身堆車係間接從215X、93K搬過來

而某程度上我14X/215X組重組都可以同康翠分開處理
抽215X五部車,加14X四部車,再喺藍田山廢線(例如216M)身上抽多幾部
其實足以唔理康翠開一條 寶達<>康華苑興田<>碧雲道<>油塘<>尖沙咀 既線
但考慮到康翠隨時永世都唔會有尖沙咀車,拉埋落康翠又只係加一兩架車咁大把,無理由唔做埋

而康翠如果真係頂唔順新14X個走線
未來區內傾掂數,一樣可以將條新93K拉落尖沙咀,新14X缩返落寶達

到時變成——
14X:寶達<>康華苑興田<>碧雲道<>油塘<>尖沙咀
93K:康翠<>九龍灣工貿區<>尖沙咀
215X: 藍田北<>啟田<>觀市<>尖沙咀
一樣得

無話要袋一世
 樓主| castanopsis 發表於 2017-8-17 19:35 | 顯示全部樓層

KT4135 發表於 2017-8-13 22:53
我諗佢嘅意思係過咗東隧口,沿鯉魚門道直去上繞道

上面講咗西行無得直接上觀繞,一係行啟田一係麗港城