hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [換個角度] 觀塘將軍澳尖咀線重組
開啟左側

[換個角度] 觀塘將軍澳尖咀線重組

kay 發表於 2017-8-23 14:59 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2017-8-23 13:46
咁普通少少當一線換一線問題不大唔少重組都係咁做法
如果當區真係只係想要14X既無辦法
但明顯地對一個百無 ...

地區口味我就唔知

不過早幾年行過鯉魚門有區議員要求開尖沙咀線,當時14X未開
亦都無要求搶人地條14落去

最後係取消14C上暗裡傾左條勉強到尖咀邊緣的14X

你話一換一,區議員話兩條要晒又點算

當年14C真係廢,換走無問題
但14X今時今日絕對唔係廢

係差在鯉魚門發展步伐
工廠搬走晒又未改晒做住宅
世界很簡單 人類很複雜
Snoopy@FB8617 發表於 2017-8-23 16:10 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2017-8-23 14:59
地區口味我就唔知

不過早幾年行過鯉魚門有區議員要求開尖沙咀線,當時14X未開

如果區議員話要晒兩條線既就後話啦
如果用日後有發展來講
堆工業區搬走晒再講啦

但我覺得所以建議反正都會對住一堆未知性
14換14X反正都係線換線
甚至班次/能夠所到既地區數目都有所改善
其實好reasonable

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
kay 發表於 2017-8-23 17:19 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2017-8-23 16:10
如果區議員話要晒兩條線既就後話啦
如果用日後有發展來講
堆工業區搬走晒再講啦

一換一都好視乎點
好似黃泥頭83X換走89D,到頭來係89D+83X,咁就無謂啦

反而九巴行左鋪削14B比14X

當然係咪做瓜14B就後話

既然大家講到鯉魚門唔夠客
咁其實改14落去無咩用

唔夠客既地方,孤立佢最好
廢事比過剩資源日後又抽唔走

世界很簡單 人類很複雜
Snoopy@FB8617 發表於 2017-8-24 12:05 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2017-8-23 17:19
一換一都好視乎點
好似黃泥頭83X換走89D,到頭來係89D+83X,咁就無謂啦

咁老九肯先開83X
又唔代表89D抽唔走

而抽14B做14X個大方向唔變下
咁我又會睇高超道班人總有一日會出聲
如果唔拉條14X改為由廣田開落去既
最後14B/14X各自都係疏但又做唔到重組落去

其實14都已經去到鯉魚門村
日後去埋崇德圍其實都好近

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| castanopsis 發表於 2017-8-25 04:41 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-8-22 16:37
對鯉魚門來講,14X 而家係一條尖咀線多過轉乘線,如果用 14 換走 14X,佢地未必收貨

如果而家未有 14X, ...
對鯉魚門來講,14X 而家係一條尖咀線多過轉乘線,如果用 14 換走 14X,佢地未必收貨

如果而家未有 14X,油塘開出來經碧雲道直上觀繞的走線係合理的,
但而家已經有 14X 做緊油麗出面,返唔到轉頭,而且 14X 同時係鯉魚門轉乘線

問題就係好多野唔可以推倒重來,要接受現實

從來重組合唔合理,都係視乎受影響人數
以及同區有無足夠補償/甜頭

當然你可以話14唔等同14X
但以受影響人數同甜頭既質量,我覺得絕對有可能過得到

再者,你咁講真係相當雙重標準
你建議抽走93K去做98P
但康翠去德福,上路去旺角,一樣係理論上獨市,而且受影響人數分分鐘多過14X鯉魚門去尖沙咀
點解93K一換一你接受得到,但我講14X換14就咁難接受?
仲要條14X明明仍然喺鯉魚門外圍出現,嚴格而言連一換一都唔算..........

我成日都會話,如果一件事有超過一個方法去做,亦可以達致想要的效果,
但一個方法會招來好多反對,另一個方法就唔會,點解唔捨難取易?

宜家想要達致既效果,係油塘有合理班次、雙向總站既尖沙咀線
我又真係想知你個方案點去達到目的
你提到廢線開刀、重新分配14X/215X回程客源,真係願聞其詳

樓主| castanopsis 發表於 2017-8-25 05:08 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2017-8-23 08:40
1. 油塘工業區仲轉緊型,但長遠都係會變住宅區
14X唔係剩係做以前的鯉魚門,仲有鯉灣天下,Peninsula East,
仲未計將來的新樓,你明啦

唔好再停留14X係接駁線的舊思維

鯉灣天下同Peninsula East加埋都只係得466個單位,人口分分鐘唔過2000
當四彩住緊38000人都仍然相當孤島既時候,我真係唔覺得鯉魚門係priority
以呢個人口計,先做好接駁線,慢慢再考慮跨區線都未遲
而跨區線唔係只係得14X先值得做
16X絕對有條件拉入去、改經啟旺樓,繼而全日化
真係需要既,呢個可以成為抽走14X既第二個甜頭
2.224X你依然都交唔出合理理據

例子又舉錯,望下18X,地鐵通之前年半開線
通左車吊鹽水,你好想又多條翻版18X?

720A當年係中環實行配額制,迫住拆線
但剩去金鐘個條唔夠客,又要開18X,迫住併返

224X唔入啟德又唔夠客全日,入啟德過幾年又無客
做黎無意思

又真係想知喺224X唔全日化既前提下,你打算點解決13X兜啟麗既問題?

講真,就算有沙中線第一期,224X附近仲有三彩、九工兩個區有想象空間
而上面都有講,真係衰起上來仲可以同5D合併
絕對唔係死路一條
如果224X全日帶動213X/13X重組可以即時增加成個網絡既效益,係值得做
kay 發表於 2017-8-25 07:01 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-8-25 05:08
鯉灣天下同Peninsula East加埋都只係得466個單位,人口分分鐘唔過2000
當四彩住緊38000人都仍然相當孤島既 ...

14X點睇都似係比左唔會收返
接駁線係好做,14C都唔會做到執笠吧?

13X兜啟麗今時今日仲係咪一個ISSUE?
開左213X後,開始唔係

至於5D,無謂講吧
所謂全日服務非繁只係得25/30分一班

我發覺你有意避重就輕
路線重組最關鍵,唔係得受影響/受惠人數
仲有人既角力
好多重組最後做唔到,或者改到PAT屎
原因唔係份RPP文件問題,而係比區議員意見主導左

世界很簡單 人類很複雜
S3BL100 發表於 2017-8-25 11:40 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-8-25 04:41
從來重組合唔合理,都係視乎受影響人數
以及同區有無足夠補償/甜頭

你可以咁講

但合理的重組唔代表一定落實到,呢個係持份者太多的必然結果。
唔係話做人要無底線,但都要因應現實,而在唔放棄底線的前提下作出調整

你再望下我上面講點解當時唔係直接 14 食 14C,你或者應該領會到
如果就咁用 14 拉落鯉魚門代 14X,鯉魚門入面無左條尖咀線固然係問題,
但 14 本來鯉魚門邨總站,變成鯉魚門崇信街定唔知邊度做總站,
油塘無左條總站線,仲要因為油塘工業區入面的交通情況而影響班次,
可以預料油塘會有好大反對,所以「直情無人夠膽提」

再其次,油塘去尖咀,要同碧雲道爭位坐,都好可能有好大反對

佢地淨係一條 88X 都傾唔掂,只係有共識唔會亂搶人野(搶其他區既野就另計),
你真係覺得你個版本的 14 14X 會相安無事過到?

再者,你咁講真係相當雙重標準
你建議抽走93K去做98P
但康翠去德福,上路去旺角,一樣係理論上獨市,而且受影響人數分分鐘多過14X鯉魚門去尖沙咀
點解93K一換一你接受得到,但我講14X換14就咁難接受?

唔係雙重標準,而係我知道將軍澳唔會有咩聲音反對放棄康翠/寶林往返德福的巴士線。
至於上路旺角,從來唔應該騎劫其他區資源去做,而且本身有其他合理替代方案

但我唔敢寫包單,搞 14 14X 會無咩反對聲音

宜家想要達致既效果,係油塘有合理班次、雙向總站既尖沙咀線
我又真係想知你個方案點去達到目的
你提到廢線開刀、重新分配14X/215X回程客源,真係願聞其詳

油塘條尖咀線雙向總站,其實唔係我心目中覺得必需要既野之一,前提係有合理班次

但就算做雙向總站都好,至低限度,有 15A 前提下
215X 其實無必要全日都無啦啦走左落偉業街同勵業街,
呢度已經可以慳到一部車,下繁甚至好可能可以慳兩部

已經足夠將 14X 加到基本班次 20 分一班,下繁有望再密

再其次,如果下繁開 215X 特班,飛觀繞直達基孝中學,
215X 有機會可以倒過來減車,開更多 14X 去疏導 215X 前往觀塘巿中心的乘客

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| castanopsis 發表於 2017-8-27 10:22 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2017-8-25 07:01
14X點睇都似係比左唔會收返
接駁線係好做,14C都唔會做到執笠吧?

大佬
你一面話鯉魚門發展迅速需要交通服務,另一面又話連接駁線都唔會有客,又話要孤立
究竟你覺得鯉魚門有客定無客?

而且14唔係一條純接駁線,而是一條可以做埋接駁既市區線
搵14同14X類比會比較接近現實
13X兜啟麗今時今日仲係咪一個ISSUE?
開左213X後,開始唔係

問題係,13X/213X維持現有分工,唔理想
呢個係成個重組既一大前設

點解唔理想?

一來13X同213X基本上做緊同一舊客,但班次無夾過
結果係,回程邊架跟尾就無客,非常浪費資源

二來明明有兩條線
13X仍然係一成不變兜曬秀茂坪三層,總站開出用成15-20分鐘先到樂華
係另類浪費資源

三來我非常唔buy長途疏車循環線
固然我知道213X係想做尖東特快所以咁行
但呢類循環線,塞一塞就變5-35分鐘一班,真係等死人
213X東九段仲要比起219X/224X長一大截,你話班次穩定係假既
我會覺得,真係要搶28班樂華尖東客,可以試下開早繁特班,三彩兜樂華直飛尖東
咁樣可以入埋樂華總站upgrade搭28班客,而亦唔使累埋安達完循環

最後
上面有版友提到13X班次越搞越差
某程度上反映組線咁樣分配用車係有問題
唔知你有無喺彌敦道沿線等過東九廊車
一直以來13X班次雖然唔係好夠成日頂閘,但算係幾條東九龍走廊線入面最穩定既一條
如果開咗213X之後班次搞成咁,係一個警號亦係一個重組誘因

而要重組13X/213X服務範圍,13X飛走啟麗無得走
至於5D,無謂講吧
所謂全日服務非繁只係得25/30分一班

我發覺你有意避重就輕
路線重組最關鍵,唔係得受影響/受惠人數
仲有人既角力
好多重組最後做唔到,或者改到PAT屎
原因唔係份RPP文件問題,而係比區議員意見主導左

5D,學你邏輯,開咗唔會收得返
尤其條線唔同14X,獨市位的確唔少,就算啟德站開咗都係
既你又擔心224X前景,未來224X同5D合併改行承啟道,做一條啟麗版5C,點計都係一條出路
反正以啟麗啟德地理位置,行承啟道本身唔會慢好多
點解會覺得224X開咗全日就一定會永久蝕落去,唔可以再執?

最後
我都知好多好建議,喺區議員主導之下落實唔到
但如果因為區議員有機會有意見而連個方案都唔拋出來,斬腳趾避沙蟲也
閣下好多建議,例如上次搞2A/8H,區議員一樣可以搵一系列理由反對你
但唔代表無討論空間

又,如果你覺得我個建議唔好,咁你又有何貴見?
238X 發表於 2017-8-27 12:02 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-8-27 10:22
大佬
你一面話鯉魚門發展迅速需要交通服務,另一面又話連接駁線都唔會有客,又話要孤立
究竟你覺得鯉魚門 ...

齋回第一段...

其實真係睇取向,如果佢哋淨係鍾意搭小巴村巴,咁幾多客都唔會養得起巴士
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知