hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署建議 E33/P、E34A/B、E41 改行暢達路(地面) ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 運輸署建議 E33/P、E34A/B、E41 改行暢達路(地面)

kokchun 發表於 2017-8-11 19:48 | 顯示全部樓層

幾個月前係度呻完龍運就即刻做野

證明呢度真係會有巴士公司員工睇實

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=1011408&extra=

Timothy 2B
YY487 發表於 2017-8-11 21:28 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
m_rd08 發表於 2017-8-11 21:37 | 顯示全部樓層
da54 發表於 2017-8-11 12:11
點會無暑假....
雖然兩個月開一次會,但中間都會有唔同委員會開..... 唯獨八月呢段時間,係大部分區都無 ...

但係佢剛才先突襲失敗黎.....

BTW行下層係咪方便左去T2?
GU9338 發表於 2017-8-11 21:46 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2017-8-11 21:28
出拿渣招都冇用啦
呢三區啲 A 線快得少少,用車又唔係特別豪華,但車費又貴一貴
啲客咪又係繼續搭 E 車

要趕客既話 ,
E33/P E34A/B (連埋 E42) 直情應該過暢連路直接返 GTC , 起碼慳埋油錢

唔係幫巴士公司 ,
不過行地面盞搞多個持份者 (Regal) , 但個站十班車有六七班都飛站 ...

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
kitarolo + 1 乘客反彈不會太且可行。

查看全部評分

請用文明來說服我。
PF2802 發表於 2017-8-11 22:26 來自手機 | 顯示全部樓層
出拿渣招都冇用啦
呢三區啲 A 線快得少少,用車又唔係特別豪華,但車費又貴一貴

所以話,呢個講法唔多成立的

搭E線兜多十幾廿分鐘都唔介意,點會介意搭多兩三次Lift?
HF3204@243M 發表於 2017-8-11 22:50 | 顯示全部樓層
要長遠解決濟塞

E 線應該全部唔係客運站
sam0904 發表於 2017-8-11 23:14 | 顯示全部樓層

出拿渣招都冇用啦

要趕客的話不如踢哂堆E線去博覽館
全部唔入機場範圍咪得
世界の色の夢を見ている
GK3258 發表於 2017-8-11 23:34 來自手機 | 顯示全部樓層
sam0904 發表於 2017-8-11 23:14
要趕客的話不如踢哂堆E線去博覽館
全部唔入機場範圍咪得

你覺得咁會過到區佬嗰關咩?
依家咁改係叫無人受影響,純粹撥亂反正。但唔入機場就成大堆受影響人仕。
THomas20010808 發表於 2017-8-11 23:42 來自手機 | 顯示全部樓層
E缐不入機場範圍不要忘記有一些只有E車沒有A車(例如E42機場範圍,8/8 0612成半車在 1號客運大樓落) E缐行下路就算沒有A車也應該,在不見E42差不多半個 服務範圍沒有A車行上路
kitarolo 發表於 2017-8-12 13:56 | 顯示全部樓層

E線撤離GTC對於後勤區
通勤客或東涌居民嚟講有好
有唔好,雖然會大咗機會有得
上車甚至有位坐,但又隨時因
減班而抵銷此優勢。

有啲地區有A無E
或兩者相反,突然迫
搭貴車就實嘈,多付一倍
換取快15分鐘(甚至更少)
就拉住行李都有人認為唔
值得、寧兜路且在暢達路
落車而堅持無得攞走平車。

實際發生緊唔少坐
的士攞晒喼去E線總站,
但最終在GTC落車嘅客,
肯定不是空勤員或機師。
就算跟足每客0.1立方米
40件行李都肯定行李架滿晒
而放在輪椅位及走廊(當然A線
亦會發生,准許的行李體積更大)

屯元天A線可改行屯赤
E線繼續行青馬去拉闊
兩者行車時間差異,其餘
地區好難有大改變,與其
爭拗「部車唔俾旅客搭去
機場嘅開嚟做咩?」要諗
啲辦法令到三人而每人一喼
嘅旅客,自願改搭的士去機場。

有諗過用行李票模式
但好大機會要修例,而
可行性與爭議也要考慮。

A線員工價就城巴先有