hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 沙田南九龍路線重組
開啟左側

沙田南九龍路線重組

JA9302@80M 發表於 2017-8-13 01:13 | 顯示全部樓層

rusf101001 發表於 2017-8-13 00:15
自從280X/287X搞彎左個青沙之後都冇得搞
本來應該屈原本冇得去其他地方既人用個轉車站
但唔知點解就開晒d直 ...

再講下條287x...如果287x開去尖沙咀,
在馬鐵直通尖東後, 可能會變成水泉澳專用邨巴
一落山之後所有中途巴士站都拍烏蠅冇乜人等車......
俾對面個馬鐵站 "打殘" 條巴士線,又係咪好事呢??

之後keep 87A 但係迫車公廟路一帶居民出深水埗/長沙灣要轉車,
又會惹來區議會反對.

假如
(A) 車公廟路 - 尖沙咀
(B) 車公廟路 - 深水埗/長沙灣

(A), (B) 兩項在重組後只能活一個
咁(A) 項已經規劃了由延長鐵路線取代
當然係取消A項服務 比 取消B項服務為佳
而且A項嘅巴士服務在車程上肯定會輸俾鐵路服務, 而且輸得都幾嚴重.

可能因為咁, 個結果係保留B, 然後計劃由鐵路取代巴士提供A嘅服務.呢個outcome對非巴迷係得益較大.

當然城河東嘅大圍居民/巴迷在感情上相信係極難接受以上觀點,
但難道將馬鞍山鐵路延長到直出尖東係一件壞事嗎??

城河東近大圍嘅人口密度亦遠不及將軍澳,
想好似人哋咁左擁右抱 (i.e. 98D & 港鐵將軍澳線...兩者並存任揀), 似乎又沒有足夠人氣支持...

仲有...287x尖沙咀版, 俾富豪花園嘅配套係縮短服務到油麻地...
即係

(A) 車公廟路 - 尖沙咀

(C) 富豪花園 - 尖沙咀

個建議保留A而坑害C
即係 "梗有一個鐵路站在左近" 嘅住宅區可以左擁右抱...有得揀搭巴士慢碌遊車河
但 "遠離港鐵站" 嘅住宅區就要委屈犧牲...來成全車公廟路一帶嘅惡霸來左擁右抱,
這是不公義的.

rusf101001 發表於 2017-8-13 01:29 | 顯示全部樓層
JA9302@80M 發表於 2017-8-13 01:13
再講下條287x...如果287x開去尖沙咀,
在馬鐵直通尖東後, 可能會變成水泉澳專用邨巴
一落山之後所有中途巴 ...

沙中線通左之後唔見得去尖沙咀有好大優勢
S形走線,中間停
顯徑,鑽石山,啟德,土瓜灣,馬頭圍,何文田,紅磡
反而顯徑係都要坐巴士就真係比佢地286X轉飽佢算

以大圍行公路直落廣東道都唔係太差
至少冇268B/269B死得咁慘
完全係平行點打又唔係特別平$18.4

至少287X係去尖沙咀就唔使收$7.1咁平
水泉澳$8.9,博康分段$7.8
回程繼續屈多$1.1

現有既287X收$7.1都應該未蝕
就唔使幫280X假設同287X掉轉走線既收費擔心太平會蝕
更何況281A兩邊總站冇得循環線淨係行一邊
朝早入沙田,夜晚出市區未當私牌

936收皮935全日
JA9302@80M 發表於 2017-8-13 01:42 | 顯示全部樓層
rusf101001 發表於 2017-8-13 01:29
至少287X係去尖沙咀就唔使收$7.1咁平
水泉澳$8.9,博康分段$7.8
回程繼續屈多$1.1

現有既287X收$7.1都應該未蝕
就唔使幫280X假設同287X掉轉

言下之意即係城河西條線蝕錢就營辦商佢死佢事??
難怪營辦商沒有採用呢個方案.

所以我亦一早打咗以下呢句 comment:
"(可能有些人) 唔鐘意政府搞 "沙田區域性重組", 覺得淨係搞 "城河東" 路線重組就最完美..."

呢句或者真係反映咗好些網民嘅心態.
[當然 "各家自掃門前雪" 亦係正常人嘅心態, 特別係資源有限嗰陣, 自保心態加強亦係常理]
JA9302@80M 發表於 2017-8-13 01:57 | 顯示全部樓層

rusf101001 發表於 2017-8-13 01:29
沙中線通左之後唔見得去尖沙咀有好大優勢
S形走線,中間停
顯徑,鑽石山,啟德,土瓜灣,馬頭圍,何文田 ...

咁不如數吓由第一城/新翠搭81c出尖沙咀,要停幾多枝燈, 每個燈位要停幾耐, 仲未計81c中途站數目,
亦未計彌敦道南行近佐敦道支燈隨時出現擠塞

改快版嘅 280E...對車公廟路一帶上車乘客...可能真係有機會同港鐵打和,
但遠離港鐵站嘅廣源居民...拖慢佢地嘅車程...呢個係不公平現象

而且車公廟路 i.e. 秦石 & 新翠...來往尖沙咀嘅人氣真係可以容得下巴士與鐵路並存??

Snoopy@FB8617 發表於 2017-8-13 02:07 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2017-8-12 14:27
其實 280E 確實係同 100 兄個建議有D似 , 因為我認為係有一定可行性
有得 $8.9 掃晒城河東出尖沙咀應該好 ...

其實拉返遠少少睇晒成件事
為左280E
81C變左死與唔死之間既狀態
原281A班客快得些少但就要俾更多錢
係唔係真係咁好呢我又唔認同

而家回程多客時段81C尖咀段客量其實正常
281A尖咀客佔比亦唔算差

長遠少少
他日城河東主要位置可以東西線一程到尖東同柯士甸
280E又會唔會重演268B既情況呢?

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
JA9302@80M 發表於 2017-8-13 02:13 | 顯示全部樓層
bennyho1004 發表於 2017-8-11 21:27
87d 反正改得不如拆埋一條尖沙咀另一條油麻地-九龍塘

如果油麻地有地方俾87d"短線"做總站,其實好值得考慮.

但就算在上海街搵到地方擺街...現時交通燈設計亦極難俾巴士轉返彌敦道...
而北行方向87d短棍版假如不經彌敦道, 多數執笠收場...

所以 "沙田-南九龍重組"
(我應該話 "馬鞍山+城河東" - 南九龍重組)
其實相當難搞

流星☆雨 發表於 2017-8-13 03:38 | 顯示全部樓層

Snowbb 發表於 2017-8-12 14:27
其實 280E 確實係同 100 兄個建議有D似 , 因為我認為係有一定可行性
有得 $8.9 掃晒城河東出尖沙咀應該好 ...

唔可以話你抄佢,但我諗你出建議前都一定有睇過佢個建議

所以會好奇點解要將81C變得咁執雞,而唔跟佢個建議做駿景園銀禧、王屋、新田圍
趕客路上 理_得你
巴士的膠 發表於 2017-8-13 07:25 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-8-12 23:22
又咁講,如果做城河西尖咀,反正都要去到富豪花園,入埋一城愉翠廣源,
做埋原本部份 281A 客,係好正路

你朝早試下坐88R再比較番81C就會知道唔停站真係爭好遠,講緊可以快到10分鐘

如果真係留一條線比窩打老道同大圍,咁最好應該係沙田用87B走線,九龍用81C走線,來回程加兜九龍塘站食埋281M,全程減到6.8-7.8,加雙向分段/即日回程食281M流水

如此一來,呢一年半載可以食到尖咀客
將來都有新田圍/顯田-佐敦/油麻地吊命
YY487 發表於 2017-8-13 11:44 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
rusf101001 發表於 2017-8-13 12:24 | 顯示全部樓層

JA9302@80M 發表於 2017-8-13 01:42
難怪營辦商沒有採用呢個方案.
你覺得現有既287X班區議員唔係屈到九巴佢死佢事?
本來諗住屎忽上山收$8.1
落山先$7.1
回程還原$8.1

宜家水泉澳位位收少$1
回程全部收少$1

未係又係打個和
唔存在如果條線係河西收$7.1就唔會佢死佢事
"(可能有些人) 唔鐘意政府搞 "沙田區域性重組", 覺得淨係搞 "城河東" 路線重組就最完美..."
我係講280X/287X未開線之前點重組屈人用青沙
河西我整走86屈人轉286X
實際上深水埗核心位北河街(大埔道)仲有得坐81,係疏左車姐
仲有部分班次變成87食返南昌街往來市中心一段
另外增加左轉車去尖沙咀既服務
仲有你覺得我傾向河東?
成個方案除左冇左條86
同81拆散件之外根本冇搞過野

河東直情ko左成條86A

除左麗豪乙明仲可以痴餐搭下唔過兩次河既86秦石直情硬食,除非真係行去曾大屋搭la

博康行出乙明都有d遠都係屈佢轉286X
而現有287X取代87A根本風馬牛不相及
純粹夾硬搶佢d車來開線
大埔道以南南昌街同荔枝角道以東一帶又冇話做返
仲要搞到87B停新翠邨個站方便轉乘

更何況槍左條86A呢條廢過87A既線
去成全87D->87X,81C分拆281X同半條81C
係唔會有當年九巴方案咁樣衰
(C) 富豪花園 - 尖沙咀

至於點解仲整條86留係河東
主要原因都係因為富豪花園
可以既咁根本唔想停麗豪乙明比佢搭