hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 沙田南九龍路線重組
開啟左側

沙田南九龍路線重組

rusf101001 發表於 2017-8-13 12:39 | 顯示全部樓層

而且A項嘅巴士服務在車程上肯定會輸俾鐵路服務, 而且輸得都幾嚴重.
大圍一係照舊紅磡轉一次車(最快)
一係坐通左既沙中線,同時馬鐵範圍新競爭對手
屈S形走線
去兜下顯徑鑽石山啟德土瓜灣何文田一帶
仲要用腳行尖東站出返尖沙咀站個邊真係多謝晒
計埋腳程隨時打和

其實巴士服務一向唔要求最快
但求唔好太慢太貴太逼

936收皮935全日
 樓主| Snowbb 發表於 2017-8-13 19:27 | 顯示全部樓層
JA9302@80M 發表於 2017-8-13 00:02
280E...遠期考慮 (馬鐵直通尖東之後)
如果要碌到出新翠之後至上公路,
廣源/第一城非巴迷客會嫌慢,

280E 條定線係考慮到單靠第一城同小瀝源出尖沙咀的需求問題 ,
二來假設條 280E 改王屋或者第一城尾站都好 , 最後沙田圍/大圍都好難說服要放走尖咀直車 ( 雖然話就話將來東西線一程過尖東 。。。 )
搵條減到最密得 15 分鐘既 81C 比沙田圍/大圍 , 一樣好易倒走客源去東西線 。。。

就現時 281A 而言 , 就算唔塞車都好難預測會快過條 280E ,
除左獅隧至太子道西一段樽頸位外 , 仲要經過一堆燈陣既彌敦道先到尖沙咀 ,
講真條 281A 就算原封不動到最後一樣可以變成你所講既 situation .

不過我認為你建議 280E 改做循環線都可以考慮 ,
280E 就算做循環單向里數估計亦唔會比 281A 多 , 但貴過 281A 之餘用車數亦比較少 ,
條 280E 就算受到東西線衝擊估計都唔會蝕過條 281A , 值得考慮 .
 樓主| Snowbb 發表於 2017-8-13 20:46 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2017-8-12 22:55
... 大圍出尖咀唔係有你條 280X 咩?定係你想講新翠?

係講緊大圍站/新翠一帶 , 因為 280X 淨係加經美林一個站 .
238X 發表於 2017-8-13 20:50 | 顯示全部樓層

Snowbb 發表於 2017-8-13 20:46
係講緊大圍站/新翠一帶 , 因為 280X 淨係加經美林一個站 .

咁咪停埋大圍街市,去到個大迴旋處先轉右上橋囉,相差應該唔夠 5 分鐘...
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
S3BL100 發表於 2017-8-13 22:46 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2017-8-13 11:44
但個問題係你條 281E 都係王屋尾站

多謝起返我當日個建議

不過我好肯定麗豪酒店尾站唔係我當日最初原意,
似乎係 google maps 只會按路線上面的白點計最快行車路線,
而每次 update data 後,結果可能會同上次唔同,呢個問題我唔係第一次見

而我之前篇建議入面,81C 係掟左上去新田圍,飛起大圍的,
我仲叫大圍尖咀客改坐 281E,我都幾肯定我當日建議條 281E
同樓主條 280E 沙田區內行法係一樣的…
fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| Snowbb 發表於 2017-8-14 14:45 | 顯示全部樓層
rusf101001 發表於 2017-8-13 00:15
自從280X/287X搞彎左個青沙之後都冇得搞
本來應該屈原本冇得去其他地方既人用個轉車站
但唔知點解就開晒d直 ...

其實單靠青沙公路係好難一時間咁樣大改沙田區路線網路 , 尤其唔少路線都紮根左沙田區咁多年果陣 。。。

正如有版友提到 , 好難用 $8.9 既 280X 食 81 旺角至佐敦段
城河西亦好難說服到人淨係有條 72 出西九龍

287X 其實依家個方向係正確 , 81C 南行有唔少客係尖沙咀前落晒 。。。
咁樣仲搞到冇左大角咀北行特快既優勢

我寧願你留 86A 都唔應該留 87A
86A 朝早南行可以博康坐到大半滿 , 無理由叫成班長沙灣既通勤客去轉車呱 。。。

你呢種重組方式 , 同 14 年個官方方案真係有得比 。。。
沙田區居民真係反檯都似。。。

樓主| Snowbb 發表於 2017-8-14 15:10 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2017-8-13 02:07
其實拉返遠少少睇晒成件事
為左280E
81C變左死與唔死之間既狀態

呢樣係無可奈何 , 因為窩打老道好難搵到替代 ( 意指太子道西以南一段 )
廣華都仲勉強可以叫人行去彌敦道搭 , 但培正果邊就真係有段距離 , 最多將條 81C 大減班黎做大 280E

其實我仍然係認為 280E 唔會淨係比 281A 快得些少
以 81C/287X 由沙田圍出發為例 , 287X 可以 20-25 分鐘去佐敦道 , 同一時間 81C 可能只到九龍醫院甚至未到

至於東西線個問題 , 我認為可以跟另一位版友的建議將 280E 改循環 ,
開拓廣東道既新客源同時方便南行直達彌敦道
 樓主| Snowbb 發表於 2017-8-14 15:36 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2017-8-13 20:50
咁咪停埋大圍街市,去到個大迴旋處先轉右上橋囉,相差應該唔夠 5 分鐘...
...

我諗停埋美林已經係極限 , 再行埋街市果邊觀感恐怕就太差 .
Snoopy@FB8617 發表於 2017-8-14 16:25 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2017-8-14 15:10
呢樣係無可奈何 , 因為窩打老道好難搵到替代 ( 意指太子道西以南一段 )
廣華都仲勉強可以叫人行去彌敦道搭 ...

落尖咀青沙可以有優勢但又要考慮一樣野

回程你入得連翔道既時候
81C同281A又會去到邊先?

而行車公廟路加大涌橋路
對比起獅隧公路直跑差最少十分鐘
即係最起碼跑青沙回程最起快十五分以上先對第一城打後來講有明顯優勢

再另一個角度睇對成個小瀝源來講
碌彌敦道定碌城河東其實無分別
不過價錢同班次就...

就算廣東道行過去尖東站/柯士甸站又唔係特別特別地遠
更唔講沙田圍條鐵既站比起280E既站更位於核心
反正都係要行既坐鐵優勢其實唔細
就算上面某板友不斷提及S型走線都好
唔使半個鐘都應該返到第一城
巴士其實唔見得有咩優勢

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
rusf101001 發表於 2017-8-14 19:46 | 顯示全部樓層

Snowbb 發表於 2017-8-14 14:45
其實單靠青沙公路係好難一時間咁樣大改沙田區路線網路 , 尤其唔少路線都紮根左沙田區咁多年果陣 。。。

...

正如有版友提到 , 好難用 $8.9 既 280X 食 81 旺角至佐敦段
照收$7.1
城河西亦好難說服到人淨係有條 72 出西九龍
屈人轉286X
另外北河街繼續可以用81架
287X 其實依家個方向係正確 , 81C 南行有唔少客係尖沙咀前落晒 。。。
過往我睇得多夜晚返沙田既81C廣華之前都差唔多坐滿
咁樣仲搞到冇左大角咀北行特快既優勢
287X岩岩改線個陣有人講過落大角咀同87A時間相約

87系的確係雞肋既,太子獨市得來又唔係特別多客係事實
宜家87B夜晚返沙田未入南昌街之前都係岩岩坐滿直梯可能有幾個企咁上下

放棄87A出太子換佐敦特快單向同大角咀特快單向
兼旺角(亞皆老街以南)唔使坐81C係窩打老道行返出去
叫做換得抵既
你呢種重組方式 , 同 14 年個官方方案真係有得比 。。。
沙田區居民真係反檯都似。。。

冇,呢個方案都係當年280/287X未有個陣諗既
而且又基於想屈人用青沙既前提
同盡量避免搞九龍段

今時今日要重新諗過

936收皮935全日