hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 清水灣道重組
開啟左側

清水灣道重組

mopdat 發表於 2017-8-13 09:59 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

由於前往科大的路線迂迴,安達臣路線出市區方向未能惠及四順居民及科大出市區的路線並不途徑四順,故建議此重組。

第一部分:牛池灣
建議91及96R線牛池灣村站取消,改用牛池灣街市站,並改經彩虹通道,太子道東,龍翔道及清水灣道,以加快車程。另外,建議91P終點站改為彩虹邨紅萼樓。
第二部分:彩雲、四順
為方便91線以12米車行駛,建議91線來回程改經新清水灣道,不經清水灣道(彩雲邨一段)或利安道,並加設雙向分段:$6.8鑽石山站來往科技大學。
[size=46.213px]另建議於新清水灣道近利安道及近順利邨道加站(彩虹方向),供91、88及96R停靠,以方便順利邨居民。

現列出91的停站,包括建議新站。
91往清水灣
碧海樓
牛池灣街市
白虹樓
基順學校
德望學校

往鑽石山
安達臣道
利安道
順利邨道
白虹樓
彩虹站

歡迎討論

在你走的那個晚上
kmb71k 發表於 2017-8-13 12:05 | 顯示全部樓層
建議91及96R線牛池灣村站取消,改用牛池灣街市站,並改經太子道東,龍翔道及清水灣道,以加快車程。

本身91同96R係經清水灣道, 而我更加參唔透關太子道東咩事?

以上回應,是否可行?是否合適?
YY487 發表於 2017-8-13 12:20 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
JX9097 發表於 2017-8-14 00:18 | 顯示全部樓層

新清水灣道近順利邨道應該唔可能set站
一嚟安全問題(因為係左彎)
二嚟係雙白,唔可以cut番出去落山
leeallen 發表於 2017-8-14 04:05 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2017-8-14 00:18
新清水灣道近順利邨道應該唔可能set站
一嚟安全問題(因為係左彎)
二嚟係雙白,唔可以cut番出去落山

唔一定唔可以, 不過要時間

https://docs.google.com/uc?export=download&id=0B-FDl6bQsl3Jd3NwZldsWEVJMnc

運輸署(via 區議會) 表示很有參考價值,會認真積極研究

ATENU1198 (UR1585) @ 619
kmb71k 發表於 2017-8-14 06:30 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2017-8-13 12:20
請用腦:https://goo.gl/maps/P4oLg8iFiMt

呢個呢我只係承認我睇唔清楚啲街道位置
你可以話我係咪盲,但唔關個腦事囉

連用腦定用眼都分唔清,反而真正要用腦果個應該係你囉

以上回應,是否可行?是否合適?
GU9338 發表於 2017-8-14 08:56 | 顯示全部樓層

91 行唔到 12 米唔係衰坑口道以南咩 ? 91R 797R 都無行過 12 米
無事既話一早同 91M 92 一樣派特車
請用文明來說服我。
 樓主| mopdat 發表於 2017-8-14 18:22 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2017-8-14 08:56
91 行唔到 12 米唔係衰坑口道以南咩 ? 91R 797R 都無行過 12 米
無事既話一早同 91M 92 一樣派特車 ...

巴典並沒有寫91不能使用12米巴士係因為清水灣道(坑口道以南),原因同91M,92一樣。
另建議91取消順利消防局站。
在你走的那個晚上
ky927 發表於 2017-8-14 19:48 | 顯示全部樓層

呢個唔係用唔用腦問題
其實板規都有講要標站名, 樓主唔標, 咪起碼講聲用彩虹通道出囉. 做咁講話無邊個站, 加邊個站, 唔係咁直接令人理解

第二, 其實我宜家都搞唔清樓主話安達臣路線惠及唔到四順居民, 同佢呢堆91/96R改站有乜關系.
GU9338 發表於 2017-8-14 22:50 | 顯示全部樓層

mopdat 發表於 2017-8-14 18:22
巴典並沒有寫91不能使用12米巴士係因為清水灣道(坑口道以南),原因同91M,92一樣。
另建議91取消順利消防 ...

91M 92 行過無數次 12 米特車個陣 91 有冇行過 ?

巴典夠話 82P 星期六晚無服務你係咪又信 ?
請用文明來說服我。