hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 將軍澳過海巴士重組建議
返回列表 發新帖
開啟左側

將軍澳過海巴士重組建議

10598C 發表於 2017-8-16 11:17 | 顯示全部樓層

Ming@5119 發表於 2017-8-16 02:19
先回一回「694最多都只可以做埋太古」
694兜太古城/康怡之後都係要出返西灣河/上康安街再入公路
而且太古 ...

(1)或者我講詳細少少 一係就拆線 一係就直接掉轉走線康翠開 不過掉轉走線問題係坑口寶琳班客基本上倒走曬 而拆線大致上係康翠寶坑一條 康城將南一條 當然資源會係問題

(2)開新線意思係用694資源去做呢條爬山線 譬如將軍澳段縮減做兩味 相反開爬山線做康翠秀茂坪等等嘅客

(3)目標柴工客 而家去小西灣柴灣仲要碌西灣河筲箕灣柴斜其實都偏慢 咁不如搭鐵 呢條直達柴灣嘅線我係諗住以只開一班形式去做 唔會係全日之類嘅

不過點都好 其實我自己覺得 與其留694 倒不如換一條閹割版692比將南 以試辦形式進行 唔達標直接取消 畢竟現有694留兩味已經非常足夠 而寧願將694服務冇鐵嘅地方好過而家比人撳住嚟打 而實際嚟講你問將南 要692好過要694
JX9097 發表於 2017-8-16 12:30 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-8-16 11:17
(1)或者我講詳細少少 一係就拆線 一係就直接掉轉走線康翠開 不過掉轉走線問題係坑口寶琳班客基本上倒走曬 ...

拆線基本上係唔可能(全日計)
因為資源一定用多咗而同時增加嘅收入都可以肯定唔夠cover

至於山上線,個人唔睇好
若果山上開,閣下都知會倒走坑寶客,情況有如E22A
若果山上走,一嚟山下唔會肯,二嚟九巴唔見得唔出聲
(秀茂坪唔設站的話,新巴更加冇誘因去開)

至於692, 不論九巴,新巴定運吉都唔想/批呢條線
692P亦不斷畀人擺上枱要取消
論時間,港鐵贏成條街
繁時有需求,但睇下站位/定線就知都係等取消

692P但求留番住條尾,捱到將藍隧道通車再諗諗佢可能仲好d
坑口(北)-->坑口(厚德+新寶城)-->寶盈/將廣-->尚德-->調景嶺-->(不停站直達)灣仔北-->金鐘-->中環-->上環
類似290+641咁走位希望有改善仲好
10598C 發表於 2017-8-16 13:15 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2017-8-16 12:30
拆線基本上係唔可能(全日計)
因為資源一定用多咗而同時增加嘅收入都可以肯定唔夠cover

其實694坑寶段可以改做兩味 變成694康盛開 跟A29P直去將南 兜一圈之後入隧道 再新增694免費轉乘690 601 619等嘅港島中西過海路線 而樓主改嘅690就因為已經cover到坑口所以冇所謂 亦都可以新增690免費轉乘東區過海線

至於爬山走嘅方案 只不過係將694直接兩味 再開爬山東區線(可以由翠林開 亦都可以寶琳開) 而就咁睇我唔覺得694同613重疊得有幾多 極其量得西灣河筲箕灣 但係694可以收11.8(啫係690個價位 足足貴過613兩蚊) 回程仲收13.4添 再唔係亦都可以修改爬山東區線 改為直達柴斜 北角至筲箕灣段靠轉乘優惠轉乘694

692我自己都覺得冇乜需要開 我提出用694換閹割版692只係因為佢地話唔要依賴地鐵 至於692P行將藍隧道係好事嚟嘅 不過將藍幾時通車仲遙遙無期 692P捱唔捱得到將藍都成問題
JX9097 發表於 2017-8-16 18:47 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-8-16 13:15
其實694坑寶段可以改做兩味 變成694康盛開 跟A29P直去將南 兜一圈之後入隧道 再新增694免費轉乘690 601 61 ...

其實坑寶都有唔少客坐694(當然,比例上唔夠藍田多)
694喺將軍澳段其實唔使點搞
只需要將寶林段拉番入去新都城已經好好多
依家行外圍,仲要去到寶仁樓先屈番轉頭入隧道
站位既食唔正客源,同時前段亦嫌佢兜