hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴app已更新,留白代替--分鐘
開啟左側

[其他] 九巴app已更新,留白代替--分鐘

Mueller 發表於 2017-9-10 22:01 | 顯示全部樓層

rusf101001 發表於 2017-9-10 00:35
總站就受阻有一個情況係岩既

就係站長冇改班次

其實鬼車呢樣嘢, 加個控制器俾車長用可能會好啲
喺巴士駕駛席加個控制器俾車長用, 班次開出嗰陣車長用控制器確認真係有班次開出, 然後先將 "預定班次" 除去

冇喺控制器上確認就保留預定班次字眼, 咁就可以分辨到實際上有冇車

類似新城依家個設計

不過都有缺點, 如果班次有開但車長冇確認控制器ge話就有機會誤會乘客
 樓主| rusf101001 發表於 2017-9-11 00:02 | 顯示全部樓層
Mueller 發表於 2017-9-10 22:01
其實鬼車呢樣嘢, 加個控制器俾車長用可能會好啲
喺巴士駕駛席加個控制器俾車長用, 班次開出嗰陣車長用控 ...

宜家開出一個正常班次之前
車長都需要拍八達通機設定收費同變更路線方向
唔同私牌拍卡只係為左著車

其實直接check機就知係咪真係有開車
就唔係好明九巴搞乜整唔到
936收皮935全日
Jacob 發表於 2017-9-13 18:47 來自手機 | 顯示全部樓層
有無人覺得今晚個app既到站時間好唔準?
HT408 發表於 2017-9-13 21:48 | 顯示全部樓層

Jacob 發表於 2017-9-13 18:47
有無人覺得今晚個app既到站時間好唔準?

乜咁耐以來有準過?

btw 尋日試過坐部72由沙田出到九龍個ETA全程都係寫住「行車受阻@太和總站」
JZ3968 發表於 2017-9-13 22:44 | 顯示全部樓層
其實我懷疑會唔會係唔同車, 個GPS設定都有唔同,
以致有D車ETA好似準D, 有D無咁準?
 樓主| rusf101001 發表於 2017-9-13 23:48 | 顯示全部樓層
JZ3968 發表於 2017-9-13 22:44
其實我懷疑會唔會係唔同車, 個GPS設定都有唔同,
以致有D車ETA好似準D, 有D無咁準? ...

我會話ATR比ATENU時間準既咩?
936收皮935全日
Jacob 發表於 2017-9-14 00:10 | 顯示全部樓層

HT408 發表於 2017-9-13 21:48
乜咁耐以來有準過?

btw 尋日試過坐部72由沙田出到九龍個ETA全程都係寫住「行車受阻@太和總站」

平時會一班半班唔準,但我今晚係一連串都唔準。
話說約16:50係機場搭E車,開出時間都算正常,搭搭下想查下幾點到目的地,發現自己班車唔見咗,明明到長亨,但係APP就話仲有10幾分鐘先有車。而下個站有車既時間會比我班車早5分鐘左右,但係前車至少早過我10分鐘,因為我係出境大堂見10分鐘有車先衝落去。

去到E車目的地要轉車返屋企,落車時明明個APP話兩條可以回家既路線1min後到,但完全無出現過,反而黎咗班落車時顯示仲有5mins先到既車,架車走既時候個app顯示仲有1min,事實係架車已經走咗。

再出街時,要搭一條好疏既線,見APP話5分鐘後到,即刻落街,睇住個APP由2mins到快將抵達,都無車出現過,上一個站亦唔見有車,心諗走車了,想轉小巴但未見有,點知過多陣架車先出現,仲以為走咗。架車到後面所有站既時候,APP都顯示仲有27mins,即係話架車已走,而下個站則顯示仲有即將到達,架車一直慢過APP所顯示到站時間3mins。

如果間唔中一次半次,我覺得無問題,但我今日搭幾次APP所示既時間都唔岩,D車唔係走咗就未到。
alex_yu1992 發表於 2017-9-14 07:07 來自手機 | 顯示全部樓層
今日ios都出左更新
HT408 發表於 2017-9-14 12:42 來自手機 | 顯示全部樓層
今日又出事,條條線都係咁
JZ3968 發表於 2017-9-14 13:28 來自手機 | 顯示全部樓層

今日有在首頁講明技術故障