hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) A22P 機場地面運輸中心 - 九龍灣國際展貿中心 ...
開啟左側

A22P 機場地面運輸中心 - 九龍灣國際展貿中心

EX-TL 發表於 2017-8-17 12:37 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

九龍灣商貿項目發展日益蓬勃, 商貿區漸漸成型, 商務通勤需求亦會隨之增加.

為了提供直達機場的交通運輸服務, 方便商人往返機場或博覽館, 建議往返藍田站的城巴機場快線A22於日間服務時段分拆為兩條路線, 分別為A22(往返藍田站)及A22P(往返九龍灣).

服務詳情

A22P 機場地面運輸中心開 每日早上9:15-傍晚6:15 (每30分鐘一班)

A22P 九龍灣國際展貿中心開 每日早上9:15-傍晚6:15 (每30分鐘一班)

*在A22P服務時間內, A22每日由早上9:00-傍晚6:30由機場或藍田站開出之班次, 更改為每30分鐘一班.

A22P全程及分段收費, 以及八達通轉乘計劃跟A22相同.

A22P往九龍灣行車路線: 由機場至九龍灣站跟A22相同, 其後駛經福淘街 牛頭角道 天橋 啟祥道 宏照道 常悅道 宏光道 啟祥道及展貿徑.

A22P往機場行車路線: 途經展貿徑 啟祥道 啟福道 常怡道 宏照道 啟禮道 宏光道 啟華街 啟成街 承啟道 協調道及太子道東, 然後跟A22相同.

A22P往九龍灣的停站: 由機場至九龍灣站跟A22相同, 其後分站為臨華街 常悅道 九龍灣消防局 九龍灣國際展貿中心(總站)

A22P往機場的停站: 九龍灣國際展貿中心(總站) 宏通街 常悅道 臨華街 九龍灣運動場 宏天廣場 德朗邨 沐虹街 啟德工業貿易大樓, 然後跟A22同站.

歡迎討論
JX9097 發表於 2017-8-17 13:13 | 顯示全部樓層
出藍田方向,都仲叫做有A29做cover (盲點只有藍田站)入機場方向,觀塘區議會唔可能唔出聲
若果拉埋A29落水的話,就會牽一髮動全身

樓主| EX-TL 發表於 2017-8-17 14:34 | 顯示全部樓層
觀塘道仍有30分鐘一班車, 而且觀塘道用E線相對穩定過A線, 該時段E22未至於飽和; 而A29P已吸走秀順機場客, A22 E22在觀塘道的客源也有所減少.

只在上班期間分拆, 可讓九龍灣商貿區和啟德北共享資源, 待啟德有更多新項目落成, 九龍灣+啟德可獨立成線, A22便可還原現狀.

問題:

如果在A26開辦後, A29(朝九晚六)往機場加停創紀之城 定富街 牛頭角下邨 九龍灣站, 取消鑽石山站 沙田坳道 摩士公園泳池 天馬苑(即"九龍灣站"下一站為"豐力樓"), 換取相同站數, A29調整寶林開出時間, 令A22 A29九龍灣站有15分鐘聯合班次, 去實行本建議, 又是否值得考慮?
kitarolo 發表於 2017-8-17 17:53 | 顯示全部樓層

去得九展唔差在去埋
郵輪碼頭做雙向客源

咁樣經佐敦先叫有啲
價值,否則行龍翔道條
A22P唔夠客,且太多東九/
將軍澳A/E線重疊,但按A22
佐敦塞車又係問題(西九龍站
改路還原,都唔期望有大改善)
仲可以做埋高鐵站<>郵輪碼頭。

不過東九商務客
會唔會用的士多過用一條
30分鐘一班嘅A線來往機場?
 樓主| EX-TL 發表於 2017-8-17 19:21 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2017-8-17 17:53
去得九展唔差在去埋
郵輪碼頭做雙向客源

出入郵輪碼頭要做晒成個九龍灣會非常之兜, 未必能夠與A22行車時間睇齊, 班次上會有影響.

再者, 郵輪碼頭至佐敦的價值何在呢, 遊客想直達一個香港著名景點, 除左廟街之外, 似乎只有機場, 但長途跋涉搭去機場遊覽, 他們會選搭飛機來港, 不會搭完郵輪就去機場.

郵輪碼頭路線5R先前被批評欠缺行李架, 九巴仍未改善此缺點, 機場巴士係有行李架, 但不應以此為由, 拉去服務郵輪客, 除非有很強的理據.

A22現時觀塘道客量也不見得好, 因為絕大部份乘客都會選用行經龍翔道的路線或港鐵.

此外, 商務客主要以的士或鐵路代步, 其實就印證到A22現時藍田站至牛頭角下邨一段只係靠觀塘道兩旁住宅, 觀塘商貿區有部份較遠離觀塘道, 加上站位不多, 受惠的商務客較少, 非繁客量之低係不無道理.

因此, A22P九龍方向跟A22做到九龍灣站後, 經天橋入九龍灣, 除左做由機場出來的乘客, 仲包括埋佐敦 土瓜灣 九龍城 新蒲崗入九龍灣的執雞客, 跟A22執客往觀塘同理, 而客倉九龍灣站仲keep到15分鐘一班; 機場方向除左九龍灣商務客, 仲有啟德居民撐住, 人口不比觀塘道兩旁遜色, 在無鐵路無E線競爭下, 選搭A22P入機場的機會很高, 情況就好似秀順的A29P一樣, 即使每60分鐘一班, 仍有一定捧場客.

商貿區站位其實不比觀塘道如創紀之城遜色, 九展 宏天廣場站就在樓下, 零碳天地站受惠周邊多幢甲廈, 計準時間搭30分鐘一班巴士, 一定會有客咁做.

至於佐敦擠塞的隱憂, 可以憑車長經驗縮短行車時間, A22在呢方面一直面對緊, 可無需太著眼.

反而想知2#提到該時段觀塘道30分一班A22, 如果冇A29幫手搞聯合班次, 閣下意見如何?
10598C 發表於 2017-8-17 19:30 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2017-8-17 14:34
觀塘道仍有30分鐘一班車, 而且觀塘道用E線相對穩定過A線, 該時段E22未至於飽和; 而A29P已吸走秀順機場客, A ...

想問下A22P有冇需要開到30分鐘一班?以而家A29P同A26嘅款 開全日60分鐘一班似乎更合理
同時 與其土瓜灣段A22P同A22重疊 而如果A22P目的係服務九商 我相反想睇下有冇辦法解決鯉魚門道 協和街 樂華冇任何機場車嘅問題(其實仲有三彩 不過如果要兜九商就唔順路)

例如油塘↔鯉魚門道↔協和街↔康寧道↔振華道↔牛頭角道↔九商↔五幹↔機場

又或者 將部分A22班次跟RPP建議嘅93K咁行 A29機場方向加停定富街至啟業邨沿站 亦都好贊同A29機場方向飛起黃大仙 改由A29P同A26聯合班次停站

不過我比較擔心嘅係 將隧同新清塞車 A29塞將隧將軍澳道 A29P同A26係唔同地方出嚟時間要校得好準 好大機會觀塘段A車會變成0-30分鐘一班 而龍翔道直程0-60分鐘一班
 樓主| EX-TL 發表於 2017-8-17 19:40 | 顯示全部樓層

本建議的A22P係由A22 15分鐘一班時段(極少數除外)分拆一半班次而成, 如想一些A線盲點有車, 必須要加車, 並且全日服務, 可是A22唔係全日15分鐘一班, 拆完之後隨時出現40分鐘一班A22.

A26 A29P除左新清一段塞車機會大啲, 新清前都好少會塞到唔知幾時.

將軍澳道天橋係會塞車, 但同時A22也要經過該塞車黑點茶果嶺道/鯉魚門道交界, 過左就冇事.

A22P有部份路段係A22客量之來源, 冇可能拆左人地半條線, 拉得太遠影響多數乘客.
kitarolo 發表於 2017-8-17 20:03 | 顯示全部樓層

回覆#5

如果停啟晴德朗
又唔同講法,A22P
應在富豪東方酒店
就入啟晴(詳細唔係好知
點行,近日開咗條新通道)
唔好去到九龍灣站先兜入去。

我講漏咗伸延去
郵輪碼頭係附加
本地客由佐敦過去
回程基本上我都唔諗
要A線設雙向分段不合理
而且去郵輪碼頭我承認係
兜嘅,寧願入埋麗晶啟業都
唔好咁走回頭路。

至於聯合班次(因為
由A22拉疏去開A22P)
那就只好屈就A29在觀塘道
有限度停站去補償,E22要經
橫頭磡/歌和老街,只係送車尾
時無辦法之中嘅辦法,一係就搵
E22A,但行車時間過長對車長不利。

=====

回覆#6

A22P始終仲有太子
至佐敦與A22相同,60
分鐘一班有好有壞,另外
遲啲有A26唔洗拉樓主嘅
A22P過去啦,做埋協和街我
都有信心多客過啟晴/德朗,
但承認係要新資源而唔係分拆。

10598C 發表於 2017-8-17 21:45 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2017-8-17 19:40
本建議的A22P係由A22 15分鐘一班時段(極少數除外)分拆一半班次而成, 如想一些A線盲點有車, 必須要加車, 並 ...

但係開A22P都冇理由搞到藍田觀塘得返一半班次 咁A22P係咪應該繼續藍田開呢
 樓主| EX-TL 發表於 2017-8-17 23:38 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-8-17 21:45
但係開A22P都冇理由搞到藍田觀塘得返一半班次 咁A22P係咪應該繼續藍田開呢
...

平時見到藍田站+觀塘法院夾埋, 每班車得五個客左右上車, 拉疏一半, 班客要搭會就時間搭, 兩班客夾埋一班車, 唔夠載就話, 而家觀塘段係接近運凳, 拉疏去做第二樣嘢, 又能夠繼續照顧大部份原本乘客.

加埋A29做聯合班次, 你當然可以話0-30分鐘一班, 但而家A29因為將軍澳道天橋導致脫班機率有幾高?