hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [世界大戰] 上葵 - 西九重組
開啟左側

[世界大戰] 上葵 - 西九重組

238X 發表於 2017-8-21 19:19 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2017-8-21 16:54
往上葵行大埔道係就係快,但快主要快喺唔駛停站同繁時唔駛塞荔枝角站,如果行長沙灣道唔停站,其實差唔多 ...

長沙灣道除咗停站仲要停燈,而家淨係欽州街東京街呢段都已經夠玩死你,仲未計興華街同大南西街
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
 樓主| S3BL100 發表於 2017-8-21 22:48 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2017-8-21 13:37
我唔係要求一條都不能少,只係你都識講,各有各獨市位,係咪次次隻字不提就可以蒙混過關?同樣道理93A、95M ...

你搵 93A 95M 做比喻簡直不倫不類,至少 93A 95M 去到觀塘就止步,
無因為呢兩條線而拖慢將軍澳往來巿區的車程,就好似 31B 無拖慢上葵往來油尖旺

如果你唔係要求一條都不能少,咁 36B 已經無唔改得的理由,因為九龍段流水都有齊替代

35A 同樣都無唔改得的理由,因為長沙灣道沿線去尖東可以搭地鐵

講返你個方案,話做到雙贏,真係笑大人個口

安蔭石蔭石籬坐 35A 無快過,36B 快得回程唔使入元州街咁少,
梨木樹繼續無車去尖沙咀,贏D乜?

反而係因為你為左 35A 36B 繼續由頭碌到落尾,迫住要直接 32 減車
改做循環,象石無車出旺角之餘,去深水步仲慢過而家,
回程無定向班次,又無加過班,佢地贏左D乜?輸到突就有份

口就講平衡利益同雙贏,實際上就為左要深水步區本身有 N 咁多條巴士線路經的地區
一條都不能少,就要象石呢個半孤島同你找數,去深水步服務倒退,去旺角一程過變轉車

調返轉,象石繼續有車出旺角,長沙灣道去尖東,
唔想坐地鐵就 42A/238X 轉 41A/81C/87D 或重組後 35X/36X 就差唔多

fb.com/scientisthk2usa/
gu9434@24 發表於 2017-8-21 22:52 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-8-20 22:17
里數的確係考慮因素之一,但另一個因素係要補 36A 位
又想行車時間對比行深旺道無大分別或更快的前提下做 ...

不過如果你問我 我就情願35X改大埔道落 之後兜埋碼頭再上紅火 因為南行九龍段跟6仔同路  6就可以(調整)下班次

至於35A果到  跟你南昌街先出填海區都沒問題

35A沒錯要補36A位
但問題係原走線  南行站位離富昌邨幾遠下(得通州街公園有站)
要佢地無拿拿行多10分鐘 實在說不過去..
既然預期新35A未必有太多人坐到大角咀落
倒不如兩邊都跟番原36A停站..叫做補償番富昌班居民

GW4866 發表於 2017-8-22 00:25 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-8-21 13:00
問題係果D大位已經 cover 晒的時候,無必要放棄果D無其他巴士替代品的麻煩位

都係想達到目的姐,但有D ...

就算要替代,都應該搵返同路線相近既新32較合理
而唔係搵條宜家唔關事既35A
還掂要替代,咁比返梨木樹同葵芳有直車去富昌先岩
最簡單先將新32到欽州街後學52X咁落咗去富昌先轉入荔枝角道
實行咗一段時間後使用量低又好似學得52X咁撤走

至於近海麗果邊應該要用12延長出去什或用296C先繞經長沙灣
對佢地黎講來往長沙灣(荔枝角站果邊)好用過36A咁行,而去深水埗有702

另一方面,既然仲有31B存在,條新35A又唔係經旺角就無咩必要做大角咀果份
要呃里數既不如正正經經做埋旺角,一係跟返36A咁擺深旺道止步算

隔離區搞特快快慢線都落到旺角,但閣下個plan石蔭石籬各自都三變一
咁大個區要多一條線落旺角做輔助都唔係好過份ja
打開門,行出去,去遠啲!
rusf101001 發表於 2017-8-22 02:00 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-8-22 00:25
還掂要替代,咁比返梨木樹同葵 ...
還掂要替代,咁比返梨木樹同葵芳有直車去富昌先岩
36A我都冇郁
另一方面,既然仲有31B存在,條新35A又唔係經旺角就無咩必要做大角咀果份
要呃里數既不如正正經經做埋旺角,一係跟返36A咁擺深旺道止步算
我條新35A未當31B延長唔行青山道版
兼繁時仲要原本既31B短棍
隔離區搞特快快慢線都落到旺角,但閣下個plan石蔭石籬各自都三變一
所以我未要35X/36X
安蔭:35X(235X)
梨木樹:36X
石蔭:35X(235X)/36X
石籬:35X非繁/36X
除左總站區蝕底之外,客倉位比足車

936收皮935全日
巴士的膠 發表於 2017-8-22 08:31 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-8-21 22:48
你搵 93A 95M 做比喻簡直不倫不類,至少 93A 95M 去到觀塘就止步,
無因為呢兩條線而拖慢將軍澳往來巿區 ...

36B當然可以改,從來講緊

1 唔係一句搭地鐵就可以無視一個區
2 補償填海區-葵興芳同長沙灣道-尖東

我個計劃的問題,歡迎過去討論,石圍角可以繼續要旺角線,不過到時40P無佢哋份囉。佢哋去旺角要轉車換一條觀????線,頂多係等價交換,無夾硬拎走佢條線然後乜都唔做咁笑大人個口。
 樓主| S3BL100 發表於 2017-8-22 12:38 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2017-8-22 00:25
還掂要替代,咁比返梨木樹同葵 ...
咁大個區要多一條線落旺角做輔助都唔係好過份ja

梨木樹重組完有一快一慢落旺角,好大程度係因為條慢線石圍角象山獨巿,
佢唔落旺角就會令到象石無車落旺角

但之後上葵兩條慢線 31B 35A,首先 31B 本身有大角咀流水客唔郁得,
其次 35A 真係要代 36A 做深水步流水,既然唔會搞到有人出油尖旺由有變無,
無其他辦法之下,35A 都係要縮短

至於你話新 32 兜富昌村,之後再學 52X 拉走,我就覺得之後再拉走未必咁易

首先如果咁做的話,來回都要兜,唔似得 52X 只需要單向兜就得

其次 52X 由屯門大欖深井出返來富昌/南昌的人數,點睇都少過葵涌返工客,
而且當時無左 52X,九龍內陸一段仲有其他流水線替代

但今次 36A 係唯一一條…

樓主| S3BL100 發表於 2017-8-22 12:48 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2017-8-22 08:31
36B當然可以改,從來講緊

1 唔係一句搭地鐵就可以無視一個區

你簡直係莊閒不分

唔係話唔需要照顧深水步區(所以我個方案 35A 做返填海區,
已經唔係好似上面 GW4866 兄主張考慮唔替代),
但一定唔會係深水步區為主,葵涌荃灣區為副,
搞到總站區主要服務對象的服務無改善甚至倒退囉

象石只能旺角同觀塘二選一,根本係偽命題,至少我個方案兩樣都做到

而且現況係佢地而家上繁同時有車落旺角同觀塘,但你就覺得好似可以迫佢地二選一,
上繁去少左地方就唔提,扮到好似等價交換就可以蒙混過關

調返轉問你,象石去旺角可以轉車,點解交通方便無數倍的長沙灣道去尖東就唔可以轉車?
巴士的膠 發表於 2017-8-22 13:29 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-8-22 12:48
你簡直係莊閒不分

唔係話唔需要照顧深水步區(所以我個方案 35A 做返填海區,

咁非繁40P擺梨木樹,36X全日擺石圍角都得,咁佢哋咪可以繁時有東九車,全日有旺角車囉,石圍角得一條坑,我唔覺得可以同時放兩條線,而資源上亦唔容許兩條快線一齊拉到咁遠

又或者咁,新32唔加班,繼續全日20/25,一樣可以去到旺角,唔係一定要損人利己,更加唔駛靠扣帽子嚟令自己睇落更有說服力
LAK2 發表於 2017-8-22 15:18 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-8-19 12:32
我重組完後石籬大隴街有 31B 35A 35X 出九龍,長沙灣至尖沙咀全部 cover 晒,
已經無必要留 32,所以 32  ...

嗱~我就無爬晒全部文既…

35X/36X同時全日+32/36A合併,方向無乜問題,
不過我既諗法會簡單少少:

35X 全日,上葵路線不變
36X 全日,行葵涌道、美孚,延長至尖沙咀
32+36A 行番上路,簡單D講只係32改行長沙灣道食36A (或可入埋元州街/青山道)
至於35A, 可以考慮行番葵涌道,即還原廿年前走線(optional)

咁樣做既好處係梨木樹/安蔭石籬可以分開/分階段做,
唔駛因其中一邊反對而拉倒。

而兩條特快唔駛一齊做青公上路,葵涌道叫做新增往旺角以南服務
36X又可以做埋美孚特快(你懂的)