hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [世界大戰] 上葵 - 西九重組
開啟左側

[世界大戰] 上葵 - 西九重組

巴士的膠 發表於 2017-8-23 14:25 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-8-23 13:47
你何嘗唔係搞到人由有變無、自生自滅?仲要係上葵/梨木樹/象石一班無鐵路的乘客

因為長沙灣道而唔俾 35A ...

我意思係無鐵路唔代表高尚啲,我個plan有乜問題都可以傾,不過你提得個方案出嚟,照顧唔到原有乘客仲可以發脾氣,又係乜玩法呢?

89D事件在在證明,喺照顧唔到原來乘著下,絕對唔改好過亂改
SE7378 發表於 2017-8-23 19:32 來自手機 | 顯示全部樓層

其實,83X/89D 重組結果只是再次彰顯山頭主義的蠻橫無理。  
By the way,如果真係想補番 35A 長沙灣道 - 尖東一段服務,不如諗辦法拉開緊車海班次嘅 42A 入尖東好過,反正 42A 唔同 41A 可以夾 44 做到快線慢線 pattern,因此 42A 未必有機會改到特快,咪順便俾青衣南居民多個選擇直達尖咀囉。  

又或者,拉條 46 入尖東麼地道算數,改特快就千其唔好啦,茘景出九龍市區有港鐵競爭,夾埋 45,客量基本盤不足以支持 45 同埋改快後 46。  

回正題,35X/36X 個組合幾好,35A 縮入柏景灣做富昌亦算合理,但新 32/35A 恐怕會令 31B 處境尷尬,始終深水埗流水客唔係好多,客量唔算標青,但對石籬黎講又係唯一九龍平線。  

講真,若果石圍角總站唔係咁少位擺,我會選擇拉 36X 入石圍角,為石圍角象山居民提速來往油尖旺車程之餘,31B/32/36A 個重組空間又可以再擴闊,不用因旺角問題而局限至此。  

到時 32 可以代 35A 行填海區去大角咀,而 35A 就行青山道,食埋 31B 九龍流水段,就製造到機會陰乾平線 31B 啦。  

又或者,若想維持上路長沙灣道服務,大可以改 32 入大角咀內街食 31B 流水,35A 就跟樓主建議行填海區,奧運站止步,唔建議入維港灣同柏景灣。  

因為上述兩處,尤其後者需配合 33A 重組的話,各自拉 32/37 入去分分鐘仲好過拉 35A。
巴士的膠 發表於 2017-8-23 19:42 來自手機 | 顯示全部樓層
兩個方案都唔錯,至少對所有人都有种
rusf101001 發表於 2017-8-23 22:22 | 顯示全部樓層

抽6號20-30分鐘咁行
https://goo.gl/maps/1xpbU9D9H9y
936收皮935全日
GW4866 發表於 2017-8-24 04:36 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-8-23 11:47
又咁講,如果係葵涌道沿線,南昌/富昌邨班客
可能晨早就走左去搭東涌線轉荃灣線,快過 36A 唔少

所以當初話36A[葵涌<>富昌]客流少唔一定要直車補償
深水埗來往富昌又有702,係爭個長沙灣
要補償搵返代替品(即係新32)成件事合理哂

而35A唔做旺角真係驚35X/36X頂唔順爆獲(尤其做石籬既前者)

而你將 36X 用對面開 8X/19 模式拉去石圍角,我亦覺得係唔理想,
一條基本班次 15 分一班的線,根本唔適合咁玩

32 係某D條件下,我同意可以考慮唔做旺角,
但象石真係要有好大甜頭,可以話都應該要做返

新32唔做旺角都有36B(X)去到呀
咁條舊32都講緊非繁開25分鐘班,
重組後36B大部份時間每30分鐘*一班開上去都唔會同宜家差太遠
只要將該些特班出九龍方向提早5分鐘改為石圍角開,
落到返梨木樹等同本身36B既15分鐘一班(或相若)
*晨早入葵涌方向及深夜出九龍方向一粒鐘班算

到時象石部深水埗車去返d大路位就腳,
再多咗半條特快去到旺角至佐敦(/尖沙咀)既車
甜頭都算夠吧,仲未計經過既全日版40P(唔擺石圍角)

我仲諗緊早繁整唔整條以前我諗過既32X上去(同時段36B唔開上去)
打開門,行出去,去遠啲!
GW4866 發表於 2017-8-24 04:44 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2017-8-23 19:32
其實,83X/89D 重組結果只是再次彰顯山頭主義的蠻橫無理。  
By the way,如果真係想補番 35A 長沙灣道 -  ...

首先,拉42A去尖東要加車,唔加就要減班到時唔夠載
其次,42A收得平相信九巴唔會肯唔加價就咁拉去,
如果加價又輪到沿線居民唔肯

所以要替代長沙灣道<>尖東 42A唔係一個好既選擇
打開門,行出去,去遠啲!
巴士的膠 發表於 2017-8-24 11:19 來自手機 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2017-8-24 04:44
首先,拉42A去尖東要加車,唔加就要減班到時唔夠載
其次,42A收得平相信九巴唔會肯唔加價就咁拉去,
如果加價 ...

1 慢線可以好似我建議改道後嘅35A咁入尖東,車程同里程同去渡華路相約

同時,亦提供比41改經尖沙咀做特快嘅空間,呢類建議不時都出現

2 如果講加價問題,35X/36X一樣加價
 樓主| S3BL100 發表於 2017-8-24 11:35 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2017-8-23 14:25
我意思係無鐵路唔代表高尚啲,我個plan有乜問題都可以傾,不過你提得個方案出嚟,照顧唔到原有乘客仲可以 ...

係架,無鐵路係高尚D架,因為方便程度已經差好遠,少左個好合理的選擇

上葵重組已經係年經話題,綜觀多年來呢度出現過的咁多個建議,
將條比起 234X 更有迫切需要改快的 35A 改快,已經係呢度的共識,
除左你之外亦都無人提過要點樣補償 35A 九龍內陸流水,因為根本仲有替代品,
反而係 31B 36A 堆內陸流水仲有唔少討論

即係呢,大前提係 35A 要改快,可以討論的係應該點行、幾條深水步線點處理;
而你連呢個前提都要否定,已經無討論空間

你鬧人自私,但你走去整埋晒D令其他人僅有選擇由有變無、上唔到車的建議,
相反深水步就維持一貫 d___y / 1__1 風格,左擁右抱,唔知邊個自私D呢?

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2017-8-24 11:44 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2017-8-23 19:32
By the way,如果真係想補番 35A 長沙灣道 -  ...

用 42A 補長沙灣道尖沙咀流水就免了,一來收費問題,大量乘客車程無快過但加價,
二來尖沙咀會即時多左好多載唔到半滿的巴士

雖然 42A 改特快好難,但係
如果真係要做青衣南尖咀的話,殺左條 43C(或者減剩早繁幾班車入大角咀),
將 242X 全日,去程三幹,回程彌敦道掃到旺角,跟 41A 上公路,起碼做返合理時間

又或者,43C 都唔一定要殺,不過 42A 下繁回程直接減班,做 242X 回程
反而係拉 46 入尖東麼地道,叫做有D睇頭,
而 46 呢條線,雖然點改都係廢,但可塑性好大

不過我就唔同意 46 唔改得特快。
尤其是如果 41 45 殺一條,留低果條一定係 45,可望非繁上到 20 分一班,
到時 46 就唔需要再同 45 夾聯合班次,可以直接改快,來回西廊旺角,放走 63X,
總之玩法就好多

新 32/35A 恐怕會令 31B 處境尷尬,始終深水埗流水客唔係好多,客量唔算標青,但對石籬黎講又係唯一九龍平線。

就係因為呢個原因,31B 改的空間最少,況且條線本身客量都做到全日

之前我有諗過 31B 一條做晒上葵深水步,但 31B 本身有回程 $4.9 分段,
貿然食晒成個東北葵,條數分分鐘差過而家,GU9338 兄無錯…

fb.com/scientisthk2usa/
rusf101001 發表於 2017-8-24 11:46 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2017-8-24 04:36
所以當初話36A[葵涌富昌]客流少唔一定要直車補償
要補償搵返代替品( ...
所以當初話36A[葵涌<>富昌]客流少唔一定要直車補償
要補償搵返代替品(即係新32)成件事合理哂
搭小巴75又得,搭鐵美孚搭返轉頭又得,得左
當然個人建議直情唔郁36A更好

甜頭都算夠吧,仲未計經過既全日版40P(唔擺石圍角)
塞32上象山,石圍角自然有位擺40P
當然玩屎忽塞落青機就
所以要替代長沙灣道<>尖東 42A唔係一個好既選擇
佐渡塞車同尖東麼地道就差唔多
宜家42A個轉乘係可以$6.8坐到尖沙咀
九巴賣大包比埋架直車你?

936收皮935全日