hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解46X經常有3ASV替車
開啟左側

點解46X經常有3ASV替車

GW4866 發表於 2017-8-21 06:10 | 顯示全部樓層

rusf101001 發表於 2017-8-21 00:51
成日坐中橙蛋特見
特別d就Wright殼超豪/兩款殼既歐三B9
反而出唔到歐五蛋

橙蛋唔係歐五蛋?
不過直BWU間唔中都有行46X,你撞唔岩ja
打開門,行出去,去遠啲!
nickk 發表於 2017-8-21 07:33 來自手機 | 顯示全部樓層
樓主,點解我日日都見到U牌蛋做46X既?
clivetock 發表於 2017-8-21 11:27 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2017-8-21 00:35
咁要啲常客反映下究竟啲車喺沙田上城隧表現如何了

如果司機肯踩嘅話,豬上城隧唔會差過洗衣機,試過爬到ATE頭
PKD32 發表於 2017-8-21 17:50 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2017-8-21 06:10
橙蛋唔係歐五蛋?
不過直BWU間唔中都有行46X,你撞唔岩ja

可能咁好彩出到果幾部換牌嘅AVBE呢
 樓主| GF4070@49X 發表於 2017-8-24 23:27 來自手機 | 顯示全部樓層
3ASV有一批上斜都唔錯,例如KF牌果批,不過大部份上斜都係無乜力,尤其是以膠豬為甚,另外46X往顯徑方向好多時班次都唔準,有時係城隧轉車站等超過20分鐘都無車,通常咁既情況好多時都係嚟架3ASV多,所以個人認為3ASV行46X係會影響其行車班次,搞到d人去沙田大圍一早上左城隧轉車站但係無車走,有時條龍都幾長,試過夜晚11點往顯徑方向都可以打爆架車,比46X更加好客既73X都甚少會夜晚11點都打爆,所以寧願望有其他型號替車都唔想成日有3ASV替車,因為3ASV嚴重影響46X行車班次
JarvenChan1103 發表於 2017-8-24 23:53 來自手機 | 顯示全部樓層
即係你寧願冇車都5要3ASV行46X,條條線都唔想有3ASV,咁係咪可以唔要,一係你有錢幫九巴買番D新巴士,再將3ASV退役
GR1473 發表於 2017-8-24 23:54 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
clivetock 發表於 2017-8-25 17:54 | 顯示全部樓層
GF4070@49X 發表於 2017-8-24 23:27
3ASV有一批上斜都唔錯,例如KF牌果批,不過大部份上斜都係無乜力,尤其是以膠豬為甚,另外46X往顯徑方向好多時 ...

你真係肯定20分鐘無車到係因為派咗架3ASV?講真3ASV至少載客量算高,間唔中派架AVBE一樣無力仲要載客量少一截又唔見你嘈?仲有46X同埋286X好似係有互相柯打,所以就算冇替車都一樣有3ASV行46X
HB00610 發表於 2017-8-25 20:59 來自手機 | 顯示全部樓層
GF4070@49X 發表於 2017-8-24 23:27
3ASV有一批上斜都唔錯,例如KF牌果批,不過大部份上斜都係無乜力,尤其是以膠豬為甚,另外46X往顯徑方向好多時 ...

乜你覺得嗰批方燈會好得過批3ASV好多咩
 樓主| GF4070@49X 發表於 2017-9-5 14:49 | 顯示全部樓層

ATENU上斜點都好力過3ASV, Voith果批3波高轉上,ZF果批4波高轉上,車速有成60km/h, 但係3ASV大多數都3波中轉上, 車速只係得40km/h左右,有一部份膠豬更加廢,搞到用1波上斜,U廠調過嚟果批例如KF果批就好力D,有45km/h,

另外46X好似有一個超級碌神叫黄劍華, 宜加揸US801,以前揸HS9627,JE1006,呢個司機無論比咩車佢揸佢都過鐘,好多時46X城轉好耐無車下一班車都係佢揸果班車,仲好多時搞到往顯徑方向拖兩卡甚至乎拖三卡,所以有時46X往顯徑方向班次唔準未必全部由3ASV所做成,有時耐無車唔多唔少下一班就係搭中呢個超級碌神果班車