hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 颱風/颶風下 荃灣綫 車務問題
開啟左側

颱風/颶風下 荃灣綫 車務問題

s3n370 發表於 2017-8-27 00:32 | 顯示全部樓層

ASV50 發表於 2017-8-25 23:39
可以唔好咁偏頗嗎?

我係講「除咗天氣因素,乘客量都唔可以忽視」

睇下你係想討論
A. 港鐵用乜準則,判斷邊段路線繼續維持服務,邊段暫停
B. 從一般市民角度,邊段路線應該繼續維持服務,邊段暫停

如果你係討論緊B,個人意見先至可以講得上"偏頗"
小弟亦不需再補充

而小弟一路係講緊A,唔存在偏唔偏頗,只有係定唔係
不過大家唔可能响度拎港鐵內部資料出黎討論,
只能以己知0既事實黎推論有幾大可能性

回正題,
港鐵公佈9號波以上停露天段,係2012年後0既事
風險問題根本唔駛多講,因為港鐵官方係用呢個理由
如果要連客量都考慮,機會根本唔大
2012至今有幾多次掛9號波或以上?今年先係第一次
地鐵1979通車至今都係8次咁大把
南港島線通車不足一年,有幾多客量數據支持9號波,
都開利東及海怡兩站?
如果用人手操作開藍田至油塘一段,接通仍有服務網絡,
點睇都多人搭過利東同海怡呢兩站
好明顯你自己都自打咀巴
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
 樓主| ASV50 發表於 2017-8-27 12:00 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2017-8-27 00:32
睇下你係想討論
A. 港鐵用乜準則,判斷邊段路線繼續維持服務,邊段暫停
B. 從一般市民角度,邊段路線應該 ...

你扯到咁遠仲乜

你#19果度係講緊 平日故障 vs 8號風球
之後一路係你自己走去講8 9 10號波..

但既然你要話想講8 9 10號波
而你又要話「A. 港鐵用乜準則,判斷邊段路線繼續維持服務,邊段暫停」
而你都係「只能以己知0既事實黎推論有幾大可能性」
去推論 藍田至油塘  會比 利東同海怡呢兩站 多人

你講到連客量都考慮係自打咀巴
但之前我#16都有講過人手RM既問題

天氣+訊號+客量,我真係睇唔出一間咁大既上市鐵路公司
係唔會考慮多方面因素..
同埋「A. 港鐵用乜準則」,真係純粹望住天文台掛咩風就算?

不過你話官方理由,就只係圍住官方理由官方準則去討論
咁此POST完...
CRH5 發表於 2017-8-28 01:09 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2017-8-24 22:33
純粹研究探討一下﹐反正都唔會改變這段路無服務的安排。

如果你講葵興至葵芳﹐係露天路段﹐無問題﹐我接 ...

講真,康城站個段比紅磡站個度更露天,但都提供全天候服務啦......

其實而家港鐵既標準,我估都係係9/10號風球下停駛D無遮無掩既露天路段姐,因為12 年十號波東鐵個單野
當然部分路線(市區四線)既信號系統唔支援雙向行車,咁係個D路線,只服務一至兩站既單軌雙程路段(即係荃灣-大窩口、藍田-油塘段)咪唔提供服務 lol
當然遲幾年,市區四線信號系統完成升級後,依D路段咪有望係9、10號波下提供颱風特別服務 lol。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ASV50 + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

mtrA279-262 發表於 2017-8-28 19:20 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2017-8-24 09:58
荃灣站情況同杏花村有點相似﹐一邊係出車廠/柴灣﹐一出站即刻係露天地方。

至於你講大窩口一邊係半露天 ...

杏花邨能夠服務既主要原因係因為列車臨進入杏花邨站前有條路軌 (列車跟下圖黑色線行) 可以通往反方向月台 (即1號月台往2號月台) 並同時係杏花邨站掉頭
而杏花邨站有隔音屏障密封,所以港島線就可以服務到杏花邨站

圖片來源: MTR之今昔
 樓主| ASV50 發表於 2017-8-29 11:48 | 顯示全部樓層
CRH5 發表於 2017-8-28 01:09
講真,康城站個段比紅磡站個度更露天,但都提供全天候服務啦......

同意,每條線都有自己既處境
處理方法唔可以一本天書睇到老

亦即係我講既要考慮多方面因素