hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 277系路線重組可行性
開啟左側

[問題] 277系路線重組可行性

rusf101001 發表於 2017-8-31 23:49 | 顯示全部樓層

gu9434@24 發表於 2017-8-31 23:05
兩個幾明顯既問題出左來
1. 華明圈失去直達新蒲崗服務 仲要少左班次
貴為九記重點服務地區..白白抽走較難 ...
貴為九記重點服務地區..白白抽走較難過區會
邊皮位兩個站唔算特別有用
岩岩取消70X個陣
條277P仲有大兩味服務
到宜家得返四班車
未一樣過到區議會
你話新蒲崗未學返你開277X特車做
2.清河被逼兜新蒲崗
這個問題幾肯定清河會反對..
係宜家277P故意兜大圈姐
我都唔明點解唔係斧山道落橋入四美街掉頭就碧海樓
如果淨係兜多一個站個影響細好多
當反應好先俾番個273B<>277E BBI 再飛走清河佢
未到清河反檯
特登搭返上水再行返轉頭
清河宜家算係重點服務地區
遲下有人講話有新樓起好
到時開多條百和路加清河就差唔多

936收皮935全日
10598C 發表於 2017-9-1 00:41 | 顯示全部樓層
兩個幾明顯既問題出左來

一係咁 上繁所有野不變 而277P原本班次改做叫277S 同時277P全日 277S服務時段外置福開 逆走上清河尾站 過大老山跟277X行去藍田 反之亦然

至於班次方面 277P係277S服務時段各班次30分鐘一班 聯合15分鐘一班 服務時段過之後277P可以先試每30分鐘一班 客量理想再增加至20分鐘一班

而277E則建議全日加密至15分鐘一班 同提早開上水方向車
hadboy5 發表於 2017-9-1 07:31 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-9-1 00:41
一係咁 上繁所有野不變 而277P原本班次改做叫277S 同時277P全日 277S服務時段外置福開 逆走上清河尾站 過 ...

你意思指277S由置福圍開,然後清河尾站上公路定還是置福圍,天平,上水,清河尾站上公路,前者未必夠客,但天平仲有位嗎?
10598C 發表於 2017-9-1 10:54 | 顯示全部樓層

hadboy5 發表於 2017-9-1 07:31
你意思指277S由置福圍開,然後清河尾站上公路定還是置福圍,天平,上水,清河尾站上公路,前者未必夠客, ...

我意思指前者(置福開 清河尾站上公路) 而唔夠客問題我都有考慮過 所以首先做三十分鐘一班 而其實我亦都有考慮新277P有冇機會可以延長去華明擺車 停埋粉嶺站一帶

而其實我仲有另一個plan 就係277E維持兜 清河 另外277P係原本服務時間外縮短去清河擺車 跟原有走線去到華明一帶就入裡面兜華明圈 然後277X全日飛走華明 不過呢個方法就好似有少少失其本意 令到277E冇得全日飛走清河

又或者跟上面呢個方案 不過嘗試以減價同有位坐嚟換走277E 剩277P全日20分鐘清河開華明圈尾站
hadboy5 發表於 2017-9-1 12:39 | 顯示全部樓層
兩個幾明顯既問題出左來

飛走清河應該無乜可能,人地區議員不斷爭取新服務
busnrail_fans 發表於 2017-9-2 01:10 | 顯示全部樓層
rusf101001 發表於 2017-8-30 11:14
如果可行既話最好係呢個位加個站就靚
https://www.google.com.hk/maps/@ ... !2e0!7i13312!8i6656

之前有區議員提議呢個位起巴士站,都畀有關當局Ban左,原因係正過北區大會堂出面個急彎過後盲點位
再者,早個零星期夜晚又有單導致北區內街大塞車車禍,正正又係發生呢個「死亡彎角」
rusf101001 發表於 2017-9-2 01:46 | 顯示全部樓層

busnrail_fans 發表於 2017-9-2 01:10
之前有區議員提議呢個位起巴士站,都畀有關當局Ban左,原因係正過北區大會堂出面個急彎過後盲點位
再 ...

我覺得最盡可以擺上水中心2座
唔一定要痴住個彎位來加站

936收皮935全日
busnrail_fans 發表於 2017-9-3 17:32 | 顯示全部樓層
rusf101001 發表於 2017-9-2 01:46
我覺得最盡可以擺上水中心2座
唔一定要痴住個彎位來加站

問題並唔係你話邆前個站唔痴住個彎位咁簡單囉
我建議你都係睇埋當年區議會會議紀錄先再講啦
http://www.districtcouncils.gov.hk/north/doc/2012_2015/tc/committee_meetings_minutes/ttc/ttc_2012-2015_minutes_05_ch.pdf
letter_li 發表於 2017-9-4 09:32 | 顯示全部樓層
我最想277E加經彩虹.

因為, 科技大學去上水可以91/91M轉277E, 有BBI,
但係, 上水去科技大學係轉唔到車, 冇左BBI.
Phoenix 發表於 2017-9-4 17:33 來自手機 | 顯示全部樓層

九巴就係死都唔肯加大老山線市区方向第三程轉乘優惠……不能用88來驳西贡線