hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 上葵2.0 - 重組西九線
開啟左側

上葵2.0 - 重組西九線

樓主| GW4866 發表於 2017-8-30 14:25 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-8-30 03:12
其實如果延長又唔想擺街的話,仲可以考慮荃灣鐵路站

不過係可能要掟一條疏車線走

同埋如果唔係你條 36A 非繁都要開 12 分一班的話,石圍角要擺多條 40P 未必係問題,
個總站話好細又唔係,而且而家 32 似乎都係石圍角擺唔太耐就走,
返到奧運站先慢慢抖,我諗重組後都可以用返呢個模式吧⋯

唔好唔記得我個方案仲有半條36B(X)上黎石圍角

而36A非繁都照開12分鐘班係基於梨木樹無咗32同36B出深水埗
開密少少減少梨木樹反對機會,唔係既我本身想15分鐘班算

至於點解我話40P擺到去青機,因為行車時間上唔差得幾多,
而且收費可以升一級又去到更多地方(流水計,唔預有人全程咁搭)

荃灣鐵路站無咩線可以西走,除非踢返走條直通巴
擺呢到不如擺返綠楊新村街邊算

巴士的膠 發表於 2017-8-30 09:10
係就跟我之前建議咁擺西站經大河道北走,之前40去麗城倒走左西站客,依家放返條40P落去都不失為一個辦法,象石可以特快轉西鐵,全。城匯同海之戀唔介意同40差唔多車程又可以一程直達東九,呢個位以前繁時都多人用

去青機基本上過咗石圍角後轉落德士古道直去差唔多唔使停燈就到
而落如心/西站轉咗落大河道北後較為擠塞同等燈耐
就算話西站特快都只係做返同一批客(43X)

而舊40果堆如心客好大機會係第到行過黎多,
祈德尊/有線宜家直接係大涌道有40搭(遲下仲有直出既234D)
荃城匯同海濱果邊又係遲下都多一條油荃搭(當然邊間做係未知之數)
打開門,行出去,去遠啲!
 樓主| GW4866 發表於 2017-8-30 15:32 | 顯示全部樓層
rusf101001 發表於 2017-8-30 11:28
離下題講下道路設計
https://www.google.com.hk/maps/@22.369525,114.1388017,3a,75y,31.01h,87.64t/data=!3m7!1e1!3m5!1sNm1eK2-iEV71OJs0ibNpNA!2e0!6s%2F%2Fgeo1.ggpht.com%2Fcbk%3Fpanoid%3DNm1eK2-iEV71OJs0ibNpNA%26output%3Dthumbnail%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26thumb%3D2%26w%3D203%26h%3D100%26yaw%3D6.3303866%26pitch%3D0%26thumbfov%3D100!7i13312!8i6656
剷左個公園起條路直接上北葵涌街市個站

大隴街改雙向行駛
反正宜家都浪費左條行車線成日違泊

咁起條路上去會唔會太斜,就算比你起到條路都未必開到個路口比你
同埋整條新路出黎不如執下梨木道交界轉向安排

大隴街方面就要諗下當年點解要由雙向轉做宜家既順時針單向啦

不過我認為可以考慮下由總站至大白田街一小段擴建一條落斜方向(劃為巴士專綫)
[唔係有樓阻住我直情想圍乪街整到落去葵涌花園路口]
方便去完石籬總站直接去石蔭(經大白田街)什至上安蔭(唔使兜圈)
rusf101001 發表於 2017-8-30 18:00 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-8-30 14:25
唔好唔記得我個方案仲有半條36B(X)上黎石圍角

而36A非繁都照開12分鐘班係基於梨木樹無咗32同36B出深水埗
擺呢到不如擺返綠楊新村街邊算
石蓮樓參照40麗城花園總站做法擴建

綠楊個度始終個車流量高d
整個街邊巴士站浪費左條行車線

當然屈屎忽數都好
又可以搶下312生意(單邊)
咁起條路上去會唔會太斜,就算比你起到條路都未必開到個路口比你
同埋整條新路出黎不如執下梨木道交界轉向安排
鈄都係一小段
235/235M回程行少一邊都舒服唔小
基本上轉左入梨木道想再右轉童子街枝燈近乎硬食
除非排第一部轉左兼比油上鈄先過到轉右

理想來講,配合埋大隴街雙向
35A回程可以大致跟返去程走線
不過我認為可以考慮下由總站至大白田街一小段擴建一條落斜方向(劃為巴士專綫)
有得搞

936收皮935全日
 樓主| GW4866 發表於 2017-9-1 04:22 | 顯示全部樓層

rusf101001 發表於 2017-8-30 18:00
石蓮樓參照40麗城花園總站做法擴建

綠楊個度始終個車流量高d

擴建咗都只係擺到兩條線,石圍角已經預設咗有36A同(半條)36B,唔太可能再擺埋條40P落去
rusf101001 發表於 2017-9-1 18:38 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-9-1 04:22
擴建咗都只係擺到兩條線,石圍角已經預設咗有36A同(半條)36B,唔太可能再擺埋條40P落去 ...

唔係石菊樓個度喎
我係話石圍角加多個路邊總站

936收皮935全日
 樓主| GW4866 發表於 2017-9-1 21:26 | 顯示全部樓層
rusf101001 發表於 2017-9-1 18:38
唔係石菊樓個度喎
我係話石圍角加多個路邊總站

搞完後條行人路好似窄咗d,仲未計站長室同廁所擺位
同埋調頭過黎都要時間,同擺綠楊差唔多

如果佢唔諗住拉遠d收費跳一級既其實呢到諗得過既

都係一小段
235/235M回程行少一邊都舒服唔小
基本上轉左入梨木道想再右轉童子街枝燈近乎硬食
除非排第一部轉左兼比油上鈄先過到轉右

理想來講,配合埋大隴街雙向
35A回程可以大致跟返去程走線

條路功能上同梨木道差唔多,政府都唔會有誘因起

梨木道右轉童子街以前都衝到兩三部,唔記得邊年較過黎就衝唔到

大隴街全段雙向而將35A回程改路點都得失其中一邊
係麥理浩呢邊直接上黎就得失雍雅軒呢堆
原線後到石籬總站調頭落大白田街過石蔭就得失石排街果邊
兩者一齊就兩邊得失哂
rusf101001 發表於 2017-9-2 01:54 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2017-9-1 21:26
仲未計站長室同廁所擺位

打電話去返石菊樓報告
反正到時站長都望到對面馬路有車返
宜家又有ETA check實
條路功能上同梨木道差唔多,政府都唔會有誘因起

其實都有
宜家梨木道上鈄右轉條線間唔中都唔夠位排隊
尤其235/235M拖起卡上來
梨木道右轉童子街以前都衝到兩三部,唔記得邊年較過黎就衝唔到

不過之後都略為調多左幾秒
宜家搵部廢都電躉都勉強過到黃燈
一開波個陣要車手+馬力大先得
係麥理浩呢邊直接上黎就得失雍雅軒呢堆

我諗過加個站落下面個停泊位度
https://goo.gl/maps/B5cTc523LdN2
原線後到石籬總站調頭落大白田街過石蔭就得失石排街果邊

宜家起好左升降機差好遠
裘錦秋中學過對面馬路已經入到去搭
936收皮935全日
HN745 發表於 2017-9-2 16:02 | 顯示全部樓層
當年象鼻山西路唔係一條九巴款式單坑咩?
戈頭車流量少(盡頭係掘頭路同路邊停車場
有冇可能將掘頭路改建做迴旋處比雙層巴掉頭

咁象鼻山西路個前巴士總站又可以重新用返 而且又拉到線入去
不過82M又唔知點搞好
 樓主| GW4866 發表於 2017-9-3 03:05 | 顯示全部樓層
rusf101001 發表於 2017-9-2 01:54
打電話去返石菊樓報告
反正到時站長都望到對面馬路有車返
宜家又有ETA check實

除咗打電話外後面兩句唔可行
同埋石圍角無咗站長都唔知幾多年

就算無站長你點都要擺返個亭係到,附近無廁所既亦要擺返個
又唔係完全無辦法擺既,睇街景個站後面係德士古道橋底,行人隧道口側邊應該擺到既...
其實都有
宜家梨木道上鈄右轉條線間唔中都唔夠位排隊
尤其235/235M拖起卡上來

咁都係間唔中先多車排到前一個路口
應該係先調較下燈位先再講
我諗過加個站落下面個停泊位度
https://goo.gl/maps/B5cTc523LdN2

其實前少少彎位呢到做唔做得返來回單線都係一個問題
宜家起好左升降機差好遠
裘錦秋中學過對面馬路已經入到去搭

唔係講緊石排街石歡樓喎,講緊石佳果邊同石梨坑村
 樓主| GW4866 發表於 2017-9-3 03:11 | 顯示全部樓層

HN745 發表於 2017-9-2 16:02
當年象鼻山西路唔係一條九巴款式單坑咩?
戈頭車流量少(盡頭係掘頭路同路邊停車場
有冇可能將掘頭路改建做迴 ...

你講緊呢到?呢到係象山邨西路
https://goo.gl/maps/hs8Frdkq4rv
入面亦無位比大車調頭

而40P本身亦無服務象山,無必要兜入去,更重要係服務唔到石圍角