hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 重組234系及象石梨木樹路線
返回列表 發新帖
開啟左側

重組234系及象石梨木樹路線

GW4866 發表於 2017-9-1 04:05 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2017-8-29 09:40
東北葵:
象石、梨木樹有234C
石籬行出去有38/42C

你知唔知,石籬最出果座行出去最快都要5分鐘
出去都只係落斜,咁行返入黎呢?預10分鐘啦(請注意返青公落斜站位同對面路距離)
呢個只係最出果幾幢炸喎,咁住得入少少,同成個二邨呢?
如果係方便既點解石籬都會爭取40P?佢係石籬都有一定數量既捧場客
仲有呀,石籬遲幾年又多幾幢樓起啦,到時更加多人口

52X轉40,佢地咁轉法好大機會快過直接搭234C
更何況,今年RPP條234D留有全日伏線,到時佢地要呢條仲吸引
38/42C轉35A,根本係同40P差唔多同路,但要轉車都蝕咗等多次車時間
仲有35A周不時都上唔到車(晚間尤其明顯),上到都要迫車頭
唔係直車得黎兩程車咁樣迫法我免費都覺得煩同唔方便

梨木樹/石圍角夠有234C囉,咁又唔見佢地講呢段線?
同埋你知唔知234C係東九服務範圍係少一半呀

想收貴d無問題架,咪將40P拉遠d囉,隔離post都有講過

你話比條234C滿足全部人願望,但一定唔係最好
深井要去到荃灣市中心先出公路都唔係最吸引,你仲要人兜山出
同樣地,市中心上兜山先出公路真係會快過40?而且站位唔係方便
仲未計成個上葵食得屎,我都唔知你係咪同上葵有仇
打開門,行出去,去遠啲!
 樓主| 巴士的膠 發表於 2017-9-1 08:40 來自手機 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-9-1 04:05
你知唔知,石籬最出果座行出去最快都要5分鐘
出去都只係落斜,咁行返入黎呢?預10分鐘啦(請注意返青公落斜站 ...

轉到有車咪快囉,轉唔到呢?非繁假日40開緊20分鐘班,52X開12-15分鐘班,我當第一程用ETA計住唔駛等,一個唔該要喺美孚食20分鐘塵

反而如果38/42C加轉乘,兩線加埋絕對係車海班次,論方便程度上葵穩勝,而且無轉乘都不乏人咁搭

要企車頭好委屈?咁係咪要有位揀先得,係嘅咪同班因為要坐窗邊位而唔比拉線嘅區議員一樣囉

真係全日,234C都可以加停番黃大仙站同牛池灣村,但荃灣到梨木樹10分鐘已經直出,40應該仲係葵興芳未兜美孚,未計九巴仲想40做埋荔枝角

234C全日加38非繁兜石䔹安蔭,受惠人數一定多過40P全日

GW4866 發表於 2017-9-1 21:12 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2017-9-1 08:40
轉到有車咪快囉,轉唔到呢?非繁假日40開緊20分鐘班,52X開12-15分鐘班,我當第一程用ETA計住唔駛等,一 ...

首先52X轉40唔係我主張

其次,你知唔知35A係頂哂閘咁黎?上都未必上到
仲有,話就話華員邨轉車方便,但幾條線係經常一齊黎
上葵只求有直車,企一程過都好過要轉車得黎又迫餐死
我地轉車就得,人口少既地區轉車就唔得?
咁既話你唔好講咩32撤出上葵啦,又得成堆線繼續落深水埗好無?

234C咁玩法亦唔合乎效益,你要深井/荃灣兜山出又點解釋先?
234D做全日潛力大過234C好多囉,亦真係會搶到40麗城/祈德尊客
打開門,行出去,去遠啲!
 樓主| 巴士的膠 發表於 2017-9-2 08:17 來自手機 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2017-9-1 21:12
首先52X轉40唔係我主張

其次,你知唔知35A係頂哂閘咁黎?上都未必上到

234D如果全日,荃灣市中心(大河道一帶)係無份用,如果跟30X/930X咁入埋荃灣,其實同兜山都無乜分別

我無話唔比直車上葵,之前都有提及38非繁時兜埋石蔭安蔭,講緊東行全程可能多5分鐘,西行因為本身38兜葵芳,新走線葵盛唔會慢左
甚至38非繁基本班次密過40P一倍,反正點搞石蔭安蔭都係尾站

人口方面,其實象石+梨木樹、上葵同荃灣西+灣景麗城+深并青龍頭各自都擁有4個區議會選區,不論40P定234C都大約服務到8個區,無話做少左客
SE7378 發表於 2017-9-2 09:50 | 顯示全部樓層

歸根究底,樓主都係一心一意同隔離 po 鬥氣啫。

40P/234D 明明可以各自全日,我就唔明點解要咁執著 234C 啦。

追源溯流,長沙灣道 <> 尖東一係搵 6 號仔拉去麼地道(反正而家都唔拆尖碼巴總囉),
一係學屎忽數專員套理念話齋,趕曬落地鐵好過 ……

評分

參與人數 3aPower +3 HugeC +18 收起 理由
GW4866 + 1 + 5 同上葵對著幹
流星☆雨 + 1 + 10 我都唔明點解要咁執著 234C 啦。.
S3BL100 + 1 + 3 一心一意同隔離 po 鬥氣

查看全部評分

曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲。
流星☆雨 發表於 2017-9-2 19:36 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2017-8-31 09:35
咁佢哋「爭取40P全日」都係想要東九龍車啫,又唔係非40P不可,只係有40P喺度就爭取40P,如果要佢哋同葵盛 ...

本來唔想再應呢位似曾相識既包拗頸樓主,但都係應下啦

睇區會紀錄已經可以見到,40P全日呢個框架係東北荃葵地區共識,
除左令到象石梨木樹快啲貴啲之外,實在睇唔到有幾大理由要放棄
即使樓主方案個總覆蓋可以做多個葵涌新區都係咁話

荃灣方面,明文黎講確實無見到有人要求234C全日,
麗城都有左40號,
郊區伍議員直頭係唔想同東北荃夾份,寧願西約甚至深井自己獨立成線
呢d都係擺在眼前black and white既

而且東北荃以公屋為主,對價格敏感既公屋居民係咪會接受加成1.4係個問題

反而西約同深井由10.1加到10.8阻力會細啲,甚至無
趕客路上 理_得你