hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 增加巴士專線
開啟左側

[其他] 增加巴士專線

colby 發表於 2017-9-2 13:39 | 顯示全部樓層

whitehippo 發表於 2017-9-2 10:56
彩虹交匯處應取消彩虹站A2出口的小巴落客區,然後要求小巴16線搬上坪石交匯處上蓋上落,而非增設專線
...

平台落橋後切唔到慢線去彩雲商場
除非放棄彩雲商場呢個中心點
所以平台落成後 堆彩雲線淨係得一條16B搬左上去
同埋平台依家都唔多夠位
單靠16B條單坑應該都放唔落16號呢條大線
284 發表於 2017-9-2 15:59 來自手機 | 顯示全部樓層
私家車出牌氾濫,劃咩線都冇用。
流星☆雨 發表於 2017-9-2 18:57 來自手機 | 顯示全部樓層

私家車泛濫+1

講到彩虹一帶,我反而認為經牛池灣村往觀塘道既路線要左穿右插好費時,出牛池灣村站上橋,同埋落橋要同觀塘道往偉業街天橋既車交叉,搞到S形橋成日塞車
JF2004 發表於 2017-9-2 21:18 來自手機 | 顯示全部樓層

其實好多大路都可以開條淨係俾巴士、的士同埋車上有兩人以上嘅車
樂仔〞 發表於 2017-9-2 23:03 | 顯示全部樓層
彩虹交匯處 U 型橋塞其實好多時都唔關個交叉事D 車行 U 型橋後直去龍翔道嘅車本身就唔多
如果要去龍翔道 / 大老山隧道 / 新蒲崗都會事先上龍翔道天橋

係要入彩虹邨通道先要行 U 型橋

而家係盞燈放唔夠車先搞到成日塞返落觀塘道
間唔中都見到清水灣道無乜車落山,但 U 型橋條龍就排到長一長

彩虹交匯處基本上係死症無得搞
龍翔道天橋兩端都要做大型交叉走位,係咁短距離咁大車流咁樣交叉法,D 車唔塞先奇 ...
 樓主| 巴士的膠 發表於 2017-9-3 14:23 來自手機 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2017-9-2 23:03
彩虹交匯處 U 型橋塞其實好多時都唔關個交叉事D 車行 U 型橋後直去龍翔道嘅車本身就唔多
如果要去龍翔道 /  ...

我講太子道東去龍翔道嘅車要喺燈位前cut去左線,落橋上山嘅車會cut去右線(避免牛池灣街市比27/29M頂死)

講開其實27/29M個站都好阻路下,但應該好多人都想26M都停埋呢個站(平台個站相對牛池灣街市係相當唔就腳)

觀塘方向,除非起多條橋,由小巴1A/11站頭開始,駁觀塘道東行左線,但配套都係極麻煩
THomas20010808 發表於 2017-9-3 16:11 來自手機 | 顯示全部樓層

其實彩虹交匯處U型橋後慢缐劃巴士専缐長綠是否可行?
THomas20010808 發表於 2017-9-3 16:16 來自手機 | 顯示全部樓層
這裏劃成可以直去,讓私家車盡量行這一條路,又是否可行?
樂仔〞 發表於 2017-9-3 16:34 | 顯示全部樓層
THomas20010808 發表於 2017-9-3 16:11
其實彩虹交匯處U型橋後慢缐劃巴士専缐長綠是否可行?

清水灣道變咗單線入龍翔道一樣大鑊
根本係要將 D 線唔好再停啟泰苑,減少 U 型橋個巴士車流
樂仔〞 發表於 2017-9-3 16:34 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2017-9-3 14:23
我講太子道東去龍翔道嘅車要喺燈位前cut去左線,落橋上山嘅車會cut去右線(避免牛池灣街市比27/29M頂死) ...

太子道東去龍翔道嘅車其實唔多,通常都係上山為主

不過 27 29M 牛池灣街市個站的確係好阻街,加埋側邊條天橋搞到得返單線行
但呢到以前本身有站,係起清水灣道 8 號先臨時取消,而且唔擺站,班客即刻唔搭九巴上山 ... 到時用小巴載班客就仲多車仲衰 ...