hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 39X 荃景圍 - 大學站
開啟左側

39X 荃景圍 - 大學站

ES6048 發表於 2017-9-5 17:54 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

建議原因:

荃景圍、愉景新城及大學站都是城隧路線網絡的盲點,
故建議開辦39X線滿足上述乘客的需求。本線亦可作為49X輔助線,
分流部分49X荃灣往返沙田市中心的乘客,減輕其負擔。
本線亦可為中大師生提供多一個上學的選擇。

服務時間

每日

荃景圍/大學站開 0600-2330

班次:
星期一至六

荃景圍/大學站開

0600-0630 15
0630-0900 10
0900-1600 12-15
1600-1900 10
1900-2300 12
2300-2330 15

星期日及公眾假期

0600-0800 15
0800-2200 12-15
2200-2330 15

在大學本科生輔導日、畢業禮等特別日子,
本線可因應需求加強班次。

用車:12-14部ATENU/ATE/3ASV/ATR
沙田廠及荔枝角廠各出6-8部車

車費:9.4
分段收費:
城隧轉車站往大學站 1.0
過城隧後往大學站    5.0
沙田市中心往荃景圍 8.1
城隧轉車站往荃景圍 免費
過城隧後往荃景圍    5.8
荃灣眾安街往荃景圍 4.3

行車路線:

荃景圍往大學站:
荃景圍、美環街、愉景新城巴士總站、西樓角路、大河道、青山公路荃灣段、城門道、西樓角路、
蕙荃路、荃錦交匯處、象鼻山路、城門隧道、城門隧道公路、大埔公路沙田段、
沙田鄉事會路、大埔公路沙田段、沙田市中心巴士總站、沙田正街、橫壆街、源禾路、
沙田鄉事會路、大埔公路沙田段、吐露港公路、澤祥街、大學站通道。

大學站往荃景圍:
大致相若。本線沿原有路線過城隧後,跟49X行法至青山公路荃灣段,
再直行經西樓角路、美環街、荃景圍返回總站。

歡迎討論~
ate214 發表於 2017-9-5 17:55 | 顯示全部樓層
48X頭站範圍既愉景同福來何來飽和?
EX-TL 發表於 2017-9-5 18:44 來自手機 | 顯示全部樓層
不如為唔係去沙中的49X乘客加快車程, 不入沙中, 行富豪濱景落大老山公路去大學站, 讓富豪濱景有全日車去中大.
10598C 發表於 2017-9-5 18:52 | 顯示全部樓層

有冇考慮做埋白石角科學園?
EX-TL 發表於 2017-9-6 00:42 | 顯示全部樓層
科學園呢啲位拉入去收費未必收高一級, 就算收高一級, 都唔及轉車錢咁多, 但車就可能要加多一部, 擺低班客在大學站轉272A/K, 或者早繁城隧轉定43P好過.

白石角應該係留俾大埔線做先啱.
10598C 發表於 2017-9-6 01:15 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2017-9-6 00:42
科學園呢啲位拉入去收費未必收高一級, 就算收高一級, 都唔及轉車錢咁多, 但車就可能要加多一部, 擺低班客在 ...

嘩搭三程車去科學園...

其實我諗樓主本身設計39X係為咗覆蓋城隧而家覆蓋唔到嘅地方 咁砌完條線出嚟到最後原來都仲係覆蓋唔曬 有冇需要咁點到即止?有種到頭唔到岸嘅感覺

始終大學站唔同沙田站咁大 接駁能力同使用人數遠不及沙田多 難以做到263效果(如果入埋大埔墟站又唔同講法)

同埋大學白石角屬於沙田區 用大埔線做始終唔係咁理想(唔係自打嘴巴 只不過係“冇”咁理想) 一直以嚟其實大學都冇乜對外長途線

而大埔/北區開出途經大學白石角全日線更只有近年開辦嘅74D 一邊就收北區價 一邊收大埔價 但係明明係沙田區上車...

btw其實係啱啱好收高一個收費等級 16公里 vs 19公里 鍾意嘅收到上限13.2又得

bbtw啱啱睇左RPP個38B 都唔明點解行青沙唔行城隧... 又唔係唔知青沙啲轉乘有幾雞肋架啦...
ricky 發表於 2017-9-6 09:26 | 顯示全部樓層

可否入咗海濱,然後沿關門口街,綠楊新村再上城隧?
EX-TL 發表於 2017-9-6 12:31 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-9-6 01:15
嘩搭三程車去科學園...

其實我諗樓主本身設計39X係為咗覆蓋城隧而家覆蓋唔到嘅地方 咁砌完條線出嚟到最 ...

繁時開P線特快入科學園就諗得過, 非繁需求有幾高?
10598C 發表於 2017-9-6 16:21 來自手機 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2017-9-6 12:31
繁時開P線特快入科學園就諗得過, 非繁需求有幾高?

仲有白石角上繁出嚟嘅...
EX-TL 發表於 2017-9-6 16:39 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-9-6 16:21
仲有白石角上繁出嚟嘅...

要做又係可以用晨早特別線解決, 根本白石角(豪宅區)+科學園現階段全日需求有限, 係74X夠車拆線, 加上大埔另一端康樂園-九龍坑需要填補當年70X取消一段, 先有得同時做埋白石角, 順便加價, 觀塘都只係開緊60分鐘一班, 仲要唔算多客.

荃灣(城隧)已經有43X開特別班43P做科學園, 需求係夠可以將佢全日, 但係科學園入面有咩咁特別, 會全日夠客? 要說服人加車入科學園前, 起碼272A/K非繁客量同班次都要好好睇睇.

你話開多條線點知又未覆蓋晒成個沙田區, 赤泥坪 九肚山 銅鑼灣山呢D住宅區應該要搵條線填埋佢, 費事又話到「頭」唔到肺?!

再者, 點解硬係要拉條沙田線入大埔區?