hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 沙田往九龍東路線重組建議
開啟左側

沙田往九龍東路線重組建議

expertuser2004 發表於 2017-9-6 18:12 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2017-9-6 15:15
四順要兜晒秀明道安秀道再出返新清都好反胃喎?

依家本身有88X果班藍田客係唔會受呢一組分拆影響,受影 ...

要拉88X 去做四順同康翠, 受影響就不會只有藍田, 而是 88 + 88X 全段所有乘客
唔知寶達同藍田客要兜半粒鐘都上不到隧道不知反應如何(估計藍田反對聲音大得多), 四順客經秀明道安秀道先落返新清上隧道=是頭站上車, 多得九巴全日高效收車方式, 山下有坑寶尚聯盟, 山上有安秀寶聯盟, 己切底地破壞康翠客開新線選擇權.
PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
流星☆雨 發表於 2017-9-7 02:45 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2017-9-6 18:12
要拉88X 去做四順同康翠, 受影響就不會只有藍田, 而是 88 + 88X 全段所有乘客
唔知寶達同藍田客要兜半粒 ...

澄清返,呢個建議係基於前面98C版友建議左條89A 藍田平田↔火炭站做依家88X個範圍

寶達個定線都係行返安秀道走,同依家無分別,只要班次無問題,有位上到車,就無問題啦

88X延長經藍田山、油塘已經無望,將佢地同秀順group埋一齊做亦係一條出路,
同時都係變相將14D全日,回應山區要求全日過山線,同214夾埋就覆蓋到山區啦
依家就係希望透過打散88黎到解決返藍田山、油塘、康翠三區無線個問題

當然啦,整體用車呢個,係成個沙觀線pool黎計一定要加,無得避,
呢個要觀塘區同康翠自己重組其他路線交車出黎啦
趕客路上 理_得你
expertuser2004 發表於 2017-9-8 21:12 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2017-9-7 02:45
澄清返,呢個建議係基於前面98C版友建議左條89A 藍田平田↔火炭站做依家88X個範圍

寶達個定線都係行返安 ...

98C 版友 89A(88X)  藍田平田↔火炭站看過沒大問題, 不過疊左二條線累對累
要諗只剩點放車出黎

89A 編號同小巴撞左
89A 曾經有第一代版本 = 圓州角至官塘碼頭, 由 80X 同 89B 取代的.
依家 89A 編號, 已有九龍專線小巴使用, 是安泰北至淘大花園路線

回正題, 其實依家 214 已可過到油塘, 14D 全日必要性低了不少(九巴沒誘因開條平價線打對台)
主要都是返學返工客, 用來穿山的似乎不太多
康翠客要面對問題是頭站開 + 沒車比佢, 似乎只剩下同山上 / 藍田 parter
應沒可能逆走返去 or 同山下 parter
但希望整時整, 不好整到有 40-60 分鐘一班咁樣就OK

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
10598C 發表於 2017-9-8 22:48 | 顯示全部樓層

expertuser2004 發表於 2017-9-8 21:12
98C 版友 89A(88X)  藍田平田↔火炭站看過沒大問題, 不過疊左二條線累對累
要諗只剩點放車出黎

佢意思應該係 用油塘至沙田線途經秀順取代一直要求緊嘅14D全日
新88X:油塘↔碧雲道↔秀明道↔四順↔新清↔老隧↔沙田

雖然做唔到藍田平田↔秀順 但係加BBI其實又唔係唔得
流星☆雨 發表於 2017-9-9 03:21 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2017-9-8 21:12
要諗只剩點放車出黎

重疊頂多都係彩雲坪石啫,疊少少唔使死嘅

88:安泰、安達、寶達、康盛、翠琳
88X:四順、秀明道、興田、碧雲道、油塘
"89A"(現88X):平田、啟田、匯景、觀塘道

三條線個分工好明顯,就只有車從何來呢個要觀塘康翠自己拆掂

之所以88要用兜寶達呢個方法,係因為希望照顧到最多人,令到最多人可以有線用,
而秀順、碧雲道、油塘亦可以變相有14D全日,
條線去沙田又一定貴過14D,完全符合九巴近年係山區開新線cap水嘅做法

康翠拼寶達、安秀道,起碼叫做有自己點到點線,一定都吸到客搭

一邊回帖一邊檢視呢個拼法,我自己反而認為收費先可能係一個問題,

九巴無可能俾人用7.5搭到入康翠/藍田山/油塘

呢兩條線都可能要做雙向分段或者沙田方向有平價分段……
趕客路上 理_得你
kmb71k 發表於 2017-9-9 20:00 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2017-9-9 03:21
重疊頂多都係彩雲坪石啫,疊少少唔使死嘅

88:安泰、安達、寶達、康盛、翠琳
88X:四順、秀明道、興田、碧雲道、油塘
"89A"(現88X):平田、啟田、匯景、觀塘道

你要架88做完安達臣先落山入寶達兜個圈然後上番山做康盛翠琳?
走線都幾趕客下喎

仲有, 疊少少彩雲坪石冇問題?
條88做彩雲坪石客量都係麻麻地
而家拖埋88X落水, 根本係累鬥累囉
唔係唔駛死, 而係攬炒

以上回應,是否可行?是否合適?
10598C 發表於 2017-9-9 21:56 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2017-9-9 20:00
你要架88做完安達臣先落山入寶達兜個圈然後上番山做康盛翠琳?
走線都幾趕客下喎

又唔覺得入寶達兜圈真係好大問題喎 再唔係唔想用五分鐘兜圈純粹感覺唔好嘅話 其實A26+A29P嗰種拆法又得

不過睇返Google map
翠林開行秀明道雖然里數較少 少0.8公里 但係行車時間多過寶達調頭行安秀道
而如果油塘開過嚟 無論行秀明道定係行安秀道時間相同 但係行秀明道公里數少過行安秀道1.5公里
油塘行秀明道慳多過康翠行秀明道0.7公里

我自己就會選擇康翠有較快車程 而油塘有更短里數去新清嘅路線 亦都變相可以做埋啲流水來往將軍澳至安達同油藍來往秀順

至於重疊白虹彩虹 可以考慮88X(油塘開嗰架)飛走彩雲至彩虹 由88(翠林開嗰架)代替
Snowbb 發表於 2017-9-9 23:01 | 顯示全部樓層
88X 改全日雙向應該唔會仲做到 30 分鐘一班

再強調一次,89X 撤出沙田站冇好處
咁搞仲整到富豪冇車搭要行去河畔

89C 唔經碩門/小瀝源路,但唔係同 286M 捆綁重組?
根本 89C 改完已經做到 286M 既最大作用
10598C 發表於 2017-9-9 23:26 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2017-9-9 23:01
88X 改全日雙向應該唔會仲做到 30 分鐘一班

再強調一次,89X 撤出沙田站冇好處

點解要同286M重組?一條去鑽石山站 一條直去彩虹站 而東西線開通之後 286M好大機會取消
Snowbb 發表於 2017-9-10 13:31 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-9-9 23:26
點解要同286M重組?一條去鑽石山站 一條直去彩虹站 而東西線開通之後 286M好大機會取消
...

正正 89C 改完同 286M 一樣醫院上公路,連接駁大老山基本都可以交比 89C 做
286M 實際上可以取消咁滯