hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 為何「節約能源 暫停使用」的電梯不開放乘客當樓梯使用 ...
開啟左側

為何「節約能源 暫停使用」的電梯不開放乘客當樓梯使用

巴士的膠 發表於 2017-9-11 14:57 來自手機 | 顯示全部樓層

dogdog002 發表於 2017-9-10 22:50
不過咁
呢個問題其實涉及個站幾時起,消防就愈黎愈嚴

反而要諗下舊站得兩條電梯嘅出入口有無得拍埋啲放三條,兩條是旦有一條維修就好麻煩

例如鰂魚涌C出口、藍田站D出口等
 樓主| timewater 發表於 2017-9-11 15:43 | 顯示全部樓層
bam1a 發表於 2017-9-9 17:19
正常亦唔會方便乘客,因爲咁做真係冇必要
請諗吓,有無實際情況會因爲唔係要維修呢D機件原因而要停機俾乘客 ...

好似元朗站咁, 電梯同樓梯唔係分佈得好密

我相信機件有定期維修, 開放俾乘客用問題應該不大
既然花咗咁多錢裝電梯, 當樓梯用, 可以善用資源

同有無需要無乜關係。如果乜都無需要, 起一條電梯同樓梯就夠啦, 有得乘客慢慢排隊
kei_hk 發表於 2017-9-11 15:44 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2017-9-11 14:57
反而要諗下舊站得兩條電梯嘅出入口有無得拍埋啲放三條,兩條是旦有一條維修就好麻煩

例如鰂魚涌C出口、 ...

只係那個年代設計上無考慮過維修/檢查這個問題﹐以為檢查維收在收車時間處理﹐便已經足夠。
但係現實就係運作多年之後﹐總需要大檢大修﹐結果就係其中一條要一段長時間唔用得。
** 都未計日常故障﹐短暫停止運作。

所以﹐近年的新站/新出口一係3條自動梯﹐一係1或2條自動梯+樓梯。
這樣便可以有自動梯停止運作﹐都唔會有重大影響﹐最多只係人流處理慢(eg. 自動梯2上1落變成1上1落)﹐或者要其中一個方向要行樓梯。

bam1a 發表於 2017-9-11 16:56 | 顯示全部樓層

timewater 發表於 2017-9-11 15:43
好似元朗站咁, 電梯同樓梯唔係分佈得好密

我相信機件有定期維修, 開放俾乘客用問題應該不大

元朗站個D叫大得來
隔離更有樓梯個種
乜分佈問題,咪又係闊度大過其他車站嘅車站而已,叫大月台嘅話應該搵落馬洲同尖東
不過唔好意思,個D都係隔離有樓梯嘅,而且都度過電梯密度同預計乘客流量嘅,見到熄咗咪曬幾百卡路里行囉,唔得嘅咪搵第部或者搭lift上囉,簡單
點解要諗住開放一個窄得來個梯級都唔符合消防規定當樓梯嘅電梯俾路人?

定期維修亦唔等於唔會增加維修成本,你估月檢係重新換曬機件咩,只係檢查有無隱患需要排除咋

bam1a 發表於 2017-9-11 17:16 | 顯示全部樓層

>>同有無需要無乜關係。如果乜都無需要, 起一條電梯同樓梯就夠啦, 有得乘客慢慢排隊
兄台,你似乎唔明我講乜無必要
第一個無必要嘅係,多有站面電梯設計都係有backup措施存在,熄咗個大多情況都唔會好阻礙乘客進出,尤其係低人流時段
第二個無必要嘅係我講博覽館個種情況,係當有突發性但非持續性嘅人流都可以直接重新啓動電梯俾個堆人流消化,而唔係你所謂嘅開放停機電梯呢個雞肋措施
第三個無必要係engineering問題,電梯設計唔係用來當樓梯用,當樓梯用只係緊急情況先會提供,既然附近有同樣嘅吞吐量同流量嘅樓梯點解要用開放當樓梯用但會有更多風險嘅電梯?
hokachung 發表於 2017-9-11 23:53 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2017-9-11 14:57

例如鰂魚涌C出口、 ...

鰂魚涌站C出口其實仲有樓梯同升降機(宜家換緊新機),所以封左一條扶手電梯都問題唔大
巴士的膠 發表於 2017-9-12 13:53 來自手機 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2017-9-11 15:44
只係那個年代設計上無考慮過維修/檢查這個問題﹐以為檢查維收在收車時間處理﹐便已經足夠。
但係現實就係 ...

我意思係兩條電梯左右都仲有空間,如果大修時拆哂再移位,係咪可以改造成三條電梯
Mos_Lok 發表於 2017-9-12 21:56 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2017-9-12 13:53
我意思係兩條電梯左右都仲有空間,如果大修時拆哂再移位,係咪可以改造成三條電梯 ...

我諗就算技術上可行,相關通道都要封一段時間,一次過搞掂改裝先開番
舉例如藍田站啟田出口封一條梯都咁大陣象
全封一段時間個影響不敢想像,咁不如由得佢好過
jpoon 發表於 2017-10-11 03:05 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2017-9-12 13:53
我意思係兩條電梯左右都仲有空間,如果大修時拆哂再移位,係咪可以改造成三條電梯 ...

其實我都想知點解地鐵站D扶手梯,梯同梯之間會隔咁開,側邊又有咁多空間
http://jpoon9394.blogspot.com/
s3n370 發表於 2017-10-11 11:46 來自手機 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2017-9-11 15:44
但係現實就係 ...

現實上,要預唔知幾耐壞一次,或三四十年先封一次執,而起多條扶手電梯。
同某D人叫巴士公司/港鐵公司買定批巴士,預地鐵壞車做接駁巴士一樣咁荒謬