hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 荃灣區議員爭取港島東直達巴士
開啟左側

荃灣區議員爭取港島東直達巴士

S3BL100 發表於 2017-9-20 13:33 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-9-20 02:11
介唔介意show the math?
真係見唔到點解一條荃灣線經一經西區,回本人數就會差咁遠

留意我係講緊,點樣同直接用 18X 換 930C 平手,而唔係本身回本門檻幾多

直接用 18X 換 930C,加兩部車;如果爆條新線,20 分一班坐底 8 部車,
cost delta 係 6 部車,每日約 $30000;隧道費點都要俾,可以唔計

我當單程收 $19,每日 0640-1940 對開 40 班車,要每班車做多 19.7 個客
先可以冚返從天而降六部車的成本,而上面我俾既數係 18 個客

其實我唔會懷疑,從天而降成條新線,要平手應該都唔難,不過對比起直接用 18X 換
實在差太遠。唔做西區,甚至唔做北角,
單憑做多少少柴灣、做埋葵興芳大窩口,一班車係咪可以搵多 18 個客,我好有疑問

而你話東區剩係得北角係全日位,呢點我好有保留
太古坊固然只係得兩味有客,但太古/康怡,以至筲箕灣,其實都係全日位
特別係六日,太古城一直都係客倉,682剩係憑呢個位已經足以令條線假日客量相當省鏡
講真,北角既性質,純粹係一個比較旺既舊區,我見唔到同西灣河/筲箕灣有幾大分別
當筲箕灣西灣河出唔到客,北角其實都係不遑多讓
你描述到北角一區救全家,係唔會出現

另外想強調一點,就係住宅區去荃灣一直都係全日有客
只要東區住宅區去荃灣客源做得起,全日就算非繁客量都唔會差
你見其他新界—荃灣線,非繁客量從來唔係低
呢個亦係點解我想條線東區覆蓋最多住宅區既原因

太古康怡假日係客倉,但西灣河筲箕灣,人流點睇都唔及北角;
況且我唔係話因為要做北角而唔做西灣河筲箕灣

反而另一個應該要問的問題的係,因為你幾種定線都係棄北角但筲箕灣打後再拉長,
拉長段有無可能比北角食到更多客

但柴小唔直出就唔吸引,我覺得就無咁易食到更多客

無錯,住宅區去荃灣,全日都有客,不過如果定線唔能夠同時
做到九龍新界人需求較大的地方,就算一個方向多左客,反方向都可能輸突

你一句 “呢種定線係咁多種荃葵走線入面最差”,然後完全唔分析,咁即係點?

然後一句“大涌道工業區、德士古道工業區、大連排要三揀二”,望落鏗鏘有力,但完全見唔到同我個方案有何關係
我個方案明明就係做後兩者最直接走線(怕且你唔會走去飛走荃市?)...........

講真,你企喺楊屋道,要去港島東,行過去荃灣站都已經分分鐘已經用你十分鐘
如果條線楊屋道有站,上車十分鐘已經轉咗出去葵涌道,加多五分鐘已經上到公路
海濱開,跟49X出青公,再跟290,基本上全條線對比港鐵都會有優勢
當然你又可能會話做唔到沙咀道點點點
但條線楊屋道青公都行曬,沙咀道真係必要?

問題唔在於你行晒楊屋道青公唔行沙咀道,而在於條線太兜

真係要同時食晒荃灣東同葵興芳的話,沙咀道、荃富街、青公,類似 31 出西站行法
應該係最直接而且做到最多客的方法,我寧願你咁行仲好。
當然咁行又會對柴灣角/大涌道唔吸引,
而你條定線亦唔打算做佢地

fb.com/scientisthk2usa/
AlphaNonsense 發表於 2017-9-20 20:55 來自手機 | 顯示全部樓層
我諗由荃灣西開,跟31行到大窩口,然後跟290出葵涌,再上西廊去西隧。 港島段跟960X行去新威園,再沿著英皇道去筲箕灣,根682入柴小,用柴東做總站。
castanopsis 發表於 2017-9-20 23:29 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-9-20 13:33
留意我係講緊,點樣同直接用 18X 換 930C 平手,而唔係本身回本門檻幾多

直接用 18X 換 930C,加兩部車 ...
留意我係講緊,點樣同直接用 18X 換 930C 平手,而唔係本身回本門檻幾多. F$ r$ W: Q6 W( m+ c
2 E: \- F. {: I$ g( m  q
直接用 18X 換 930C,加兩部車;如果爆條新線,20 分一班坐底 8 部車,
cost delta 係 6 部車,每日約 $30000;隧道費點都要俾,可以唔計/ n# n) x/ G. |2 O7 z$ t
0 W9 }9 b  O* J" j
我當單程收 $19,每日 0640-1940 對開 40 班車,要每班車做多 19.7 個客
先可以冚返從天而降六部車的成本,而上面我俾既數係 18 個客4 F+ H. B9 n+ w0 i& L
2 d! b! i7 g) f  H  i
其實我唔會懷疑,從天而降成條新線,要平手應該都唔難,不過對比起直接用 18X 換
實在差太遠。唔做西區,甚至唔做北角,
單憑做多少少柴灣、做埋葵興芳大窩口,一班車係咪可以搵多 18 個客,我好有疑問; }( O) U+ e) B% J/ W: w( I$ D+ Z

[/1u

我知你數口肯定精過我
但你咁計有一個非常致命既錯誤
就係你無考慮到,所謂從天而降既6架車,其實最終都係會從其他蝕錢線抽出來
我純粹係無指名道姓而已

所謂從天而降,未必代表間公司要真係從車廠order幾部車過來跑
無論被開刀既,係590,85,定101,部車本來已經全日跑緊,抽過來跑東區荃灣線唔會多咗額外行車成本
所以你所謂既cost delta,係唔存在
我個方案絕對無需要比起你個方案搵多18個客先更加值得做
甚至可能因為實際開刀既線比起18X蝕得更多,而更值得做

(更加得意既係,抽獨市賺錢線,其實都有同樣效果,因為被開刀既線客唔會走,總體成本無多到,但新線做多咗客,新巴鍾意搞2A唔係無原因)
太古康怡假日係客倉,但西灣河筲箕灣,人流點睇都唔及北角;$ o! O" t6 U9 R: p# V/ Y0 D
況且我唔係話因為要做北角而唔做西灣河筲箕灣

反而另一個應該要問的問題的係,因為你幾種定線都係棄北角但筲箕灣打後再拉長,+ K( i$ t9 J, Z/ O# w" i
拉長段有無可能比北角食到更多客

柴小唔直出就唔吸引,我覺得就無咁易食到更多客
& N5 u! F. h; k3 U( I
無錯,住宅區去荃灣,全日都有客,不過如果定線唔能夠同時
做到九龍新界人需求較大的地方,就算一個方向多左客,反方向都可能輸突

講極你都未明白我個立場
我唔係話北角唔值得做,我個package入面,北角遲早都會有荃灣線
差在係group砲台山銅鑼灣鵝頸橋,定東區線做埋

而18P西港島線未開之前既非繁客量,證明北角無你想象中咁多全日街客
我亦認真覺得你拉長去柴小,客量會多過擦邊做得北角兩個站

紅字:
咁你解唔解釋得到點解柴小唔係直出就唔吸引?
行車時間俾咗你
條線跟788出東廊,就算落筲箕灣碌電車路,行車時間只係比直行東廊慢10-15分鐘
計出來,原來連去程789轉鐵都有機會慢過直車到葵芳
已經唔敢提回程789/788灣仔一段要搞幾耐
你可唔可以用數據好明確咁話我知,點解對柴小而言,930C會慢過轉車?

問題唔在於你行晒楊屋道青公唔行沙咀道,而在於條線太兜
4 ]4 ?* W- q8 s2 `
真係要同時食晒荃灣東同葵興芳的話,沙咀道、荃富街、青公,類似 31 出西站行法2 N7 ^# K1 N* K1 f1 i3 {
應該係最直接而且做到最多客的方法,我寧願你咁行仲好。
當然咁行又會對柴灣角/大涌道唔吸引,
而你條定線亦唔打算做佢地: M% ~9 x6 D  F' J
. \; P8 S% o! L  F: G% W3 a

其實我咁既行法,只係比起西站經沙咀道荃富街出,長咗900米
主要係海濱出楊屋道一段

不過你覺得兜,fine
沙咀道—大涌道—西約又得唔得?

要知道,沙咀道沿線旺就係好旺,但人口其實唔多
你要撐得起早繁南行下繁北行客量,做多一個住宅區會有莫大好處
你見早繁934客量都好過930X/930A好多
當然荃富街附近都有一定人口,但講密集程度,都係西約荃景圍穩陣

(就算西約唔得,擺愉景新城都有機會有出奇不意既效果,930X總站係上到唔少人)
S3BL100 發表於 2017-9-22 06:55 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-9-20 23:29
我知你數口肯定精過我
但你咁計有一個非常致命既錯誤
就係你無考慮到,所謂從天而降既6架車,其實最終都 ...

唔可以話你錯,但我覺得你咁講係有取巧成份

因為如果抽車對象同荃葵東區線無關,
唔係事必要開呢條新線,都可以減佢地車,
將資源拎去第二度,或者收起佢

如果今次因為開 930C 而抽其他線資源,就意味住
其他線本來可以節省的資源,慳唔到出來

最後加埋,你都係用多左車,或者慳少左資源

我唔係話北角唔值得做,我個package入面,北角遲早都會有荃灣線
差在係group砲台山銅鑼灣鵝頸橋,定東區線做埋

分開兩條,結果要用多成倍資源,但效益未必按倍增長

咁你解唔解釋得到點解柴小唔係直出就唔吸引?

其實呢個唔止係行車時間的問題,仲有就係觀感問題

你再望下 18X 特班討論,點解咁多人反對,
一個主要原因係定線等同搵柴斜笨,行落一段電車路雖然唔係慢好多,
但無因此避開塞車路段

柴灣跑一段東廊,再落筲箕灣,然後鰂魚涌上公路,都係同一個問題

當然我估你會話我 930C 落一落石塘咀,都係同樣問題,
但至少之前都有一段公路,而且之後直入隧道

不過你覺得兜,fine
沙咀道—大涌道—西約又得唔得?

其實我的建議定線,正正係愉景新城 - 沙咀道 - 荃灣路

沙咀道轉出荃富街,做埋大連排,唔係唔得,但真係對頭站吸引力麻麻

fb.com/scientisthk2usa/
castanopsis 發表於 2017-9-26 06:28 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-9-22 06:55
唔可以話你錯,但我覺得你咁講係有取巧成份

唔可以話你錯,但我覺得你咁講係有取巧成份" f9 s$ l: k0 {, f$ e

唔係事必要開呢條新線,都可以減佢地車,
將資源拎去第二度,或者收起佢
- h) x" X! Q) q
如果今次因為開 930C 而抽其他線資源,就意味住
其他線本來可以節省的資源,慳唔到出來) Y* X8 ^$ ^& d- ~/ h; Y9 r, q

最後加埋,你都係用多左車,或者慳少左資源

我純粹係想講,東區荃灣線唔一定要係屎忽數先值得做
一條賺到錢既線,擺車落去做係好過將堆資源收起
以930C既潛力,應該有能力做到呢一點

而望返新城最近策略,亦無跡象顯示間公司突然收起咗一大堆車擺廠唔出來

環顧四周,堆車究竟放咗去邊?
新巴796P/E/X、930/X,應該吸納咗唔少
而所謂既930C,潛力係唔係差過上面堆線?好明顯唔係
調撥部分cut咗出來既資源落東區荃灣線,符合新城營運方針
唔係事必要為咗打18X主意搞到條線奇奇怪怪
尤其18X本身有轉營空間,就算唔搵930C一換一,長遠都未必會蝕

分開兩條,結果要用多成倍資源,但效益未必按倍增長

講真,銅鑼灣呢個位一直都唔係好適合用中西區西隧線處理

隔離個帖先有人講完,930X銅鑼灣上車,講緊係40分鐘都未上到公路
而一直以來,銅鑼灣上元天西隧線,其實快唔過搭西鐵
銅鑼灣碌到上環先上公路,其實同619碌曬成條電車路,或者35A美孚碌到尖沙咀無分別

北角/銅鑼灣獨立成線,客量再翻倍未必唔可能
試想像,荃灣—銅鑼灣/砲台山/北角,基本盤究竟有幾大?全日七八千應該唔算好大問題
但搵條東區線塞落北角,然後930X繼續做銅鑼灣
全日北角至銅鑼灣一段,我估一日二三千都俾多你
未計如果入北角,東區線後面一段吸引力會進一步下降

而要做大個餅,幾條線之間荃灣區走線可以再分配
東區線(930C)因為港島覆蓋人口大,葵興芳大連排好值得做
但北角銅鑼灣則不然

喺我心目中,長遠可以咁拆:

930      (西站?海濱?)>大窩口/新區>葵興芳>中上環>銅鑼灣
930X    (荃景圍?)>愉景新城>沙咀道>中上環>灣仔>(灣仔道/跑馬地?)
931       西約>荃景圍天橋>沙咀道>銅鑼灣>砲台山>北角
930C    (愉景新城?西約?海濱?)>荃市>葵興芳>鰂魚涌/太古/筲箕灣>小西灣

當然,要達成呢個目標,要先做起930X/930,開930C,然後最後先搞931
漫漫長路

其實呢個唔止係行車時間的問題,仲有就係觀感問題
, C' M/ S; G/ \5 V1 v
你再望下 18X 特班討論,點解咁多人反對,) N( t: h4 i; u) _' D/ m  P2 ]% Z
一個主要原因係定線等同搵柴斜笨,行落一段電車路雖然唔係慢好多,
但無因此避開塞車路段
3 W6 G! w) ^8 G4 @
柴灣跑一段東廊,再落筲箕灣,然後鰂魚涌上公路,都係同一個問題0 c# W" A' t2 ?9 J9 s
4 `& P( [; A6 X4 J2 c
當然我估你會話我 930C 落一落石塘咀,都係同樣問題,
但至少之前都有一段公路,而且之後直入隧道

我一直都認同觀感好重要
但觀感從來都係相對既
問心,對柴小而言,其他交通選擇觀感真係好好?

以小西灣角度
往荃灣方向789轉鐵,金鐘基本上肯定無位坐
企曬成條紅線真係唔見得觀感有幾好
而西港島線開咗之後,連中環上荃灣線都未必包有位坐,你搵788去做駁腳都未必有好處
掉轉方向返小西灣,更加唔使講,788要塞灣北,789更加要塞灣仔道
當然你又可以話班客可以去柴灣轉鐵,避開灣仔塞車
但咁做同時代表班客碌完一條紅線之後,仲要再企多程港島線
930C唔使轉車,由頭坐到尾,觀感其實無得輸

如果柴小可以直出,當然最好
問題係荃灣西隧線,根本無條件做到柴小直出,就算有都頂盡係繁時一兩班
Given that 就算唔直出,930C對比其他交通選項仍然贏緊一條街,拉入去用既資源又唔係多
點解唔拉埋入去服務多8.7萬人?
castanopsis 發表於 2017-9-26 08:57 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2017-9-16 16:27
其實睇930X非繁表現
好難開多條線去港島東

對於大家覺得唔夠客
想再俾多一項數據大家參考

2011年人口普查入面,係有居住/工作地點數據

[url]http://www.census2011.gov.hk/tc/main-table/C204.html

[/url]

有幾項數據值得留意

第一,東區去各新市鎮既工作人口,係19113
通勤需求要再乘二,即一日約40000人人次
荃葵作為新市鎮裡面既工商業大區
有理由相信40000人次分分鐘過萬係去荃葵

而對比其他區又如何?

對面海西貢區,同樣去其他新市鎮通勤人口,係21344
數字上只係稍稍高過東區少少
但就係呢21344人,已經撐起咗290/A、798、99、299四組條線
東區荃灣線,其實係有條件做到290客量

東區,亦係成個港島入面最有條件做到呢個效果既去
西區南區,去新市鎮返工既人口,唔過16000
兩個區加埋都唔夠東區多

而再望返市佔率
東區去新市鎮,巴士只係喺19113人入面,攞到3650,數據奇差
可見仲有好大空間搶

同樣地
荃葵青去港島返工既人口數字,又係非常龐大
每日有69695人來往荃葵青及港島
即相當於每日139390人次
就算得1/4去港島東,港島東客裡面又得1/3喺930C荃葵服務範圍內
潛在客源仍然過萬

而荃葵青去港島既乘客當中,只有24536人次搭緊巴士
巴士市佔連20%都無
同東區去荃灣一樣,仲有大把空間搶

只要新線喺東區去荃葵、荃葵去東區,20000既潛在客源裡面,搶到四五成
已經有10000人
呢個數,拍得住好多大線
ricky 發表於 2017-9-26 09:49 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-9-26 08:57
對於大家覺得唔夠客

而家好多行業office都由中上環灣仔,東移至北角鰂魚涌,甚至西灣河至柴灣,車程對新界西包括荃葵青簡直係地獄,返放工時間開巴士線往返一定有龐大需求。
前荃葵青區居民
tunghang 發表於 2017-9-26 11:33 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-9-26 08:57
對於大家覺得唔夠客

但如果比較返最新2016數字,而家有290後既數據,巴士市佔都係25.5%左右
東區巴士市佔23%,假設新線開後市佔同西貢區相同,東區都係多400-500人搭巴士
kay 發表於 2017-9-26 11:48 | 顯示全部樓層
對於大家覺得唔夠客

搶還搶,定線點定係另一課題

930X同其他大西北線港島段差唔多行法
服務時間都唔短
但係客量不似預期

全程保鐵,筲箕灣去荃灣都唔駛1個鐘
世界很簡單 人類很複雜
樂仔〞 發表於 2017-9-26 15:00 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2017-9-26 11:48
搶還搶,定線點定係另一課題

930X同其他大西北線港島段差唔多行法

大西北同鐵比,鐵路有輕巴同輕鐵拖累,巴士就算輸都唔會輸得太離譜

相反,荃灣線嘅站位置實在太靚,就算話荃灣行返出沙咀道都只係講緊 10 分鐘左右嘅事
但沿路有好多野可以吸引人由嗰邊慢慢行起,唔一定要由沙咀道行

再講,沙咀道嘅旺,係源於區內人流落嗰邊街市多,所以 31 34 36 43 43B 235 243M 等區內接駁型係有客
但 33A 跨區線係沙咀道係半死咁款(雖然老九都有份煮死佢),係行咗楊屋道唔洗同 34 搶客,先有返 D 獨市客搭佢上新區咋
唔好話港島東線,就算 930X 行沙咀道其實我都唔覺得好樂觀 ...