hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 荃灣區議員爭取港島東直達巴士
開啟左側

荃灣區議員爭取港島東直達巴士

Ricky403 發表於 2017-9-26 15:40 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2017-9-26 15:00
大西北同鐵比,鐵路有輕巴同輕鐵拖累,巴士就算輸都唔會輸得太離譜

相反,荃灣線嘅站位置實在太靚,就算 ...

咁沙咀道一帶,自30X改行祈德尊出之後,一直出區都係冇尾站上公路嘅巴士選擇,多數靠行番千色店天橋去保鐵
只不過話佢冇客,又唔係喎
觀荃紅小喺街市街以前日日食好多客
而家有咗40,固然少減啲人,但夾埋42C荃富街出到嘅客量仍然唔差喎
荃富街一帶人流其實不及沙咀道,42C班荃富街客,都會有相當一部分唔想搭鐵/40而行去荃富街
回程更加唔駛講,眾安街係40客倉咁劑

歸根究底,或者係930X站位問題
930X一路停哂海皮,過咗紅隧先轉番入銅鑼灣
俾人感覺就係塞車塞車再塞車
去程沿路站位,得入境大樓最近多人行嘅地方,比較多人用,其他站位都一般
至於回程,我覺得少客係因為班次疏,20分鐘一班好多人唔想等轉搭其他車;同埋太夜就唔會再多客去沙咀道,客源會相對集中番喺大住宅區例如荃景圍、麗城......

.
樂仔〞 發表於 2017-9-26 15:49 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2017-9-26 15:40
咁沙咀道一帶,自30X改行祈德尊出之後,一直出區都係冇尾站上公路嘅巴士選擇,多數靠行番千色店天橋去保 ...

觀荃呢家野又係有 D 搞笑
認真 D 留意客源,其實 D 人係四方八面嚟
荃景圍甚至楊屋道堆工廠區都可以去街市街搭佢
Ricky403 發表於 2017-9-26 18:08 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2017-9-26 15:49
觀荃呢家野又係有 D 搞笑
認真 D 留意客源,其實 D 人係四方八面嚟
荃景圍甚至楊屋道堆工廠區都可以去街 ...

荃景圍去搭觀荃紅小就應該會先搭39M/84出咗荃灣先
但39M/84都會先經地鐵站門口,點解唔去坐鐵?
即係觀荃相比起鐵路,優勢好大
如果照你推斷,其實42C荃富街客都好可能係四方八面行去個站搭
咁既然都要行去熊貓,點解又唔會行去搭鐵?

而家930X,都相信有荃景圍山腰嘅行落去搭,唔係嘅話以愉城住宅分佈,十零個人都未必出到
睇番港島,客源係相對比較散
可能因為港島路況比較差,930X班次偏疏落,好多人上呢部車都係即興

似乎結論係,而家條930X唔夠鐵路吸引同可靠,可以做嘅:

-加密班次
-非繁行林士街電車路,做到香港島北岸相對全日都多人去嘅地方

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
castanopsis + 1 + 5 同意

查看全部評分

.
樂仔〞 發表於 2017-9-26 18:23 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2017-9-26 18:08
荃景圍去搭觀荃紅小就應該會先搭39M/84出咗荃灣先
但39M/84都會先經地鐵站門口,點解唔去坐鐵?
即係觀荃 ...

觀荃快呢個名太響,唔坐鐵真係唔出奇
正如 40 都係過咗咁耐先叫做洗到行石硤尾兜到核爆呢個形象
castanopsis 發表於 2017-9-27 04:38 | 顯示全部樓層
tunghang 發表於 2017-9-26 11:33
但如果比較返最新2016數字,而家有290後既數據,巴士市佔都係25.5%左右
東區巴士市佔23%,假設新線開後市 ...

290開之前,將軍澳一直都有唔少人搭緊/轉緊巴士去荃葵
開290其實唔少客只係左手交右手
加上將軍澳有一半人搭290慢過搭鐵
巴士市佔率無點升到,唔出奇

而你話東區去新市鎮
巴士市佔率只可以升到25-26%
我有保留

一來東區點計,都無將軍澳咁港鐵強勢
斷估唔會好似將軍澳咁難做大個餅

二來將軍澳就話有人本身已經搭緊巴士、出觀塘轉車去荃葵,開荃葵線唔會點提升市佔
但東區唔同,本身搭緊巴士來往新市鎮既,其實係指緊682/680堆逆向客,以及118/102轉東鐵班客
荃葵本身完全係港鐵做曬
開東區荃葵線,唔係左手叫右手,而係直接從其他交通選擇搶客返來

castanopsis 發表於 2017-9-27 05:14 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2017-9-26 11:48
搶還搶,定線點定係另一課題

930X同其他大西北線港島段差唔多行法

930X本身係有條件做得起
宜家望落唔係好標青,原因兩個
第一,做唔到荃灣三大住宅區
第二,班次、服務時間、知名度 都未上到去合理水平
將930X客量問題歸咎於巴士荃葵出中上環競爭力低,我覺得太武斷
我自己就覺得930X慢慢改善上述幾點,遲早會做得起

你第二個推論,係930X做唔起,東區線更加無得做
上面講咗點解你個前設錯
但就算930X真係做唔起,我仍然會對 “中西區線做唔起,所以東區線唔得做” 既邏輯抱好大懷疑

公路線,從來都係越長途,飛公路段越長,越容易打贏港鐵
你可能會問,如果越長越好,點解香港無充斥著 沙頭角—中環、天水圍—小西灣、香港仔—屯門 一類巴士線?
原因好簡單,因為越遠越少人來往兩區,就算打贏港鐵都唔夠客
飛公路既線入面,最有競爭力最好做既,係夠長去打贏港鐵,但又未長到無需求既線

用返西隧線做例子,參考人口普查數字評估出港島需求
北區出中上環,需求只係元朗區既一半(14416 vs 35450)
元朗出中上環,需求又係荃葵青既一半(35450 vs 65190)

結果係點?968/969/967最好做

荃葵東區線,比起荃葵中西區線飛公路段更長,更容易同港鐵拉開優勢
但論客源,上面通勤人數顯示兩區需求唔細
呢種公路線,牌面上係巴士食糊位,原理同上面元朗區去中上環一樣
當然實際上荃灣地鐵平而且算就腳,930C所面對既競爭,會比968大
但至少速度上、舒適度兩項,巴士唔會輸,亦肯定好做過930X

最後,上面講過好多次
東區線,兩邊都有龐大人口同工商業區,可以做到雙向客源
一條線就算客量平平,但兩邊有客,好大機會好做過單向爆曬但另一邊空載

castanopsis 發表於 2017-9-27 05:22 | 顯示全部樓層

大西北同鐵比,鐵路有輕巴同輕鐵拖累,巴士就算輸都唔會輸得太離譜

大西北同鐵比,鐵路有輕巴同輕鐵拖累,巴士就算輸都唔會輸得太離譜$ f1 J  K+ y) |7 R( D2 m0 P$ ?! i/ p

相反,荃灣線嘅站位置實在太靚,就算話荃灣行返出沙咀道都只係講緊 10 分鐘左右嘅事
但沿路有好多野可以吸引人由嗰邊慢慢行起,唔一定要由沙咀道行
8 u+ ]4 r$ H+ f
再講,沙咀道嘅旺,係源於區內人流落嗰邊街市多,所以 31 34 36 43 43B 235 243M 等區內接駁型係有客
但 33A 跨區線係沙咀道係半死咁款(雖然老九都有份煮死佢),係行咗楊屋道唔洗同 34 搶客,先有返 D 獨市客搭佢上新區咋; [3 }- w0 X5 J7 L5 B3 c

33A都可以俾你攞出來講........
條線兜上山之餘,仲差唔多無公路去追時間,緊係差啦
而就算以巴士計,楊屋道沙咀道,行過去搭30X/238X無論服務水準定速度都好過33A
同上面講緊既港島東線無可比性下話

另外
唔好話港島東線,就算 930X 行沙咀道其實我都唔覺得好樂觀 ...

上面講咗點解港島東線會好做過930X
S3BL100 發表於 2017-9-27 05:49 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-9-26 06:28
我純粹係想講,東區荃灣線唔一定要係屎忽數先值得做
一條賺到錢既線,擺車落去做係好過將堆資源收起
以93 ...

雖然係咁,但就算夠車,又夠唔夠人先?

而且佢地已經倒左新資源落去 682B 930X,新資源唔係無止境長有。
我寧願搵一個方法,盡量用現有資源去做

雖則我好同意荃葵東區線潛力大過晒 682B 930X 同新城其他新線,
新城已經無太多擴展空間,唔玩荃葵東區係佢地問題

我一直都認同觀感好重要
但觀感從來都係相對既
問心,對柴小而言,其他交通選擇觀感真係好好

觀感問題其實好難拗

不過你望下 290 到今時今日呢度都仲有人唔鍾意行山,
而事實上,尚德坐 290 分分鐘快過 296A 轉 40

就知道呢點唔能夠單憑行車時間去說服乘客

仲要 290 行山係避塞車,而你建議荃葵東區新線咁行,
係無因為走落筲箕灣則魚涌而避塞車

南港島線通車後情況係點我唔清楚,但通車前
上繁金鐘坐荃灣線過九龍,係仲有位坐的,789 轉 930 根本唔差

無錯回程 788 789 都各自有唔好的地方,不過又唔覺得咁多人嫌 788 慢,
而且另一個選擇係紅隧口坐 118,我好相信柴小往來荃葵,而家係各有各法

其實以柴小人口同巴士佔有率,如果開條柴斜直出去荃灣,
上繁分分鐘仲要比起條筲箕灣北角線更好做
(而呢個行法我覺得完全可以做埋葵涌),問題係只有單向,而且非繁唔樂觀

而你條走線,除左柴小外,最大問題係非繁完全無全日位,
我好相信非繁淨靠一個北角都可以多過鰂魚涌至柴小,始終咁行就唔預食到好多柴小客,
當然假日會好少少,but still

另一方面,其實柴小兜落筲箕灣則魚涌,或者你建議北角經銅鑼灣走,
多用的時間,係多過則魚涌兜北角

而且我就算開左 930C,都無 preclude 過
如果真係有需求,再開多條北角經炮台山銅鑼灣走的可能性,
只係如果只係開得一條,又想用最少資源,一定係糖水道上橋,再做石塘咀

要記住一樣野,做多左客唔代表賺多左

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2017-9-27 05:53 | 顯示全部樓層

唔好話港島東線,就算 930X 行沙咀道其實我都唔覺得好樂觀

其實 930X 行法,已經係重重限制下,食到最多客的方法

要留意荃灣過海巴士線,除左地鐵競爭力比大西北更大外,
另一個問題係就算巴士本身都劃左勢力範圍,
無得一條線掃晒咁多個會有客的地方,影響基本盤

當然荃灣係全日位,會比較容易支持到港島東呢類線,但呢點對 930X 似乎唔適用,
而港島東線一樣要面對勢力範圍劃分的問題,除非運吉招標新線

fb.com/scientisthk2usa/
victor.wai 發表於 2017-9-27 13:06 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-9-27 05:53
其實 930X 行法,已經係重重限制下,食到最多客的方法

要留意荃灣過海巴士線,除左地鐵競爭力比大西北 ...

就係因為咁930X無得停大涌道、無得停皇后街、無得上荃景圍