hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 龍運E34A ,E34B瘋狂脫班
開啟左側

龍運E34A ,E34B瘋狂脫班

gu9434@24 發表於 2017-9-23 20:48 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2017-9-21 22:10
最後52X延長係60M, 60X, 61M, 66各減一部車, 合共減左4部車喎, 青山公路要去旺角有61M轉33A/37/234X, 52X ...

深井呢?
樂仔〞 發表於 2017-9-23 21:04 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2017-9-23 00:24
明明52X密過66X,咁都有得比?
你喺邊個方向邊個站觀察?

我指緊嘅係 52X 以深水埗做總站同以旺角做總站做比較
52X 係假日夜後旺角一班車上得 10 個都無,你唔係同我講咁叫合理呀嘛 ...
隔離 58X 59X 60X 66X 67X 求其搵條都上得多過你啦
shakugan2005 發表於 2017-9-23 21:51 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2017-9-21 22:35
52X拉落旺角多左好多客wor
有咩問題先?

唔通以前52X去深水埗就冇客, 同66一齊等摺, 客量未又唔係差不多? 仲要因為塞車令脫班情況嚴重左! 旺角/佐敦一帶搵日唔塞車先講啦!
shakugan2005 發表於 2017-9-23 21:53 | 顯示全部樓層

原本話要234A減一部車, 唔記得60M定60X係冇份既, 到最後深井上得車既冇因為52X延長而係其他線減車, 當然如果話60M/60X/61M/66經過深井上面既屯門公路就另計

exspeed 發表於 2017-9-23 23:14 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2017-9-23 00:24
明明52X密過66X,咁都有得比?
你喺邊個方向邊個站觀察?

52X 除左部分時間有9-11分鐘外

乜密過66X好多咩??
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
PoohPoohJoe 發表於 2017-9-24 00:18 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2017-9-20 23:26
龍運識聽投訴就唔知等左咁多年先拆啦

E33同E34係出晒名企到上車頂都唔加車

你話開A36/37係有關新路我係同意既
但E34A/B拆線係咪同A36/37直接有關係呢?
如果有關既點解隔左成年先做已經係問題
而且如果我要做大A線個餅
E線更加唔會拆
留一條兜到飛起既E線
落到元朗仲要無位坐既時候
之後就開架A36出黎打救眾生仲唔功德完滿咁吸客?

投訴同有無資源做係分開既
好似而家咁
一唔夠車長就兩邊一齊拉到25分30分
好明顯之前既改動其實已經好憫水
只不過當時車長齊哂人
而家開始多人退休
後生仔又多左其他工選擇
一唔岩就可以走人轉工
流失率高就爆哂問題出黎
唔係話加車就可以加車
龍運車長得500人都無
E線一拆二同開新線跟本無分別
係計劃角度黎講都要時間左計右計啦
除非龍運大到好似九記咁樣幾百條線
咁呢條線拎一部個條線拎一部咪易做囉..

PoohPoohJoe 發表於 2017-9-24 00:19 | 顯示全部樓層

KelvinSJ743 發表於 2017-9-21 09:24
但冇人願意花半小時兜天水圍嗎
所以拆又死唔拆又死

其實20分鐘可以行完天水圍部分
3x分鐘一係上落太慢,一係就係輕鐵燈等好鬼耐..
輕鐵燈呢個問題都無咩得可以解決

PoohPoohJoe 發表於 2017-9-24 00:23 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2017-9-21 10:58
利申: 日常E線返工
A線唔到,想升級保證有位坐
都貴得嚟時間耐咗(青馬轉乘)

其實天水圍個設計就係巴士條路線會經好多輕鐵燈
就算俾你天恆開直落天南走
都係有機會要半粒鐘...
西鐵站右轉,樂湖居右轉,天瑞直去天華T字路口
呢三支真係可以等5-6分鐘先有得你過...
有師兄試過西鐵站番銀座都要50分鐘
rusf101001 發表於 2017-9-24 00:57 | 顯示全部樓層
PoohPoohJoe 發表於 2017-9-24 00:18
你話開A36/37係有關新路我係同意既
但E34A/B拆線係咪同A36/37直接有關係呢?
如果有關既點解隔左成年先做 ...

E線咁爆搵九巴支援龍運得唔得先?
最緊要運吉批姐
繁忙時間城巴都多打仗車

936收皮935全日
hokachung 發表於 2017-9-24 01:08 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2017-9-23 21:04
我指緊嘅係 52X 以深水埗做總站同以旺角做總站做比較
52X 係假日夜後旺角一班車上得 10 個都無,你唔係同 ...

其實屯門公路轉車站先係原因
屯門公路轉車站開左之後,屯門區下路乘客可以先搭59X/60X/63X/66X/67X再轉52X/53/61M
變相只有荃灣區深井一帶乘客需要死等52X,所以52X九龍一段有機會少左人搭
宜家52X旺角+深水埗夠客,如果無延長去旺角,無旺角客之餘,屯門公路轉車站開左本身嘅深水埗客亦會少左,到時就會唔夠客
你見到66X較多人搭都係因為後來加停屯門公路轉車站