hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 其實671客量不是比外界聲稱咁差
開啟左側

[經歷分享/報告] 其實671客量不是比外界聲稱咁差

6516 發表於 2017-9-14 12:44 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2017-9-14 10:47
在銅鑼灣坐返新蒲崗,梗係搭116啦,671變相兜大圈。
城新無ETA,671本身在鴨脷洲開出,萬一香隧或者英皇 ...

我北角上116, 去到sogo先見對面有671, 去到四美街又見番同一部車
我想講嘅係671無定向班次, 就算671北角上車車程快, 到最後計埋等車時間只係同116打和
所以671無咩客肯等其實好大程度關於佢嘅班次
而班次問題係因為路面程況, 經過幾個萬年塞嘅位想快都難
要改善, 一係就改道, 一係就有ETA輔助

8840hung 發表於 2017-9-14 13:29 | 顯示全部樓層
放工返九龍時段, 觀塘道一帶都係一個伏位, 可以無厘頭大塞
ML29 發表於 2017-9-14 13:42 | 顯示全部樓層
106116_1023 發表於 2017-9-13 23:42
有人話收費低,但有冇諗過去南區方向過海前位位收$11.1
用南區價黎做北角至銅鑼灣,分分鐘有賺
有人話要縮, ...

自從某版友代表樓轉型做outlet城後,671其實多了一班坐到利樂街的流水客,尤其上繁有固定上班客支持。
We're part of The Go-Ahead Group
EX-TL 發表於 2017-9-14 14:08 | 顯示全部樓層

ML29 發表於 2017-9-14 13:42
自從某版友代表樓轉型做outlet城後,671其實多了一班坐到利樂街的流水客,尤其上繁有固定上班客支持。
...

係, 有次同阿媽出城搭南港島線去海怡, 最後搭671返觀塘屋企, 在海怡上車時竟然有人落車, 之後去到利東邨, 又有幾個大叔同阿姐落車, 佢地都係利南道同利樂街上車, 呢幾個客已經賺左六七十蚊, 仲有d平時都有o既東區落車客.
stevechau 發表於 2017-9-14 16:26 | 顯示全部樓層
Ming@5119 發表於 2017-9-14 00:21
其實縮去海怡對於減少大部份乘客嘅乘車時間冇咩作用
或者個方向係要諗下點樣理順條走線,令到服務範圍唔 ...

北角還北角...CWB還CWB...如果CWB唔多客其實係咪可以考慮埋香隧直飛去維園呢??
da81 發表於 2017-9-14 16:41 來自手機 | 顯示全部樓層
基本上近幾年巴士公司都積極做大去東九龍區既巴士服務,係奇怪671 越做越縮,你話佢無客我贊成,但前題係因為班次趕客兼勁早收車所致,如果巴士公司肯放資源,將班次做到繁時10 分非繁20 分一班兼延長服務時間,條線客量應該有得救兼可以同地鐵對打
 樓主| ricky 發表於 2017-9-14 17:18 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2017-9-14 14:08
係, 有次同阿媽出城搭南港島線去海怡, 最後搭671返觀塘屋企, 在海怡上車時竟然有人落車, 之後去到利東邨, ...

係唔係兩蚊客呢?
前荃葵青區居民
EX-TL 發表於 2017-9-14 17:20 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2017-9-14 17:18
係唔係兩蚊客呢?

睇外表唔似, 除非內裡殘疾.
 樓主| ricky 發表於 2017-9-14 17:20 | 顯示全部樓層
da81 發表於 2017-9-14 16:41
基本上近幾年巴士公司都積極做大去東九龍區既巴士服務,係奇怪671 越做越縮,你話佢無客我贊成,但前題係因 ...

有站友話齋,可能671全程收得太平,荃灣出中環的港鐵都唔止呢個價,所以heir做。
前荃葵青區居民
 樓主| ricky 發表於 2017-9-14 17:21 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2017-9-14 16:26
北角還北角...CWB還CWB...如果CWB唔多客其實係咪可以考慮埋香隧直飛去維園呢??
...

今日中午由北角搭671去新蒲崗,只係四個幾字,認真夠快。
前荃葵青區居民