hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) [經歷分享] 新界綠小106變了收費
開啟左側

[其他] [經歷分享] 新界綠小106變了收費

york 發表於 2017-9-14 23:46 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

日前在寶琳總站搭106小巴去九龍灣,上車發現八達通顯示是$8.9,我問司機應該是$8.7吧,司機說你照拍卡,找兩毫子給你,我就拍卡,司機立刻找錢給我。但跟著之後十多人上車拍卡,司機沒有找錢,並滿座離開寶琳。
到秀茂坪後,轉分段$7.0,分段應是$7.2,上了共三名乘客,跟著到牛頭角道把分段轉為$5.2,分段應為$4.0,司機叫乘客照樣拍卡,找$1.2現金給乘客。
我估計應是調動一架應是102來行,這分段跟102去新蒲崗方向一樣。
好像小巴106車費$7.2或以下跟港鐵有轉乘優惠,這樣乘客應該失去轉乘了,雖然是幾毫子。
其實以上這樣常見嗎?因為我間中搭,第一次見到以上情況。

KS1014(ATS139)
busfunfun 發表於 2017-9-15 00:17 | 顯示全部樓層

從來冇見過咁古惑既小巴
咁算唔算呃政府津貼
GR1473 發表於 2017-9-15 10:02 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
ricky 發表於 2017-9-15 10:14 | 顯示全部樓層

busfunfun 發表於 2017-9-15 00:17
從來冇見過咁古惑既小巴
咁算唔算呃政府準貼

但呢啲乘客唔係長者客,政府無補貼車費喎。
前荃葵青區居民
ccicoltd 發表於 2017-9-20 01:03 | 顯示全部樓層
看來是馬亞木車輛亂調,而這車八達通機沒有 106 的資料?
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
GA6749 發表於 2017-9-20 22:20 | 顯示全部樓層
不用分那麼細,人人好同通運都係馬亞木
有次坐107喺寶林去尚德,司機用布袋笠住個錢箱再喺上面放幾個兩蚊銀,同時部八達通機出住111個8蚊收費
上車拍卡嗰啲請自行在錢箱上取回找贖都試過
ATR109 發表於 2017-9-20 22:53 | 顯示全部樓層

依家106 牛頭角去九龍灣 分段加到7蚊?
slashkennedy 發表於 2017-10-1 04:06 | 顯示全部樓層
樓主嘅問題等小弟話你知啦
雖然兩間分公司都係馬亞木嘅車但係
101M/102/102B/102S/111係一組 人人好
106/107係一組 通運
只有行106同107嗰幾架LPG短陣有八仔料
其他PSL係2861C嘅都係 人人好 嘅車
八仔冇料好正常要找錢
FOR要坐車嘅人
你想俾貴少少或麻煩找錢定冇車坐?
真正辛苦嘅工作係要忍耐
acc1368 發表於 2017-10-4 02:36 | 顯示全部樓層
49S咪又係咁
現金特價$20(荃葵屯同價,益屯門客順便打埋灣荃紅頂*)
*如果49s飛九龍計 會快過灣荃到千色店福來村
荃>屯$10(8仔$12.X)
客準備拍卡
司機:現金特價$10咋
客:我無10蚊散紙,得$20
司機轉頭叫客照入$20 拎兩個$5俾佢
而重點係司機有成袋五蚊,即係一早預備好哂
灣仔地鐵站.紅頂特快.荃灣福來村
銅鑼灣
toyl 發表於 2017-10-4 13:39 | 顯示全部樓層

slashkennedy 發表於 2017-10-1 04:06
樓主嘅問題等小弟話你知啦
雖然兩間分公司都係馬亞木嘅車但係
101M/102/102B/102S/111係一組 人人好

之前16系某幾位阿頭做果時成日唔夠人要拉102過嚟做,都有7,16系八仔資料,咁而家又點呢?