hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門區議員提倡A33X屯公加站&bbi
開啟左側

[路線計劃/RPP] 屯門區議員提倡A33X屯公加站&bbi

Ganojai 發表於 2017-9-16 11:30 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

要求 A33X 綫設站於屯門公路巴士轉車站及增設相關轉乘優惠

背景:屯門公路轉車站為市民提供快捷省錢的轉乘服務。
A33X 綫設站 於 轉 乘 站 並 加 設 轉 乘 優 惠 , 便 利 來 自 各 區 的 市 民 轉 乘A33X,提升屯門來往機場的交通服務。

建議 : A33X 綫設站於屯門公路巴士轉車站(往九龍及往屯門),並附設轉乘優惠。
請各委員支持。

文件提交人: 蘇炤成 劉業強 陶錫源古漢強 甘文鋒

第一個反應係:吓,你地唔要屯赤喇?
我諗明眼屯門人同各位巴迷都知,屯門機場線一路都唔加屯轉bbi都係為咗速度唔好慢,
甚至為咗日後改行屯赤時候做少咗野。

而且你有條A33同E33入去停都唔夠,重要條快線入埋去做乜?

m_rd08 發表於 2017-9-16 12:11 | 顯示全部樓層
真係好野
隔一日post議員提案又可以呃一呃post
lsc04d11 發表於 2017-9-16 12:35 來自手機 | 顯示全部樓層
我支持架,抽走A33唔入屯轉。抑係倒轉A33一小時2班,A33X一小時1班,你會點揀? 只要A33國泰城特班同A33P堅持唔入就得
dogdog002 發表於 2017-9-16 14:24 | 顯示全部樓層

唔洗講到九巴咁偉大既

佢地成日都強調係兩間公司

所以咩隧道都唔俾BBI

過左一兩年屯轉E33都係施捨4蚊

大欖更加係0

除非有著數果時咪攬頭攬頸囉

天空之神 發表於 2017-9-16 20:18 來自手機 | 顯示全部樓層
而家咪有 $6 轉乘優惠囉
miklcct 發表於 2017-9-17 19:46 | 顯示全部樓層
A33得一個鐘一班,等唔到下下要逼E33去青馬橋轉A車去機場。入埋A33X起碼一個鐘多兩班車,唔使下下要搭E33再轉車。
進智公交
E21A 發表於 2017-9-17 20:49 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2017-9-17 19:46
A33得一個鐘一班,等唔到下下要逼E33去青馬橋轉A車去機場。入埋A33X起碼一個鐘多兩班車,唔使下下要搭E33再 ...

問題係轉車站一到繁時就大排長龍,咁A33X既特快意義咪大打折扣
同埋上得E33就唔會再係青馬轉A車
kmb71k 發表於 2017-9-17 21:45 | 顯示全部樓層
屯門公路條條九巴路線都咁多人搭
點叫人托行李上九巴再去轉車站轉機場巴士?
繁時上車肯定俾人問候

以上回應,是否可行?是否合適?
miklcct 發表於 2017-9-17 21:47 | 顯示全部樓層
E21A 發表於 2017-9-17 20:49
問題係轉車站一到繁時就大排長龍,咁A33X既特快意義咪大打折扣
同埋上得E33就唔會再係青馬轉A車
...

點樣唔會喺青馬轉A車?要搭機場巴士去機場嘅話咪一樣要喺青馬轉A車,唔轉車嘅話部E33咪載咗去東涌?!
而家就係A33X覆蓋唔晒成個屯門,但係A33X又唔停轉車站,咁機場旅客要去機場唯有先用E33,先可以去到青馬橋轉返A車,令到E33載咗啲唔應該載嘅客。
進智公交
樂仔〞 發表於 2017-9-17 21:58 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2017-9-17 21:47
點樣唔會喺青馬轉A車?要搭機場巴士去機場嘅話咪一樣要喺青馬轉A車,唔轉車嘅話部E33咪載咗去東涌?!
而 ...

E33 唔到機場咩而家?