hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴796E開辦及796P服務修改消息
開啟左側

[路線消息] 新巴796E開辦及796P服務修改消息

lsc04d11 發表於 2017-9-25 08:09 來自手機 | 顯示全部樓層

796P尚德人數銳減。。。搬左對面。 尚德人幾次適應方向更改。。。 792M,694,797M(係冇埋)

而796e約0814到達將軍澳站,有批客0805已開始等車,都係無上,甚至無人有興趣去望下796e張豬紙。
ricky 發表於 2017-9-25 11:12 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2017-9-25 08:09
796P尚德人數銳減。。。搬左對面。 尚德人幾次適應方向更改。。。 792M,694,797M(係冇埋)

而796e約081 ...

相信796P好快做到全日,而796X就縮短到紅磡(或者維持不變)。
前荃葵青區居民
castanopsis 發表於 2017-9-26 07:17 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2017-9-25 08:09

而796e約081 ...

796E主要想做九龍灣班客,但之後仲要碌到蘇屋
除咗湊夠里數加價之外,真係見唔到其他原因要咁做

而將南本身已經有條客量唔好既110出九龍灣工業區
條線開來真係完全見唔到有任何存在意義,開線完全係等褶
我一直好懷疑796E/296P只係起動九龍東政治任務

有車,我寧願你試一班
康城清半>直出觀塘>九龍灣工業區
好過

至於796P,係有空間全日,不過要俾時間佢(當然我仍然係好想佢飛走尚德)
S3BL100 發表於 2017-9-26 13:26 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-9-26 07:17

其實我覺得問題唔係 796E 去到蘇屋咁遠,
而係過左九龍灣後同 796C 平行去蘇屋,但沿線除左康城外全部有 796C,
清半至調景嶺無人會坐慢車

另一個問題係,明明係新線,無舊線包袱,都要入彩明街

其實上繁去長沙灣需求分分鐘大過旺角,
796E 大可以九龍灣後直飛太子道西,長沙灣道尾調頭返蘇屋,
行車時間唔會慢過而家條定線,但即刻會有班新客走出來

fb.com/scientisthk2usa/
RobynnNKendyFan 發表於 2017-9-26 14:19 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-9-26 07:17

要屈夠里數其實點解唔拉到上去麗瑤
我會覺得 796E 應該要對開同埋唔好經旺角
呀同埋點解停完清半唔即刻走人......

796P 做埋尚德我會覺得做乜為咗棵樹而放棄個森林
反青沙撐獅隧
m_rd08 發表於 2017-9-26 14:38 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2017-9-26 14:19
要屈夠里數其實點解唔拉到上去麗瑤
我會覺得 796E 應該要對開同埋唔好經旺角
呀同埋點解停完清半 ...

因為796C 0751開左之後就已經係0820
原本中間個班由796E頂替

其實新記都唔洗突登屈里數去加價
是旦加快一段路就可以借機加價
因為本身796系都未收到車費等級表既最盡
lsc04d11 發表於 2017-9-26 19:38 | 顯示全部樓層

m_rd08 發表於 2017-9-26 14:38
因為796C 0751開左之後就已經係0820
原本中間個班由796E頂替

嘩……呢個Point真係中哂。
咁所有客都要乖乖上796E喇。

方議員話暫時係一班,想佢會多幾班,如果又係一班796C換796E,唔知佢又……

仲有,796C往清水灣半島早繁行原線係同796X早繁不入工業邨之路線(只往將軍澳站)拉齊?
定真心避學校車龍?

但會唔會就係入左去就會再多一班$3.4既調景嶺上車客呢?

053h4 發表於 2017-9-26 19:47 來自手機 | 顯示全部樓層
brianlhm 發表於 2017-9-26 20:16 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2017-9-26 19:38
嘩……呢個Point真係中哂。
咁所有客都要乖乖上796E喇。

其實796E係清水灣半島開始同796C同價

lsc04d11 發表於 2017-9-26 20:31 | 顯示全部樓層

brianlhm 發表於 2017-9-26 20:16
其實796E係清水灣半島開始同796C同價

我冇話價錢問題,而係車程及觀感問題。
行觀繞同埋行九龍灣一兩條內街,即使可能FINAL時間差唔多,D人個觀感就係唔想上一條咁既線。但若發現唔上,就要等下一班,一係就每日都遲D出門口算(搭下一班),一係就就範上796E,好少理由會令佢地搭前一班796C。

順手我想提下,796系重組,完全冇理到轉乘。
796X轉797M既轉乘,名義仲係for你去工業邨,但其實死等796X都做到。
其他類近的都不在此列。