hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴796E開辦及796P服務修改消息
開啟左側

[路線消息] 新巴796E開辦及796P服務修改消息

cx838 發表於 2017-9-26 20:39 來自手機 | 顯示全部樓層

其實796P開全日的話,應該係康城入晒伙的日子,而且會係康城站開,經首都,領都,晉海去將軍澳跨海橋,再經將藍隧道出九龍。而死見A29都需要咁改,飛走觀塘黃大仙囉
10598C 發表於 2017-9-26 21:04 | 顯示全部樓層
cx838 發表於 2017-9-26 20:39
其實796P開全日的話,應該係康城入晒伙的日子,而且會係康城站開,經首都,領都,晉海去將軍澳跨海橋,再經 ...

康城入曬夥將藍都唔知開未...
FD_8592 發表於 2017-9-26 21:18 | 顯示全部樓層
今次796系改革 淨係諗到終於有巴士係市區直接去TVB....
castanopsis 發表於 2017-9-27 03:31 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-9-26 21:04
康城入曬夥將藍都唔知開未...

將藍隧道2019年年中通,肯定早過康城全部入伙
藍隧線,未來一兩年寫落RPP,其實差唔多

不過講就咁講,一日未有T2/中九龍幹線,藍隧功能仍然有限
而就算康城入曬伙,康城直出尖咀夠唔夠客仍然好有疑問

宜家夠客既98D做緊16萬人,唔多夠客既296D做緊5-6萬人

我會覺得一條港鐵沿線既將軍澳尖沙咀巴士線
沿線至少要有10萬人口客量先穩陣
而康城就算入曬伙,都只係得六七萬
呢個人口基數,應該夠開自己一條觀塘接駁線,但尖咀旺角都要同其他區一齊玩先有客量保證

到時796P點行,其實又係好有想象空間
尤其將南一條線做曬太兜,唔理想
如果唔考慮新巴九巴問題,最理想應該係——

路線A:康城>跨灣連接路>調景嶺>尖沙咀
路線B:清水灣半島>將軍澳站>尚德>尖沙咀

或者

路線1:康城>清半>將軍澳站海皮>尖沙咀
路線2:調景嶺>尚德>尖沙咀
castanopsis 發表於 2017-9-27 03:36 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-9-26 13:26
其實我覺得問題唔係 796E 去到蘇屋咁遠,
而係過左九龍灣後同 796C 平行去蘇屋,但沿線除左康城外全部有  ...

同意應該用太子道西追時間
如果過咗九龍灣之後不停站直飛長深荔,然後擺長沙灣,應該去到最尾都仲有一定吸引力
而長工同九工本身有需求既時段,其實差唔多
就算各自撐唔起一條線,兩邊加埋應該都夠做起幾班

不過觀乎上面有人話有796E時段796C成半粒鐘先一班,就真係........
講真,我寧願你拉疏796C早繁落15,然後開兩班796E,好過宜家咁擺明趕客落鐵
反正796C朝早客量又唔係標青
ctb8107 發表於 2017-9-27 11:11 來自手機 | 顯示全部樓層

原來係用796E代796C一班車,咁就明點解新線都要入彩明街,
但調返轉講,應該CXE一齊唔入彩明街啱啲。

另外,雖然796C早繁客量唔靚,但改一班變"特慢",真係講唔通,如果唔加車,不如唔好開796E