hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴796X延長路線消息
開啟左側

[路線消息] 新巴796X延長路線消息

FBI2 發表於 2017-9-17 10:20 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2017-9-17 10:07
28-29公里行個半鐘,以796X客量洗蝕?本身明抈就入到去康城

問題係796X得一水客,拉去工業村頂多兩水,但第二水唔係俾全費呢,頂閘都要蝕.

城仔10,一個單做七八水客,位位3.4,都冇錢賺啦,因為平過籠.

以將來796X既里數,絕對可以收10蚊.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
GK3258 發表於 2017-9-17 10:37 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-9-17 10:07
其實日出康城未來會有條日出大道貫通東西
Google Streetview上面已經可以見到大半條,路況其實相當理想, ...

一來條路比巴士行應該接近唔可能,本身設計已經無bus bay,何況M記點會比你啲巴士入到咁咽喉地帶。依家113想入都已經唔太得(雖然見過偷雞入),何況咁大架巴士?
就算真係比佢行,除非你打算康城後直接上橋走人,否則Z型走線再出番將軍澳,一樣半粒鐘都上唔到將隧。
GK3258 發表於 2017-9-17 10:39 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2017-9-17 10:20
問題係796X得一水客,拉去工業村頂多兩水,但第二水唔係俾全費呢,頂閘都要蝕.

城仔10,一個單做七八水客,位 ...

咁人地心急插旗你吹得佢脹咩,對家290夠可以收十幾蚊為搶位收到唔洗11蚊。
何況新記有得加價
ricky 發表於 2017-9-17 10:45 來自手機 | 顯示全部樓層

放工時間實頂閘
castanopsis 發表於 2017-9-17 11:02 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2017-9-17 10:37
一來條路比巴士行應該接近唔可能,本身設計已經無bus bay,何況M記點會比你啲巴士入到咁咽喉地帶。依家11 ...

條路四線雙程,巴士灣又真係唔係必需品
欣景路798/290系一樣係咁停

而我覺得如果居民肯,港鐵其實唔會有幾大阻力
你估港鐵真係計較堆車費收入?人地整康城出來,係為咗賣樓
你交通方便推高樓價,港鐵仲開心

至於你話Z型走線,出返將軍澳30分鐘都入唔到隧道
可以話你聽,796X/98S直行環保大道,繁時一樣30分鐘入唔到隧道
浪費時間既從來唔係康城一段,而係視乎出到將軍澳條線點定
講真,就算日出大道唔俾巴士行,康城規劃都仍然係幾有利巴士發展
就算你只係直行環保大道,都已經可以食到大半個康城既客,仲要大部分居民行去港鐵站唔方便
覺得康城巴士線難定,不如走去啟德望下,仲衰(要入邨就要沿路出入兩三次)
castanopsis 發表於 2017-9-17 11:03 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2017-9-17 10:45
放工時間實頂閘

唔使延長
宜家下繁出九龍已經頂緊

castanopsis 發表於 2017-9-17 11:09 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2017-9-17 10:20

城仔10,一個單做七八水客,位 ...

最理想最理想係做到三水客(工業邨康城—將軍澳、將軍澳—土瓜灣、土瓜灣—尖東)
但有幾多班做到就真係好成疑問

講真,我都好懷疑796X條數靚唔靚
觀延通車之後條線客量確實係跌咗,而且班次唔穩定之下好多車客量都唔平均.......

053h4 發表於 2017-9-17 12:06 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-9-17 12:34 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2017-9-17 12:06
新城港島大把線客量差過796X

一條線見紅定綠字,唔係只係講客量,仲要視乎成本
而影響成本既,包括行車時間同里數

假設一個鐘成本$300,796X如果真係行90分鐘,回本人數係高達60個全費客
就算以現時77分鐘計,回本人數都要上到52個全費客
其實好難達標

同樣既數字,隔離條798只係39個

至於你話港島堆線
無錯,有理由相信唔少線其實蝕緊錢
例如2號,回本人數係76個全費客,全日分分鐘八成班次都無咁既客量
非繁成日見得20個喺車上面,就算流兩轉水應該都蝕到嘔
我會覺得新城從來都係靠過海線、B線去搵錢
LAK2 發表於 2017-9-17 15:00 | 顯示全部樓層

關於796X收費問題, 以前都講過, 如果佢係尖東/康城一次過延長, 就可以加價, 即例如:

全程 $8.5
紅磡>康城 $7.5
寶盈花園>尖東 $7.5

但佢要分開做, 就幫佢唔到