hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 214週末已加班,幾時到290(A)?
開啟左側

[其他] 214週末已加班,幾時到290(A)?

10598C 發表於 2017-9-17 16:08 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-9-17 13:16
以我理解,邨巴從來都無死過
只係陽光唔做,營辦商轉咗而已
現時仍然有邨巴往返坑口/寶林同荃灣,班次走線 ...

係將藍開通之前 我諗最大可能拆線應該會係咁:
290 坑口↔荃灣 跟現有路段去荃灣

290A 康城↔荃灣 將南段跟E22A兜圈 做大流水 繁時可以考慮開秀茂坪去荃灣特班

290X 全日 總站不變 去程加經調景嶺 同時去程飛走茵怡至馬游塘沿路 回程食埋流水落將南

至於班次方面 拆線之前可以考慮
290: 10 30 50
290A: 00 10 20 30 40 50
啫係290A直接全日10分鐘一班
又或者290A全日開短棍去秀茂坪就止步

拆線之後嘅話
290A 290X聯合10分鐘一班
290同290A夾時間 都係聯合10分鐘一班
hadboy5 發表於 2017-9-17 16:46 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-9-17 16:08
係將藍開通之前 我諗最大可能拆線應該會係咁:
290 坑口↔荃灣 跟現有路段去荃灣

保守估計係加多條寶琳坑口的分支線,繁忙時間
KC3555 發表於 2017-9-18 16:23 來自手機 | 顯示全部樓層
三巴合一 發表於 2017-9-16 19:07
根本上290系九巴都係迫住開,係有人追揼佢先捨得做,所以簡單講對住荃葵青九巴線,要加要減都唔需要客氣, ...

巴士公司無需要和自己荷包鬥氣
icecone 發表於 2017-9-18 19:02 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-9-17 11:50
我覺得無加班同聯合班次都有少少關係宜家個問題係,繁時前後同假日客量,應該要各自開15分鐘一班
但因為 ...

點解冇得加到15分?

290開00 15 30 45
290A開07 22 37 52

三巴合一 發表於 2017-9-18 19:16 來自手機 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2017-9-18 22:54 | 顯示全部樓層
三巴合一 發表於 2017-9-18 19:16
九巴有心開晨早就開,好似73x咁,將軍澳並不是今日才發展

九巴一向開線傾向區域向CBD,流向一定有保證。今日政府要將九龍東設為CBD,所以九巴大膽開東九線,開始縮尖沙咀線班次。
一個區去一個區,九巴就係唔敢同自己荷包鬥氣,所以好審慎去度呢類路線嘅效益。尤其是如果唔係上水去屯門44系爆到死,都唔會產生261/261R。
一個區去一個區涉及資源,司機,數據同公司財政嘅膽量。我哋未開會知290系會受歡迎嗎?唔係後來發現比798更爆,大家都係空口發白日夢。
九巴母公司載通仲要係一間上市公司,要向股東交代,一下油價爆升到死,九巴又要走返何達文條路,乜都CUT。
細路,你估營運間公司(上市公司)好似玩泥沙咁咩?
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
castanopsis 發表於 2017-9-20 02:29 | 顯示全部樓層

icecone 發表於 2017-9-18 19:02
點解冇得加到15分?

290開00 15 30 45

唔係唔得,無咗個聯合班次而已
AVW28 發表於 2017-9-20 07:42 | 顯示全部樓層

開左兩年幾既將荃,客量已穩步上揚。其實有需要既話,巴士公司應該要加班。
LL3850
HR1377 發表於 2017-9-20 08:06 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2017-9-16 21:33
龍翔道冇位坐? 搭40囉。黃大仙上唔到車? 搭40囉。咁仲駛唔駛加班?

龍翔道d乘客嫌40兜美孚浪費時間

不如等油荃線開,相信分薄左290系荃灣客量

油荃線幾時正式開辦﹖
leungky0528 發表於 2017-9-20 09:22 來自手機 | 顯示全部樓層

AVW28 發表於 2017-9-20 07:42
開左兩年幾既將荃,客量已穩步上揚。其實有需要既話,巴士公司應該要加班。
...

即係巴士公司發現私底加無法令客理解佢平日苦心嘅
佢有理無理推290X全日可能仲有用啲