hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 930x 客量統計
開啟左側

[經歷分享/報告] 930x 客量統計

kay 發表於 2017-10-28 11:25 | 顯示全部樓層

930X係宣傳唔多情況下
下繁工廠區執到十幾個人出港島,都算係咁
但倒轉睇沙咀道已經唔多客

不過咁又反映一樣野
服務時間能否配合需求
其實重要過係咪開FULL DAY
如果下繁唔經工廠區,就只會得廿幾個過海

中午因為工廠區無咩人要過海,住宅區都少人過海,
生意仲難做過下繁
世界很簡單 人類很複雜
castanopsis 發表於 2017-10-29 11:16 | 顯示全部樓層
dydx 發表於 2017-10-28 08:50
上次非繁搭,同一段路只用了2分鐘
非繁工廠區冇人上,今次有十幾個
上次都係滿樂上車,15分鐘已經到西隧口

講真,荃灣入南區,要做到一粒鐘內既交通選擇應該唔多?
我自己就覺得930X<>970/X應該係有吸引力
純粹係無宣傳之下知名度始終欠奉

而上面成班版友話全日其實無用
我又好想問,如果930X唔全日,呢類轉乘可以點宣傳?
Snoopy@FB8617 發表於 2017-10-29 13:18 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-10-29 11:16
講真,荃灣入南區,要做到一粒鐘內既交通選擇應該唔多?
我自己就覺得930X970/X應該係有吸引力
純粹係無 ...

搭鐵由荃灣到黃竹坑八個字
轉埋車同樣應該都係一個鐘搞掂
反而係西區瑪麗一帶優勢會大唔少

上面咁啱有車轉就幾吸引既
但係970/970X係西隧口都唔係包上到車
更唔講班次幾浮動

再講搭鐵轉埋車點計都係廿蚊樓下
而家咁轉拉均都要廿蚊一程以上

如果新城係有心既
最起碼都應該加返個合理既轉乘優惠先再講野
佢肯開拓成個港島來回荃灣既客源
咁全日會合理好多
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
053h4 發表於 2017-10-29 14:38 來自手機 | 顯示全部樓層

樓主| darrelclever 發表於 2017-12-1 21:24 | 顯示全部樓層
今天 1700 摩頓臺開 930X 客量簡述
用車: #6388 UM8483
1700 摩頓臺 +2
1712 怡和街 +6
1713 堅拿道東 0
1714 北海中心 +2
1717 軒尼詩道官立小學 +3
1718 修頓球場 +10
1719 晏頓街 0
1720 太古廣場 +5
1721 中銀大廈 0
1724 利源東街 +2
1725 中環街市 +1
1729 永安中心 +7   (共38人過海)
1737 西隧口 +3

1750 龍德街
1755 戴麟趾夫人診所
1801 愉景新城

銅鑼灣到愉景新城 只需1個鐘 都好快
但呢個時間都係得<50人 個人所見 960/962系 已經頂閘
真係要加加油
kay 發表於 2017-12-4 07:34 | 顯示全部樓層
其實930X怡和街站牌.係一塊大牌
948變左做2奶UNDER佢

不過講咩都假,上客人數說明了現況
起碼都有唔少人見到條線銅鑼灣上客唔算多

人家948唔係開足FULL DAY都好多人搭
930X接近FULL DAY,按呢度D版友神邏輯,應該比948好客,但事實又唔係

黎緊又要面對934加時,930X要諗下計仔了
世界很簡單 人類很複雜