hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 930x 客量統計
開啟左側

[經歷分享/報告] 930x 客量統計

樓主| darrelclever 發表於 2017-9-16 22:33 | 顯示全部樓層

mrkelvinyu 發表於 2017-9-16 22:22
其實唔該930X去程港島走線執執佢,
改返跟962 969咁行哂成條軒尼斯道就算,
而家咁行仲要銅鑼灣客陪行紅隧 ...

咁灣北客會嘈
kay 發表於 2017-9-16 22:39 | 顯示全部樓層
三巴合一 發表於 2017-9-16 21:59
非繁條條線都掂既話,先再質疑930x,
如果唔係就係選擇性作出攻擊

930本身非繁客量都唔標青

係城巴一廂情願想做環宇姐
又唔駛招標
結果非繁得個吉

再講,有晒數據證明暫時效果唔理想
你話我選擇性作出攻擊算唔算老屈?

係另一個主題,我都有講九巴613/673非繁唔掂

如果唔係有934

我覺得930X要非繁有一定客源
上荃威/去麗城係出路

好過依家環宇唔係多客仲要搬龍門等埋海之戀

海之戀仲近港鐵站

世界很簡單 人類很複雜
三巴合一 發表於 2017-9-16 22:40 來自手機 | 顯示全部樓層
AV513--HU208 發表於 2017-9-16 22:42 | 顯示全部樓層

其實行晒成條軒尼斯道,慢慢塞燈過去真係好唔開胃
平時就算 962 969 嗰啲去到灣仔都係無乜客剩
快快趣行外邊飛去銅鑼灣仲好啦
kay 發表於 2017-9-16 22:42 | 顯示全部樓層

但依家走線搞到愉景尾班車平日要兩個鐘先到摩頓台
世界很簡單 人類很複雜
AV513--HU208 發表於 2017-9-16 22:48 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2017-9-16 22:42
但依家走線搞到愉景尾班車平日要兩個鐘先到摩頓台

其實平日應該唔使兩粒鐘
之前見過 1730 嗰班,1820 左右去到波斯富街
然後 1900 開番返荃灣
照計 1800 嗰班銅鑼灣開 1920
但係坐開 1920 嗰班車都準時到達

你見到一次要兩個鐘
唔代表一定係要兩粒鐘至行完
kay 發表於 2017-9-16 22:58 | 顯示全部樓層

AV513--HU208 發表於 2017-9-16 22:48
其實平日應該唔使兩粒鐘
之前見過 1730 嗰班,1820 左右去到波斯富街
然後 1900 開番返荃灣

上次我係1945係SOGO門口見到930X往銅鑼灣
唔係1800開,唔通1730開咩
當然兩個鐘唔一定日日有,但經驗話我知有機會

直行電車路去銅鑼灣雖然唔係快
但起碼唔會受紅隧擠塞影響太多

930X塞完交廣,塞入境處,再塞景隆街
每度搞多你20分鐘乘3都變左60分

灣北講真行條天橋唔過份
電車路仲方便前往灣仔道/莊士敦道/大道東客

一係好似978,金鐘站唔入,經政府總部
世界很簡單 人類很複雜
JU2541 發表於 2017-9-16 23:06 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2017-9-16 22:58
上次我係1945係SOGO門口見到930X往銅鑼灣
唔係1800開,唔通1730開咩
當然兩個鐘唔一定日日有,但經驗話我知 ...

你上次好似係港島大塞車
頭班 A 仔 2000 入西環果日喎

邊有得作準
同一日 930 都唔知行左幾耐

人一九,腦便殘
JU2541 發表於 2017-9-16 23:09 | 顯示全部樓層
AV513--HU208 發表於 2017-9-16 22:14
海之戀靠近荃灣西,同沙咀道都有啲距離
有關係嘅應該係 930A 多過 930X

930A 回程班次少又經常不穩
灣北開出黎又塞
金鐘又塞
轉出去交易廣場又塞
乜客都比人倒哂

人一九,腦便殘
三巴合一 發表於 2017-9-16 23:29 | 顯示全部樓層