hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 234x 有無得學41A 拆線
開啟左側

[其他] 234x 有無得學41A 拆線

da81 發表於 2017-9-17 17:50 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

每次搭234x 架車去到ssp 樓上都一定坐滿要企人,而其實架車響tst 至 mk 段都上唔少人,假如佢跟41a 行又可以立埋大角咀客,照計應該做得住

Mk 後去荃灣既客可以推上30x,  去灣景既客可以用30x 加bbi 補償,有無得諗呢?
shakugan2005 發表於 2017-9-17 18:06 | 顯示全部樓層
幾年前RDP未建議過30X行返西九龍走廊, 只不過配套做得太衰比人BAN左(大約好似係30轉循環線, 縮去美孚兜落荃灣西站再整個30既轉乘優惠出黎), 跟住都唔多覺再有新搞左; 有本事就應該殺左架6號去, 再唔係陰到30~60分鐘一班, 屈人比42A/234X價美孚前落車, 反正大把人搭鐵6號都係有車就上咁姐, 資源運用上不如用埋42A/234X
hk20020062 發表於 2017-9-17 18:23 | 顯示全部樓層
撈埋 30X 玩 68X 模式囉
剩係做荃景圍、西約,大涌道走;柏景灣 / 尖東站
PF2802 發表於 2017-9-17 18:32 來自手機 | 顯示全部樓層

hk20020062 發表於 2017-9-17 18:23
撈埋 30X 玩 68X 模式囉
剩係做荃景圍、西約,大涌道走;柏景灣 / 尖東站

30X 應該執唔少美孚至黃埔喎
hk20020062 發表於 2017-9-17 18:38 | 顯示全部樓層
PF2802 發表於 2017-9-17 18:32
30X 應該執唔少美孚至黃埔喎

不過算啦
家陣 30X 做埋 QE 回扣
只會繼續頹落去
currypig 發表於 2017-9-17 18:41 | 顯示全部樓層
另一條潛力拆線,應該到 35A
呢條都係經常爆,夜晚十點都頂住閘上青山道
流水成份太高
clivetock 發表於 2017-9-17 18:45 | 顯示全部樓層

currypig 發表於 2017-9-17 18:41
另一條潛力拆線,應該到 35A
呢條都係經常爆,夜晚十點都頂住閘上青山道
流水成份太高

個人認為拆35A/31B一組應該比30X/234X容易,至少35A/31B葵涌走線相近,將31B拉上安蔭即可;相反30X/234X荃灣各自去唔同山頭而且30X有一批難以處理嘅流水客
Ricky403 發表於 2017-9-17 20:05 | 顯示全部樓層
234X客量我見就未至於咁誇張
繁時會有幾班企人上公路,但未至於早到深水埗就坐滿哂

拆線如果用bbi就行唔通
唯一辦法就係拉埋6F 30X落水玩
黃埔僅餘嘅少少流水客同QE社會責任就6F搞掂
不過兩線加埋都係23部車,要兜哂灣景麗城大涌道來回 (至少) 再offer到一個有吸引力嘅班次略為勉強
.
Ricky403 發表於 2017-9-17 20:12 | 顯示全部樓層
clivetock 發表於 2017-9-17 18:45
個人認為拆35A/31B一組應該比30X/234X容易,至少35A/31B葵涌走線相近,將31B拉上安蔭即可;相反30X/2 ...

31B拉上安蔭
車費上好尷尬
唔加價拉長可能越做越頹

而35A改快都係要加價的

30X/234X改就可能唔駛加價
但要砌番條行哂兩個山頭同大涌道又唔會太兜嘅定線
流水客方面搵條6F去做咪得
呢條線都幾近摺線邊緣,攬番個社會責任角色黎做,將來有沙中線都應該保到60分一班
再唔係
行政指令
反正巴士都唔會上到QE平台,比小巴食又得,直接叫人佐敦站出都得啦,女拔個站行番上QE,唔係近佐敦站行過去好多咋
.
clivetock 發表於 2017-9-17 20:36 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2017-9-17 20:12
31B拉上安蔭
車費上好尷尬
唔加價拉長可能越做越頹

如果真係改快35A,太子以北啲客會由31B食晒,應該唔駛太擔心31B嘅客量,況且現時31B兩繁基本上都可以坐滿
價錢方面,如果用35X全日取代35A收8.8都唔算好離譜,依然平過荃灣果兩條一毫子
最重要係兩條線夾埋有30架車,行車時間又比較短(35X一程一個鐘左右,31B正常一程一個鐘內可以搞掂),拆線之後應該仍然可以維持相對頻密嘅班次

荃灣嗰兩條一方面要處理兜兩個山頭嘅問題,而且30X仲多個大河道,拆線之後仲做唔做?另一方面,正如你所講,兩條夾埋得23架車,行車時間又長過東北葵嗰兩條,現時班次已經唔理想嘅情況下,拆線之後班次肯定唔吸引,縮短30X九龍段叫人搭特快234X可能係方法,但係30X又拖住一段流水,用6F代去唔到美孚荔枝角又唔入黃埔區議員未必收貨,到時可能係234X改做旺角特快但係30X要照舊碌到去黃埔就真係唔做好過做