hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 234x 有無得學41A 拆線
開啟左側

[其他] 234x 有無得學41A 拆線

peterkwan 發表於 2017-9-18 15:57 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-9-18 11:00
前幾年 30X 上 RPP 果次,已知衰左呢個位

當然之前反對唔代表今日都反對,但 30X 又俾 QE 問題綁住,

6F 收得太平 (重平過 212),就算改到同 30X 一樣行法, 如果唔加價都無法用佢來取代 212 (無理由要為取消 212 而賣大包減價,因爲影響深遠)。

所以先逼住用 30X.
DK704_3N133 發表於 2017-9-18 16:44 | 顯示全部樓層
3asv@59x 發表於 2017-9-18 00:30
35A果邊應該同36B去拆
因為36B原有長沙灣道果堆客可以用36A去做
將36B改為去尖沙咀東

35A同31B(經兩蔭) 1 group
36B同36A(改去旺角/或經旺角去東京街) 1 group
32就石蔭/象山逆走去荃灣轉BBI 234X同30X
咁就上葵梨木荃灣都有快慢線

最好全部係美孚BBI,咁任何一個地方都去到佐碼,尖咀同紅磡。

支持遷拆尖碼及灣碼巴總
PKD32 發表於 2017-9-18 17:30 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2017-9-18 05:47
我同意你 30X, 234X 個走線,最少荃灣東 (即近大窩口個邊) 會有返條似樣嘅路線出入九龍 (33A 就不提也吧). ...

如果32要逆走,執咁多條線
應該要搞埋40P全日
GW4866 發表於 2017-9-18 21:10 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-9-18 11:00
前幾年 30X 上 RPP 果次,已知衰左呢個位

當然之前反對唔代表今日都反對,但 30X 又俾 QE 問題綁住,

理想就係兩條(一快一慢)搞掂
唔得既先開30P(同時劏30,遲下都有32H補數)

麗城果邊要快既(其實都唔快得去邊),學你話齋深井搭麗城好d
開條類似234D既物體咁行,當然最盡只係開到30分鐘一班
打開門,行出去,去遠啲!
Ricky403 發表於 2017-9-18 21:41 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2017-9-18 15:57
6F 收得太平 (重平過 212),就算改到同 30X 一樣行法, 如果唔加價都無法用佢來取代 212 (無理由要為取消  ...

QE黃埔流水又唔係真係多客,呢兩毫就算啦
不如比30X縮落尖東慳番行車里數同時間好過

話哂黃埔開出黎就算避開紅隧交叉,行紅磡站再轉番去加士居道,比擺尖東直接轉出去加士居道都會用多5-10分鐘 (視乎會唔會兜番紅磡南道同暢運道有幾多車)
加士居道而家紅磡方向都要同紅隧車龍陪塞、同加士居道天橋落黎嘅車交叉走位先入到蕪湖街;比起停完文明里經眾坊街轉入上海街,再行佐敦道、覺士道、柯士甸道入尖東,預計平均都係多5-10分鐘左右
呢10-20分鐘如果當平均開15分鐘一班咁計,已經夠出少1部車

拉6F兜黃埔,就唔需要額外加車 (當佢停完黃埔跟E23行公主道連接路 - 始終QE問題都係由黃埔提出),只係可能要時間表改九碼遲5分鐘開咁樣
資源方面可以提供更多彈性
呢樣我覺得係九巴而家最缺乏嘅
.
Ricky403 發表於 2017-9-18 21:45 | 顯示全部樓層
DK704_3N133 發表於 2017-9-18 16:44
35A同31B(經兩蔭) 1 group
36B同36A(改去旺角/或經旺角去東京街) 1 group
32就石蔭/象山逆走去荃灣轉BB ...

31B始終收費太平
在商言商,可能重組會prefer 35A自己拆兩條
31B條數唔夠靚就調咁一兩部車去35A/X

36A/36B一組之前都試過,梨樹雙熊唔濟
.
GW4866 發表於 2017-9-18 21:49 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2017-9-18 21:41
QE黃埔流水又唔係真係多客,呢兩毫就算啦
不如比30X縮落尖東慳番行車里數同時間好過

其實最大問題係6F過多兩年好大機會都會摺埋
宜家仲拎佢黎搞盞哂氣,到時一次過執好過
睇下黃埔間小巴公司搞唔搞得成啦
GW4866 發表於 2017-9-18 21:51 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2017-9-18 21:45
31B始終收費太平

我都係咁話,31B減班嘔車比35A自身拆好過

36A/36B方面,當年bam某程度上係因為36A唔加班

另外,就算32唔同36A玩合併而玩逆走,都應盡量縮短
什至唔擺梨木樹睇下開唔開得返象山
我就較支持荃灣東(山上)同荃灣南(山下)繼續分開黎做
DK704_3N133 發表於 2017-9-18 21:52 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2017-9-18 21:45
31B始終收費太平

41A 飛橋都唔係一兩年RIP 傾成的。呢個走線亦都差D難產。
支持遷拆尖碼及灣碼巴總
Ricky403 發表於 2017-9-18 22:25 | 顯示全部樓層

peterkwan 發表於 2017-9-18 15:28
為左要做大涌道而走去改 32 改成咁又好似 over 左少少,
32 咁行法,分分鐘搭 36A 出去轉車重快 (先唔計 ...

梨木樹當然就唔及36A直接

不過我都諗過度過類似嘅走線(車擺石圍角/梨樹,象山開,經石圍角、青公眾安街、大河道、祈德尊上荃灣路出九龍,回程大河道後再兜一兜眾安街綠楊先上象石)
用ETA時間對比過,呢條32象山開比起36A拉上象山開 (北葵重組好似都有好幾人建議過),到美孚時間大致平手,如果大涌道上荃灣路支路+荃灣路唔塞車
AVD1兄建議個定線直情來回都飛大河道天橋,咁時間應該可以再快至少5分鐘
計番象山去石圍角車程3-4分鐘 x 2,用石圍角計,AVD1兄條定線又真係可以快經梨木樹、葵涌道線12分鐘,比起而家兜石籬32更加可以快達17分鐘

不過九龍方向行天橋停唔到大河道站,滿樂對面又冇得擺站,學48P兜入如心就用多起碼5-7分鐘
我會prefer去程改轉左經青公走停埋大河道,當然眾安街可以選擇唔停避免同其他車塞埋一齊

32咁樣改最大嘅問題,都係(1)象石北葵流水(2)車費面臨連加兩級
(1)呢樣40P全日咗就有得解決,甚至有人話問題主要都係象石出發嗰邊,咁加番36>36B嘅轉乘,其實都可以解決一大部分
我之前返石圍角讀書嗰陣,有個同學住石籬,佢都係好少搭32,咁啱返屋企嗰時有車開先會考慮
通常佢會行落荃灣搭小巴返屋企
返學就94小巴無懸念,當然有32到站都會上32
呢班流水客其實唔算太重要
(2)呢樣就真係32經荃市改快嘅最大問題
象石呢兩區都係比較舊嘅公屋
搭巴士會想「快」多啲定係「平」多啲呢
而就算居民覺得冇所謂,區議員會唔會肯濟?
又,當而家荃灣市回程$8.9唔少客落袋,九巴肯唔肯少收佢地一個價位?
.