hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 234x 有無得學41A 拆線
開啟左側

[其他] 234x 有無得學41A 拆線

PF2802 發表於 2017-9-18 23:02 | 顯示全部樓層

238X 發表於 2017-9-18 13:45
40P 最初亦是一日一班。所以問題是覆蓋

40P開辦至今已十年,來回加埋都仲係得十幾班車,係咪覆蓋方面有問題?
TR5774
clivetock 發表於 2017-9-19 00:04 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-9-18 03:58
31B對葵涌呢邊黎講的確係偏平,但又唔太算市區流水價既
睇返青山道條6都只係$5.1,對深水埗流水黎講31B唔算 ...

如果直接拆35A班次未必做得返依家個水平,所以先至拉埋31B做,咁35A嗰21架車就可以專心做九龍南特快
參考35X現時行車時間,估計15架車已經夠做10分鐘一班,而31B現時9架車如果由35A改快後抽3架亦都相信夠拉長至安蔭之後做10分鐘一班,in this case成組會有3架車多出嚟做其他用途
相反,如果縮短35A拆35X,新35A起碼要用返9架車(參考31B),再加上35X用車,車輛資源未必足夠提供具吸引力班次

價錢方面,31B去程可以照舊石商收5.8,回程可以石商整特惠站回贈,btw以現時31B里數其實可以收8.4,仲貴過現時35A,可想而知31B真係算平
hk20020062 發表於 2017-9-19 00:24 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2017-9-18 13:09
起前幾個回文我係有諗過交由 32 去做,定線如下:
兩邊總站將會更改:由梨木樹(經石圍角)往來柏景灣
九 ...

為咗「大涌道福來邨」大加 32 行車里數 (13+ -> 16+),但呢條 32 又停唔返「大涌道福來邨」呢個站
30X, 234X 經返大涌道咪得囉
GW4866 發表於 2017-9-19 01:08 | 顯示全部樓層

clivetock 發表於 2017-9-19 00:04
如果直接拆35A班次未必做得返依家個水平,所以先至拉埋31B做,咁35A嗰21架車就可以專心做九龍南特快
參考 ...

九龍南(旺角)特快使唔使用成21部車呀
睇返隔離條41A都只係用10部車

做唔返宜家個班次水平就一定架啦
唔好唔記得宜家係一條線做哂油尖旺深長先咁密
除返開油尖旺客同深長客差唔多係五五比,
咁減返一半車同班次亦係理所當然,再唔夠就係31B到減班拎車
如果照返用咁多車開咁密,但又少咗一大堆客,到頭來又係要減返車同減班
第日拆咗線再爆滿額外加車加班都未遲

同埋,你搵31B做就注定更多車程係會收支少咗
本黎石籬客可以收$7.7就變到差唔多全部得返$5.8
搵35A拆至少都保得住$7.7出深水埗
在商言商你都唔會倒自己米啦?
平線又郁唔到唯有減車減班比同區其他有需要既地方
打開門,行出去,去遠啲!
hk20020062 發表於 2017-9-19 01:27 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-9-19 01:08
九龍南(旺角)特快使唔使用成21部車呀
睇返隔離條41A都只係用10部車
參考35X現時行車時間,估計15架車已經夠做10分鐘一班,而31B現時9架車如果由35A改快後抽3架亦都相信夠拉長至安蔭之後做10分鐘一班,in this case成組會有3架車多出嚟做其他用途

應該係 15 架車,而且 35A 去到太子都頂閘,而且愈夜愈易頂
改快後唔會有分別,尖東至太子都夠食,所以唔需要減得太多

同埋,你搵31B做就注定更多車程係會收支少咗
本黎石籬客可以收$7.7就變到差唔多全部得返$5.80
搵35A拆至少都保得住$7.7出深水埗
在商言商你都唔會倒自己米啦?

當年 41A 改特快,青衣碼頭出長沙灣、深水埗由 $7.8 變 $6.4,倒米已有先例
hokachung 發表於 2017-9-19 01:38 | 顯示全部樓層
clivetock 發表於 2017-9-19 00:04
參考 ...

31B市區段有唔少流水客,如果搭到入石籬先有得回水,相信另一邊總站區(大角咀)會反枱
所以之前先有板友建議拉去維港灣再加個奧運站往新界$5.8分段,
又或者簡單啲,keep住奧運站做總站並加價,再加停深旺道奧運站分站做$5.8分段,即係以前108個做法
GW4866 發表於 2017-9-19 03:06 | 顯示全部樓層

hk20020062 發表於 2017-9-19 01:27
應該係 15 架車,而且 35A 去到太子都頂閘,而且愈夜愈易頂
改快後唔會有分別,尖東至太子都夠食,所以唔 ...

你太子頂閘主要都係入夜後,日間大部分時間都係兩邊差唔多
越夜既時段其實可以搵返條慢線(深水埗)黎支援
即係同一時段深水埗車唔使開咁密比車去行油尖旺
該時段長沙灣道亦唔會多客得去邊
所以快線佔12部車,慢果條就用11部車(係31B到抽兩部出黎)

同埋你確定以31B走線用12部車就夠做哂成個深水埗長沙灣往返上葵?
單純呢一組自己都未搞掂仲想話比車出去第到?

當年 41A 改特快,青衣碼頭出長沙灣、深水埗由 $7.8 變 $6.4,倒米已有先例

果邊快線(41A)貴一蚊慢線(44)收少一蚊
呢邊既快線(35X)又係貴一蚊,但慢線(31B)收少兩蚊
賺咗既都唔夠貼返收少咗喎

儘管去程肯倒些少米收平你,回程個收費問題已經可以KO你
唔見得佢回程會直接平比你(見早幾年RDP個垃圾32合併方案)
就算你係商場加部回贈機,領展肯比你擺?
同埋中途站落車點算?唔係成車人都座到尾架嘛
搵31B改一定要賣大包先得,到時35X賺埋都唔夠31B蝕,
搞到無心做拖累上葵往來深水埗整個服務真係唔知怪邊個好

明顯地直接拆35A係容易過搞埋31B,後者可以做既只能減車減班比車出黎
留低亦輔助到慢線(35A)既不足同執手尾,又唔會影響中間堆流水同想搭平車既人
打開門,行出去,去遠啲!
FBI2 發表於 2017-9-19 07:25 來自手機 | 顯示全部樓層
想拆都冇得拆,因為唔夠車
AVD1 發表於 2017-9-19 10:49 | 顯示全部樓層
hk20020062 發表於 2017-9-19 00:24
為咗「大涌道福來邨」大加 32 行車里數 (13+ -> 16+),但呢條 32 又停唔返「大涌道福來邨」呢個站
30X, 23 ...

1) 32 逆走之後,就算唔經大涌道個入口上荃灣路,都會經沙咀道後經德士古道上。
2) 而家 32 客量又唔係好,班次又疏。對於石圍角,32 出九龍黎講兜黎兜去,唔計改線後要加價的話,改線某程度上對石圍角係有著數。仲有多條快線直落荃灣(當然你要肯比返呢個價位先啦)。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
三巴合一 發表於 2017-9-19 11:32 來自手機 | 顯示全部樓層