hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解車長經常用尾閘上落
開啟左側

點解車長經常用尾閘上落

GW5878 發表於 2017-9-20 00:09 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

開車:車長由站長室出黎>走到巴士尾閘(不論佢係由車頭定係車尾行過黎)>打開尾閘>上車行去司機位>著匙&關尾閘>開八仔&頭閘上客
到總站:
落完客>熄匙>車長行去尾閘>落車>關尾閘>休息

但點解唔係用頭閘上落?明明頭閘近D但都兜個圈?
PoohPoohJoe 發表於 2017-9-20 00:12 | 顯示全部樓層
因為一開頭閘上
有時啲客會咩都唔睇衝上車
itkenchau 發表於 2017-9-20 01:24 | 顯示全部樓層
PoohPoohJoe 發表於 2017-9-20 00:12
因為一開頭閘上
有時啲客會咩都唔睇衝上車

呢個應該係最大原因
見過有車長開頭閘上咗車咩都未準備好,排緊隊d乘客就跟住衝上車,仲要大大聲話車長未搞好就俾佢地上車
rusf101001 發表於 2017-9-20 01:45 | 顯示全部樓層

itkenchau 發表於 2017-9-20 01:24
呢個應該係最大原因
見過有車長開頭閘上咗車咩都未準備好,排緊隊d乘客就跟住衝上車,仲要大大聲話車長未 ...

有車長會開門之後即刻拉/禁製關門
然後係度門未關既一刻上車
當車長上車之後門就關左

936收皮935全日
4056 發表於 2017-9-20 02:03 來自手機 | 顯示全部樓層
rusf101001 發表於 2017-9-20 01:45
當車長上車之後門就關左

呢招我間中都試,但有幾次身手唔夠敏捷,失敗,夾住咗自己。。。。。。

利申:輕鐵
itkenchau 發表於 2017-9-20 02:05 | 顯示全部樓層
rusf101001 發表於 2017-9-20 01:45
當車長上車之後門就關左

呢個都見過,之不過排隊頭條友又跟住上,之後就俾道門夾住
PC2625 發表於 2017-9-21 09:43 | 顯示全部樓層

我有時排頭位, 間中車長會前閘上車, 但自己會醒水待車長 standby 或示意 OK 才上車!

利申: 我是非一般的港人, 不是那些除去死外, 樣樣嘢都要心急爭先的乘客!
tridents 發表於 2017-9-21 11:44 | 顯示全部樓層

熱狗年代, 有個相熟司機吾記得楂 DM 定 DL 定 ML, 當日天氣勁熱, 車頭水箱又超熱, 停紅燈時佢頂吾順開頭門諗住散下熱散到綠燈開車先關頭門 (公司規例及道德高地當然吾得啦), 等轉綠燈之時突然有個男人上車入埋錢箱行埋入去座低, 個司機吾知咩反應好, 插個客咩?  你又開頭門個客以為係站上得車又吹佢吾漲, 個客又主動比足錢無走數, 又真係吾能夠怪個客喎, 如果禁區仲抄得牌, 有意外又要上身一定輸硬, 佢投訴返你轉頭實插得你入隨時字軌都無, 之後呢位相熟司機無再呢個情況打開頭門散熱.
053h4 發表於 2017-9-21 12:07 來自手機 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2017-9-21 12:54 | 顯示全部樓層

PC2625 發表於 2017-9-21 09:43
我有時排頭位, 間中車長會前閘上車, 但自己會醒水待車長 standby 或示意 OK 才上車!

利申: 我是非一般的港 ...

我都係。不過後面既人會用"壓力"迫你上,或者打你尖。。。。
等同去超市排隊一樣,我要等收銀開口嗌先排過去(1隊多機嗰種)
咁人地收銀收完一單野可能要有啲after work要做家嘛,人地要收錢就出聲嫁啦!
正如司機較八達通,準備哂野先上,一陣錯方向,受既咪又係客,佢又唔會早左開車既。